fbpixel

Search icon
Search
Φρίκη δίχως τέλος στην Τουρκία και δημόσιο «ευχαριστώ» στην Ελλάδα
PEOPLE & MOMENTS

Φρίκη δίχως τέλος στην Τουρκία και δημόσιο «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Η μαύρη λίστα μεγαλώνει δραματική κι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη


Η Τουρκία και η Συρία βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, για τον χειρότερο δυνατό λόγο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί, όλη η προσοχή, όλο το ενδιαφέρον. Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα κι ελπίζει ότι η φρίκη αυτή θα τελειώσει. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος κυλάει και δε λειτουργεί σαν σύμμαχος για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη και τώρα, κάτω από τα συντρίμμια. Ο φονικός σεισμός των 7.8 ρίχτερ, αλλά και οι τεράστιοι μετασεισμοί που ακολούθησαν, κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται και την ελπίδα να μη σβήνει. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και τις τελευταίες ώρες, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ακολουθήσει μία ακόμη αποστολή, την ώρα που απλοί πολίτες συγκεντρώνουν ό,τι είναι δυνατό, για να σταλεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο χρόνος πάγωσε κι από τότε, όλα μοιάζουν να είναι πολύ διαφορετικά...

Δύσκολες και πολύ σκληρές στιγμές!

Latest Update

shutterstock-2259123957.jpg

Τις τελευταίες ημέρες δίνεται μία σκληρή μάχη, μία άνιση μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση κι άλλων ανθρώπων, από τα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων. Τουρκικά και ξένα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία, κάνουν μία πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια όλες αυτές τις ώρες, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές. Υπάρχει ακόμη ελπίδα και δεν πρέπει να σβήσει. Υπάρχουν ακόμη αυτοί που πιστεύουν πως μπορούν να βγουν ζωντανά κι άλλα παιδιά κι άλλες μητέρες κι άλλες οικογένειες. Ο τελευταίος, μαύρος, απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 9.600 νεκρούς, αριθμός που -δυστυχώς- αναμένεται να μεγαλώσει στη συνέχεια. Κάθε φορά που βγαίνει κάποιος άνθρωπος ζωντανός, ο κόσμος ξεσπά σε χειροκρότημα, χαμογελάει έστω και στιγμιαία. Είναι σαν μία τονωτική ένεση, για να συνεχιστεί ο μεγάλος αγώνας.

Εν μέσω παγετού και πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών, τα συνεργεία από το εξωτερικό όλο και αυξάνονται και καθημερινά καταγράφονται μικρά «θαύματα», με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι ειδικοί, οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται το διάστημα κατά το οποίο ο μέσος άνθρωπος είναι ικανός να παραμείνει ζωντανός, όντας παγιδευμένος, συνεπώς η σημερινή μέρα είναι ίσως η πιο κρίσιμη. Είναι δύσκολο να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, αλλά για την ώρα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί στην Τουρκία από τα ερείπια, ενώ επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες. Στη Συρία, όπου κι εκεί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.500 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες και οι επιχειρήσεις. Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις κι όλοι ελπίζουν ότι αυτός ο εφιάλτης θα φτάσει σε ένα τέλος.

Η βοήθεια της Ελλάδας και η ευγνωμοσύνη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δέκα επαρχίες της χώρας του που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον εγκέλαδο και οι τουρκικές αρχές, αναφέρουν πως τουλάχιστον 13.5 εκατομμύρια πολίτες επλήγησαν από τους σεισμούς, σε μια περιοχή που εκτείνεται σε 450 χιλιόμετρα στον άξονα Δύσης – Ανατολής και 300 χιλιόμετρα στον άξονα Βορρά – Νότου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση, τη στιγμή που εκτός από τη μαύρη λίστα με τους νεκρούς, υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο και πολύ σκοτεινό μέτωπο, αυτό της περίθαλψης των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών και της στέγασης των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες τις τελευταίες ημέρες κι ακόμη κι οι επιζώντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άλλο, μεγάλο κίνδυνο. Κάθε ώρα που περνάει, οι αρχές προχωρούν σε έναν νέο, mini απολογισμό, ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις αναφορικά με τους νεκρούς σοκάρουν! Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF, James Elder, ο αριθμός των θυμάτων θα αγγίξει ή -ακόμη χειρότερα- θα ξεπεράσει τις 20.000, ενώ ανάμεσά τους θα βρίσκονται χιλιάδες παιδιά, με τον κόσμο να λυγίζει στη θέα αυτής της φρίκης. Όπως κι αν περιγράψει κανείς την κατάσταση, ό,τι κι αν ειπωθεί, είναι όλα διαφορετικά όταν βρίσκεσαι εκεί. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν. Τη Δευτέρα αναχώρησε για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ενώ η ελληνική αποστολή ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις.  Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να αναχωρήσει μία νεά ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα, την οποία θα συνοδεύσει ένα Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, αλλά και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, με την αποστολή να αναχωρεί με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Το hashtag #Yunanistan κυριαρχεί παντού τις τελευταίες ώρες στα social media και με αυτό, Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, που δίνουν καθημερινά τη δική τους σκληρή μάχη. Ένα χαμόγελο, μία φωνή, μία ανάσα είναι αρκετά γι' αυτούς τους ανθρώπους. Είναι αρκετά να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα και να τους δώσουν δύναμη για να συνεχίσουν. Η κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη κι η σημερινή μέρα, είναι πραγματικά κρίσιμη για χιλιάδες ψυχές...