fbpixel

Search icon
Search
Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη

Όσα μπορείτε να κάνετε στην πόλη


Μια εβδομάδα σκληρή και δυσάρεστη. Η θλιβερή είδηση του δυστυχήματος των Τεμπών έχει μουδιάσει κάθε άκρη της χώρας και όχι μόνο. Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει μέχρι και σήμερα στο εθνικό πένθος με αναστολές πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από αύριο, Σάββατο 4 Μαρτίου θα ξεκινήσουν ξανά τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, με σεβασμό στις μνήμες των θυμάτων. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1ο Open Day στην Engel & Völkers Θεσσαλονίκης

agenda.png

Αποτελεί ένα κορυφαίο brand του Real Estate παγκοσμίως. Η Engel & Völkers συνεχίζει να πρωτοτυπεί και να μας χαρίζει έμπνευση για επιχειρηματική εξέλιξη. Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, μας υποδέχεται στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, καθώς διοργανώνει το 1ο Open Day για συμβούλους ακινήτων 2023. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με στελέχη από το Recruitment, το Sales και το Μarketing και να μάθουμε τα μυστικά και τα τελευταία trends για τον κλάδο των ακινήτων της Θεσσαλονίκης και τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε μία νέα καριέρα με την Engel & Völkers σε Θεσσαλονίκη ή Χαλκιδική.

Info: Ναυάρχου Κουντουριώτου 3, 5ος όροφος. Παρασκευή, από τις 11.00 έως τις 18.00. Facebook: @Engel & Völkers Thessaloniki, Instagram: @engelvoelkers.thessaloniki. Για να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να μπείτε εδώ.

Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος

762178-GyBWC.jpg
Με τον τίτλο της παράστασης "δανεισμένο" από το τραγούδι "Να πεθάνω επί σκηνής" ("Mourir sur scène"), 35 χρόνια μετά το θάνατό της Dalida, η παράσταση που θα ανεβάσει η ελληνογαλλίδα Εύα Κοτανίδη βασισμένη σε κείμενα δικά της και σε σκηνοθεσία της Νεκταρίας Γιαννουδάκη, επιχειρεί να συστήσει ξανά στο ελληνικό κοινό αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και αντιφατική προσωπικότητα, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της.

Στην παράσταση, η Yolanda Christina Gigliotti, η κατά κόσμο Dalida συνδιαλέγεται με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της, κάνοντας εξομολογήσεις, τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, για να αποκαταστήσει αλήθειες, να ξανασυστηθεί, ξεδιπλώνοντας τη διττή της φύση που την ταλαιπώρησε, την απογείωσε καλλιτεχνικά αλλά και την εξουθένωσε.

Info: Θέατρο "Αυλαία", Τσιμισκή 136. Παρασκευή 3 & Σάββατο, 4 Μαρτίου στις 21:15. Κυριακή 5 Μαρτίου ( τελευταία παράσταση) στις 20:00.

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

768729-6AFXD.jpg

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Μαρτίου, τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο φετινό του πρόγραμμα θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του θεσμού. Θα φιλοξενηθούν συνολικά, 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία του.

Αυλαία σήκωσε χθες η ταινία La Singla της Paloma Zapata, η οποία προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, και θα ακολουθήσει η προβολή του φιλμ «Εγώ και το κατοικίδιό μου» του Johan Kramer σε διεθνή πρεμιέρα.

Λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, το Φεστιβάλ έχει προχωρήσει αποκλειστικά στις προβολές των ταινιών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή του: «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ματαιώνει την αυριανή τελετή έναρξης, τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές των ταινιών και οι εργασίες της Αγοράς», αναφέρει η ανακοίνωση. Σε αυτή την ώρα οδύνης, οι σκέψεις μας βρίσκονται στους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Info: Αίθουσες: "Παύλος Ζάννας", Ολύμπιον, "Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη", "Τζον Κασσαβέτης" και "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι, κινηματογράφος "Μακεδονικόν", Φιλικής Εταιρείας 44. Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:59. Online πρόγραμμα: Aπό τις 00:00 έως τις 23:59. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των φυσικών προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των online προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Διάρκεια: Από 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου 2023.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Βιωματικό εργαστήριο αυτοπεποίθησης 

shutterstock-2048548112.jpg
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι αυτογνωσίας μας προσκαλεί μέσα από ένα πνευματικό εργαστήρι, να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση μας υιοθετώντας νέες συμπεριφορές και στρατηγικές. Η Χρυσή Χατζηθεοδώρου, σύμβουλος πνευματικής ανάπτυξης και θεραπείας, μας εγγυάται πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι έμφυτη ικανότητα αλλά μια δεξιότητα που μπορεί να διδαχτεί, να κατακτηθεί και με εξάσκηση να τελειοποιηθεί, αλλάζοντας τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Είναι κρίμα να έχεις τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο και η δυνατότητα αυτή να μη σου είναι προσβάσιμη εξαιτίας κάποια περιοριστικής εικόνας που έχεις για τον εαυτό σου.

Info: Spiralab, Τανταλίδου 6. τηλ. επικοινωνίας: 6948898773. Διάρκεια: Από τις 18:00 έως τις 21:00. 
Instagram: @_chrysida

''Dracula'' του Bram Stoker στο κινηματοθέατρο ''Αθήναιον''

cover-04-dF6Wm.webp

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, η θρυλική ιστορία του Dracula ζωντανεύει σε θεατρική διασκευή από την Triple Threat Productions, με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Το "Dracula", μας μεταφέρει με μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία των Καρπαθίων και των μύθων και θρύλων που συνοδεύουν το όνομά του. Επί σκηνής: Βασίλης Βασιλείου, Άγγελος Γουγούσης, Ασπασία Δήμου, κ,ά.

Info: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Πρεμιέρα: Σάββατο, 4 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 19 Μαρτίου 2023.

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

piano-lesson.jpg

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει ταλαντούχους Έλληνες πιανίστες μέσω του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους πιανίστες έως 27 ετών και πραγματοποιείται σε τρεις κύκλους. Στους δύο πρώτους, που λαμβάνουν χώρα στις 4 και 5 Μαρτίου του 2023 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν ατομικά ρεσιτάλ με έργα της επιλογής τους, ενώ στον τρίτο κύκλο, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι προκριθέντες φιναλίστ του διαγωνισμού συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, σε κονσέρτα των Mozart και Beethoven.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Ημερομηνίες και ώρες διαγωνισμού:
• Σάββατο 4 Μαρτίου, 1ος κύκλος 10.00-14.00 και 16.30-20.30
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
• Κυριακή 5 Μαρτίου, 2ος κύκλος 10.00-14.00 και 16.30-20.30
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
• Τρίτη 7 Μαρτίου, 3ος κύκλος (τελικός) 20.30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2)

Κεντρική έκθεση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "Being as Communion"

bienalle-thessaloniki8-730x410.webp

Η κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια επανεξέταση της ζωής ως κοινωνίας, αλλά και της συν-ύπαρξης ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε. Το ζήτημα της συν-ύπαρξης εξετάζεται μέσα από τα έργα 28 καλλιτεχνών/έχνιδων που εστιάζουν σε ποικίλες μορφές συνδιαλλαγής μεταξύ διαφορετικών υποκείμενων, ζώντων και νεκρών, ειδών και περιβαλλόντων. Η έμφαση μετατίθεται πια στις πρακτικές της φροντίδας, της αγάπης, του μοιράσματος, της αλληλοϋποστήριξης και της συμπεριληπτικότητας ως στάσεις ζωής. Καλλιτεχνικές ομάδες, και καλλιτέχνες/ιδες ερευνούν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε οικοσυστήματα που απειλούνται, τα πιθανά σενάρια βιώσιμης αλλά και ομαλής συμβίωσης, και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να μάθουμε να μην επιβάλλουμε τον εαυτό μας στον κόσμο γύρω μας. Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται σε δέκα χώρους και μουσεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, ακουμπώντας τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης, προτείνοντας μια πολυφωνική ανάγνωση, μια σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών.

Info: Χώροι: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Γυάλινο περίπτερο "Κήπου Γλυπτών" (παραλία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2). Εγκαίνια: Σάββατο 04 Μαρτίου 2023, 20:00, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης + πρόγραμμα δράσεων το διήμερο 04-05 Μαρτίου. Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 21:00. Διάρκεια: Από τις 4 Μαρτίου 2023 έως τις 21 Μαΐου 2023.

Ομαδική έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 7 -Βόρειες Αποχρώσεις»

768964.jpg

Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες μας προσκαλούν στην έκθεση "Μελάνι σε χαρτί 7", την έβδομη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στη Θεσσαλονίκη 4 - 11 Μαρτίου 2023 (Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης), αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα - γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που επρόκειτο να λάβουν χώρα στις 2/3 αναβλήθηκαν για το Σάββατο 4 Μαρτίου ώρες 11:00-14:00, εξαιτίας της σιδηροδρομικής τραγωδίας και του επακόλουθουν Εθνικού Πένθους.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδη

b8d441f637b4587db9bb2e3ed9a67c49-5SQtC.jpg

Μια ονειρική παραγωγή! Γεμάτη φως και αισιοδοξία! Εν χορδαίς και οργάνοις τιμώνται οι γνωστοί Έλληνες μουσικοσυνθέτες μας. 1000 Συμμετέχοντες / Όλοι μαζί επί σκηνής! Χορωδίες, νέοι μουσικοί, τραγουδιστές (μέλη φιλαρμονικών ορχηστρών & μουσικών σχολείων), από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στους: Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Λοΐζο. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - Youth Symphony Orchestra of Greece πραγματοποιεί την εναρκτήρια φιλανθρωπική συναυλία της στην Θεσσαλονίκη, μετά την πανδημία.Συμμετέχει ο Βασίλης Λέκκας. Φιλική Συμμετοχή: Ο Τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος & ο 10χρονος βραβευμένος πιανίστας και συνθέτης Στέλιος Κερασίδης

Info:
Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης, Λεωφόρος Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου. Σάββατο, 4 Μαρτίου στις 20:30. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Μ.Α.Ζ.Ι. Συνδιοργάνωση: ΣΟΝΕ & Μ.Α.Ζ.Ι.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Αrt Βazaar Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

1920x1080-artbazaar-banner-1-2023-IxpQW.jpg

Την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα διοργανώσουν, για όγδοη χρονιά, έκθεση ζωγραφικής με έργα όλων των μαθητών μας, στην Αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault», στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί ένα Art Bazaar με εορταστικό χαρακτήρα, όπου οι μικροί καλλιτέχνες του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πανέμορφα έργα τους.

Info: Κολλέγιο Δελασάλ, Πεύκα. Ολοήμερο art bazaar. Facebook: @Κολέγιο Δελασάλ - Collège De La Salle - De La Salle College, Instagram: @delasalle.thes.

Εργαστήρια "Peiramatistas" στο Νόησις - Μάρτιος 2023

peiramatistas-Tmh4Q.jpg

Ανακαλύψτε ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να είναι ευχάριστες και ψυχαγωγικές σαν παιχνίδι! Τα εργαστήρια των Peiramatistas περιλαμβάνουν απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, έξυπνα παιχνίδια και κατασκευές. Η διαδικασία του εργαστηρίου είναι συμμετοχική, συνεργατική και έντονα βιωματική. Αφορά σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και συνδυάζει πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Θεματικές ενότητες: 1. Από τη Γη στη Σελήνη | 2. Φως και σκιά | 3. Ενέργειες και φυσικές δυνάμεις

Info: Νόησις - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τ, Θεσσαλονίκης 6 χλμ, Θέρμη. Κυριακή από τις 11:30 έως τις 13:00

Κινηματογραφική προβολή "Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού - Both Sides of the Blade"

both-sides-of-the-blade-1GfHq.jpg

Στο Παρίσι, η Sara βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δυο άντρες: ο ένας είναι ο Jean, o σύντροφος της στη ζωή, και ο άλλος είναι ο François, o καλύτερος του φίλος και άλλοτε εραστής της. Η ταινία "Both Sides of the Blade" (Στην άλλη κόψη του ξυραφιού", έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Φεβρουαρίου 2022 στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου διαγωνίστηκε για τη Χρυσή Άρκτο, ενώ η Claire Denis έλαβε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, κ,ά. 

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της πόλης. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες και ώρες προβολής.

Νίκος Ξανθούλης στη μουσική παράσταση «Η επιστροφή της λύρας του Ερμή»

xanthoylis-nikos-1-DYzyU.jpg

Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, η επτάχορδη λύρα του Ερμή ξαναζωντανεύει με έργα πρωτότυπα που έγραψαν ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία σημαντικοί συνθέτες από όλον τον κόσμο. Το εθνικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων με τη συνοδεία του οποίου τραγούδησαν ο Ορφέας, ο Τέρπανδρος, ο Αρχίλοχος και όλοι οι λυρικοί ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη, αναδεικνύοντας τις ικανότητές του πανάρχαιου μουσικού οργάνου και καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα όργανα. Ο ήχος της που σε όλους μας είναι οικείος, αλλά και καινούριος, έχει τη μεταφυσική ικανότητα να κοιμίζει μωρά, να ηρεμεί ψυχές, να βοηθά στο όνειρο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Κυριακή, 5 Μαρτίου στις 20:30.