fbpixel

Search icon
Search
Η Έλενα Ζουρνατζή μας ξεναγεί στον κόσμο της μέσα από 25+1 ερωτήσεις
#GREEKSDOITBETTER

Η Έλενα Ζουρνατζή μας ξεναγεί στον κόσμο της μέσα από 25+1 ερωτήσεις

Τα μοναδικά φουλάρια της δημιουργού του brand «Grecian Chic» φιλοξενούνται στις boutique του Βρετανικού Μουσείου


Τα μοτίβα πάνω στα ολομέταξα φουλάρια που σχεδιάζει για το brand, Grecian Chic, ταξιδεύουν τους ανθρώπους στις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας και στα πιο κρυφά και άγνωστα στοιχεία του πολιτισμού της. Ο λόγος για την graphic designer και illustrator Έλενα Ζουρνατζή. Κατάγεται από τη Χαλκίδα, όπου μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στο Λονδίνο, στο Graphic Design Kingston University, και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της 2D Cartoon Animation στο Central Saint Martins. Τα τελευταία χρόνια η ζωή της μοιράζεται μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού, του Μιχάλη. Το καλοκαίρι του 2013, γεννήθηκε η ιδέα για τον συνδυασμό της κομψότητας με την ισχυρή κουλτούρα της Ελλάδας. Κι έτσι δημιουργήθηκε το brand, Grecian Chic, που αποτελείται από μεταξωτά φουλάρια μέσα από τα οποία παρουσιάζονται μ’ έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.

Η Έλενα Ζουρνατζή έχει αναλάβει τη σχεδίαση των βιτρινών για τη boutique Hermes στην Αθήνα το 2017 κι έχει συνεργαστεί με το Μουσείο της Ακρόπολης το 2009. Από τις 21 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2020, τα φουλάρια της φιλοξενούνται στις boutique του British Museum με αφορμή την έκθεση «Troy: Myth and Reality».

Μια ξεχωριστή γυναίκα, που δε φοβάται να συνδυάσει τη ζωή της ανάμεσα σε δύο χώρες, τη μητρότητα, την καριέρα αλλά και την προσωπικότητά της, μας απαντάει σε 25+1 διαφορετικές ερωτήσεις.

1. Τι ρόλο διαδραμάτισε η μητέρα σας στη δημιουργία του brand σας «Grecian Chic»;

  Τις πρώτες βάσεις και αγάπη για την τέχνη, για τον ελληνικό πολιτισμό -από τις επισκέψεις μας στα Μουσεία της Αθήνας- την αγάπη και την επαφή με το ύφασμα μέσα από το κατάστημά της, όλα προέρχονται από τη μαμά μου. Πάντα στήριζε και στηρίζει τη δουλειά μου, με συμβουλεύει, με βοηθάει με κάθε τρόπο. Είναι συνήθως και η πρώτη που βλέπει κάθε καινούριο μου Grecian Chic scarf design για να μου πει τη γνώμη της.

  2. Ποια είναι τα συναισθήματα σας για τη συμμετοχή σας στην έκθεση «Troy, myth and reality» στο British Museum; Πείτε μας δύο λόγια γι' αυτή τη συνεργασία. 

  Μεγάλη χαρά και τιμή ένιωσα και νιώθω να φιλοξενεί το Βρετανικό Μουσείο τα μεταξωτά μου φουλάρια στις boutiques του. Ήταν μια συνεργασία απρόβλεπτη. Τον Μάρτιο έλαβα ένα email από την buyer του Μουσείου -υπεύθυνη για τα προϊόντα που επιλέγονται- η οποία με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να συνεργαστούμε. Τότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες με το Μουσείο, μου έδωσαν πληροφορίες για τη νέα αυτή έκθεση και μέχρι το καλοκαίρι είχε υπογραφεί η συνεργασία και η παραγγελία των φουλαριών. Επέλεξαν σχέδια, τα οποία ταιριάζουν με τη θεματολογία της έκθεσης. Εύχομαι η συνεργασία μας να συνεχιστεί και μετά την έκθεση!

  3. Σε ποια ηλικία καταλάβατε την καλλιτεχνική σας φύση;

  Από μικρή ζωγράφιζα, όπως κάθε παιδί… Θυμάμαι ότι από το δημοτικό ζωγράφιζα με μολύβι όλα τα θρανία και τα οπισθόφυλλα τόσο των δικών μου βιβλίων όσο και των συμμαθητών μου. Έφτιαχνα 4σέλιδα comics για τους φίλους και συγγενείς… Στη 3η Δημοτικού ξεκίνησα σχέδιο στο πρότυπο εργαστήρι ζωγραφικής του Δήμου Χαλκιδέων υπό τη διεύθυνση της Χαρίκλειας Μυταρά. Εκεί έμαθα για τα χρώματα, κάναμε ασπρόμαυρη φωτογραφία, κεραμική, γλυπτική, κόσμημα, μπατίκ κι έμαθα ένα σωρό διαφορετικές τεχνικές. Από εκεί ακολούθησαν οι σπουδές στην Αγγλία κλπ.

  muses-1.jpg

  4. Μετάξι είναι...

  ...ο καμβάς μου.

  5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας pattern; 

  Δε μπορώ να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο. Κάθε pattern έχει τη «θέση» του… Αγαπώ τη δυναμικότητα μιας μονοχρωμίας, όσο και τη «φλυαρία» ενός busy pattern. Εξαρτάται που εφαρμόζεται. Μπορώ να πω όμως ότι υπάρχει ένα pattern που ποτέ δε συμπάθησα -έως σήμερα τουλάχιστον- και αυτό είναι τα λαχούρια.

  6. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν σας πρότειναν να συνεργαστείτε με την boutique Hermes, στην Αθήνα; 

  Ενθουσιάστηκα! Σκέφτηκα ότι ήμουν τυχερή που με επέλεξαν να τους σχεδιάσω τα κάδρα για τις βιτρίνες τους και ήξερα ότι αυτή η ευκαιρία θα μου άνοιγε τις πόρτες του οίκου στο Παρίσι. Κάτι το οποίο κι έγινε στη συνέχεια!

  7. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι... 

  Καταρχάς είναι το αγαπημένο μου Μουσείο. Έχει εκθέματα μοναδικά κι έχει υπάρξει πολλές φορές πηγή έμπνευσής μου. Πέραν τούτου όμως, είναι και ένας πολύ καλός μου συνεργάτης από το 2009 που άνοιξε έως και σήμερα. Με τιμάει η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στη δουλειά μου. 10 χρόνια άριστης συνεργασίας!

  8. Περιγράψτε τη Σαντορίνη με τρεις λέξεις... 

  Μπλε, μυστηριώδης, μοναδική.

  trojan-3.jpg

  9. Ανάμεσα σε Αθήνα και Κύπρο ποια θα επιλέγατε και γιατί;

  Την Αθήνα! Πέραν του ότι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου βρίσκονται εκεί, η Αθήνα πολιτιστικά έχει να σού προσφέρει περισσότερα πράγματα. Εκθέσεις, εκδηλώσεις, θέατρα… Είναι ευρωπαϊκή πόλη με τα καλά και τα κακά της φυσικά… Η Λευκωσία είναι μικρή, συγκριτικά είναι επαρχία.

  10. Μητρότητα σημαίνει... 

  ...να ξεχνάς κούραση, έννοιες, θυμό… τα πάντα με ένα μόνο χαμόγελο και μια αγκαλιά.

  11. Από που αντλείτε έμπνευση;

  Από ένα έκθεμα μουσείου, κάποιο άρθρο, ένα βιβλίο, μια εικόνα που μου αποτυπώθηκε σε κάποιο ταξίδι. Η έμπνευση και η ιδέα ενός καινούριου σχεδίου μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

  12. Ποιες δημιουργίες σας ξεχωρίζετε; 

  Τα 4 κάδρα για τις βιτρίνες του Hermes, τα οποία όχι μόνο μου άνοιξαν τις πόρτες του Οίκου για συνεργασία αλλά είναι και οι πρόγονοι της χαρακτηριστικής πλέον στη δουλειά μου φιγούρας, της Grecian Chic Lady!

  13. Βροχερό Λονδίνο ή ηλιόλουστη Ελλάδα; 

  Ηλιόλουστη Ελλάδα!

  14. Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω και το τελευταίο πριν κοιμηθώ είναι... 

  Το πρώτο πράγμα, με μισόκλειστα ακόμα τα μάτια, είναι να φτιάξω το γάλα του Μιχάλη! Το τελευταίο, μια κλεφτή ματιά στο instragram και στο κρεβάτι του Μιχάλη να σιγουρευτώ ότι είναι σκεπασμένος.

  15. Η Audrey Hepburn ήταν... 

  ...a very stylish lady!

  16. Εάν ήσασταν μία από τις 4 εποχές του Vivaldi, ποια θα ήταν αυτή; 

  O xειμώνας. Ανατριχιάζω με τη δυναμική αυτού του κομματιού.

  17. Το moto μου είναι... 

  “Only time will tell”.

  muses-3.jpg

  18. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξει μια γυναίκα ένα μεταξωτό φουλάρι;

  Ένα μεταξωτό φουλάρι μπορεί να φορεθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με το υπόλοιπο ντύσιμο και τον τύπο της κάθε γυναίκας θα αναδειχθεί μία διαφορετική πτυχή του.

  19. Η μεγαλύτερή μου απόλαυση... 

  ...τα macarons του Laduree, συγκεκριμένα η γεύση Fleur de Rose!

  20. Ιδανικό δώρο... 

  ...ένα ταξίδι στο αγαπημένο μου Παρίσι!

  21. Δυναμική γυναίκα... 

  ...κάθε εργαζόμενη μητέρα!

  22. Ποια γυναίκα είχατε ως πρότυπο όταν αποφασίσατε να αρχίσετε να σχεδιάζετε; 

  Δεν άρχισα να σχεδιάζω για κάποιο συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, άλλωστε κάθε γυναίκα είναι μοναδική και με το δικό της «μοναδικό» τρόπο θα φορέσει και θα αναδείξει ένα μεταξωτό φουλάρι.

  helen-of-troy-3.jpg

  23. Η στιγμή που ένιωσα την απόλυτη ευτυχία...

  Θα έλεγα τη στιγμή που μου έδωσαν αγκαλιά τον μικρό στο μαιευτήριο, ένα μωρό ούτε 2 ωρών με κοιτούσε με γουρλωμένα μάτια. Δε ξέρω όμως αν υπάρχει κάτι ανώτερο, time will tell!

  24. Η μυρωδιά των Χριστουγέννων... 

  ...η πρώτη μου σκέψη είναι τα μελομακάρονα! Τρελαίνομαι! Αλλά είναι γενικότερα οι μυρωδιές της κουζίνας της μαμάς! Grecian Christmas is all about family and mum’s cooking!

  25. Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα; 

  Η προβολή του brand Grecian Chic σε ευρωπαϊκές πόλεις.

  26. Ευτυχία σημαίνει... 

  ...υγεία! Να είμαστε οι ίδιοι υγιείς και να έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας περιβάλλουν, όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

  Φωτογραφία Πορτρέτου: Ιωάννα Ρουφοπούλου