fbpixel

Search icon
Search
Η Ελλάδα παλεύει ξανά με καταστροφικές πυρκαγιές και η Ευρώπη εκπέμπει SOS
ECO GLOW

Η Ελλάδα παλεύει ξανά με καταστροφικές πυρκαγιές και η Ευρώπη εκπέμπει SOS

Μία δύσκολη στιγμή για όλον τον κόσμο


Η Ευρώπη δοκιμάζεται, πανίσχυρες χώρες δίνουν σκληρή μάχη και η Ελλάδα, βλέπει και πάλι τον εφιάλτη να επιστρέφει. Είναι τεράστια η καταστροφή, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή και όλοι, προσπαθούν να επιβιώσουν, να σώσουν ό,τι σώζεται και να συνεχίσουν. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Για ένα ακόμη καλοκαίρι, η χώρα μας παλεύει με το πύρινο μέτωπο, άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, να γίνονται στάχτες. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία βλέπουν το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα και χάνονται μέσα στις φλόγες. Είναι αυτή η νέα πραγματικότητα; Κανείς δε γνωρίζει, αλλά σίγουρα, είναι ένα πολύ ηχηρό... καμπανάκι για όλους. 

Τι συμβαίνει στον κόσμο;

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS

Οι τελευταίες ημέρες ήταν -κι εξακολουθούν να είναι- εξαιρετικά δύσκολες για την Αττική. Η φωτιά στην Πεντέλη συνεχίζει να μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δε βοηθούν τους πυροσβέστες, προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν μόνο στη διάρκεια της ημέρας, επομένως όλο το βάρος στη διάρκεια της νύχτας πέφτει στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το μέτωπο της Πεντέλης -ωστόσο- δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τις ελληνικές δυνάμεις. Μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, φωτιές ξέσπασαν στην Άνδρο, στο Πετροχώρι βόρεια Ναυαρίνου, στη Ναυπακτία και στα Δημαρίστικα στη νοτιοανατολική Μάνη, ενώ στην Κρήτη, υπάρχουν πολλές, μεγάλες εστίες εδώ κι ημέρες, που προβληματίζουν την Πυρεσβεστική κι ακόμη περισσότερο τους κατοίκους.

shutterstock-1667803021-1.jpg

Η αγωνία μεγαλώνει, οικισμοί και χωριά ολόκληρα εκκενώνονται, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται -ξανά- αντιμέτωποι με τον πιο μεγάλο φόβο. Αν μείνουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους, αν φύγουν -όμως- θα αφήσουν πίσω τους τις περιουσίες τους κι όσα απέκτησαν με κόπο. Οι έμπειροι πυροσβέστες, απευθύνουν έκκληση προς όλους όσους κινδυνεύουν και βρίσκονται σε κοντινές περιοχές, να απομακρυνθούν, αλλά το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Ελλάδα δοκιμάζεται, δεκάδες στρέμματα πρασίνου τυλίγονται στις φλόγες κι η χώρα μας χάνει αργά και βασανιστικά το οξυγόνο της. Ένα ακόμη καλοκαίρι, η μάχη είναι τεράστια κι ο κόσμος αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ευχή όλων είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτός ο εφιάλτης και να επιστρέψουν όλοι εκεί που ανήκουν, στη δική τους ασφάλεια, στη δική τους κανονικότητα.

Η Ευρώπη ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις

Δεν είναι -όμως- μόνο η Ελλάδα, αυτή που μάχεται τις τελευταίες ημέρες. Ολόκληρη η Ευρώπη, χώρες που δεν γνώριζαν καν μέχρι πρότινος τι σημαίνει η λέξη «καύσωνας», καλούνται τώρα να έρθουν αντιμέτωπες με μία νέα πραγματικότητα. Η Γαλλία κι η Μεγάλη Βρετανία βιώνουν τις πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία τους, την ώρα που χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους, λόγω των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες για μέρες ολόκληρες. Είναι ενδεικτικό, ότι στη Γαλλία περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κροατία κι η Ισπανία. 

Χιλιάδες στρέμματα γης έχουν καταστραφεί κι έχουν χαθεί στις φλόγες κι η κατάσταση, δείχνει πια να ξεφεύγει. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς το θερμόμετρο έσπασε... κάθε ρεκόρ κι έφτασε τους 41 βαθμούς, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα κι έχει προκαλέσει τεράστιο πανικό. Το ρεκόρ θερμοκρασίας, ήταν οι 38.7 βαθμοί Κελσίου, που είχε σημειωθεί το 2019. Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνεδρίασε εκτάκτως, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τεράστια κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

gallia-foties.jpg
AP

Το περιβάλλον στέλνει μηνύματα

Όσο κι αν αγνοούμε όλοι μας τα μηνύματα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο κόσμος μπαίνει σε μία νέα πραγματικότητα. Όπως λέει ο Sohid Saha, ερευνητής του Karlsruhe Institute of Technology (KIT), είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν άπαντες, είναι η νέα κανονικότητα, η εξέλιξη των πραγμάτων και το αποτέλεσμα της ανθρώπινης φύσης και των ενεργειών της. «Η Γερμανία αποτελεί πλέον χώρα που μαστίζεται από δασικές πυρκαγιές. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, βιώνουμε τώρα κύματα καύσωνα και μακροχρόνιες ξηρασίες, παράγοντες που φυσικά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός ερευνητής, μιλώντας για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Γερμανία, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες.

Ήταν κάτι που φαινόταν από την αρχή του καλοκαιριού. Από τη ρωσική Αρκτική μέχρι τη Γαλλία και τον Αμερικανικό Νότο, μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου εμφάνισαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Την ίδια στιγμή, στην Ιαπωνία αρκετές πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ για τον Ιούνιο, με το θερμόμετρο να δείχνει 36.1 βαθμούς στην Νομπεόκα, ενώ στην Κίνα η πόλη Τούρπαν έφτασε τους 46.5 βαθμούς. Στην Ευρώπη, η Γαλλία, η Γερμανία κι η Ισπανία πάλεψαν -και παλεύουν ακόμη- με τεράστιες πυρκαγιές, ενώ η Ιταλία αναγκάστηκε να κηρύξει μεγάλες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Δεν είναι απλά μία δύσκολη κατάσταση. Είναι ένας εφιάλτης δίχως τέλος, είναι μία άνιση μάχη με δραματικές προεκτάσεις για όλο τον κόσμο...