fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια του Νάσου Τσιτλικά
SKG STORIES

SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια του Νάσου Τσιτλικά

Ο Junior Sommelier του Nammos Dubai μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Ποιος είπε ότι η επιτυχία καθορίζεται από την ηλικία; Για καλή μας τύχη, όλο και περισσότεροι νέοι μας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτή η άποψη δεν ισχύει. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Νάσος Τσιτλικάς, ο οποίος στην ηλικία των 24 χρόνων είναι μαθητής για το WSET Level 4 Diploma in Wines και τον τίτλο του Junior Sommelier στο Nammos Dubai. Μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στις Σέρρες, ωστόσο λατρεύει και θεωρεί τη Θεσσαλονίκη πόλη του. Η αγάπη του για τη γαστρονομία τον οδήγησε στο να σπουδάσει Διοίκηση Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ενώ ένα καλοκαίρι στη Θάσο ήταν η αφορμή για να «μαγευτεί» από τον κόσμο του κρασιού και να αποφασίσει να «χαρτογραφήσει» τα νερά του. Η εξέλιξη του ήταν ταχύτατη και μόνο ανοδική, ενώ εργάζεται σ' ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και σε μια θέση που ελάχιστοι μπορούν να τα καταφέρουν. 

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Άγιο πνεύμα Σερρών. H γειτονιά μου έχει αφήσει πολλές αναμνήσεις, καλές η κακές που θα κουβαλάω μια ζωή μέσα μου και σίγουρα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλά πράγματα και αποφάσεις που έχω πάρει στην ζωή μου. Σε σχέση με σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα αλλά δεν παύει να είναι η γειτονιά που μεγάλωσα και αγάπησα σαν παιδί και κυρίως το μέρος που είχα τα πιο σημαντικά ερεθίσματα στην ζωή μου. Μετά τις πανελλήνιες μετακόμισα στην Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών και η αλήθεια είναι ότι δέθηκα γρήγορα με την πόλη. Τον μελλοντικό εαυτό μου τον φαντάζομαι στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι επιλογές και οι ευκαιρίες είναι πολλές, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε καθημερινό επίπεδο. Φυσικά, η ηρεμία που την διακατέχει την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή για εμένα. 

Σπούδασα Διοίκηση Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Από μικρός λάτρευα τη γαστρονομία και πάντα έβρισκα ενδιαφέρον σε αυτήν. Με τη βοήθεια των ανθρώπων μου και τις συμβουλές τους σκέφτηκα ότι ο κατάλληλος τρόπος για να την εντάξω στη ζωή μου όσο ζω στην Ελλάδα είναι ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος έχει συνέχεια ανοδική πορεία. Με γνώμονα τα παραπάνω επέλεξα το αντικείμενο των σπουδών μου.

image2.jpeg

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόλησή μου με τα κρασιά ήταν όταν εργαζόμουν σε ένα εστιατόριο στην Θάσο για την καλοκαιρινή σεζόν και συγκεκριμένα στο San Antonio Beach Multiplex Restaurant. Μέσα από ερωτήσεις πελατών συνειδητοποίησα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για τον τομέα της οινολογίας. Ο πρώτο άνθρωπος που με μύησε στον κόσμο του κρασιού και τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως ήταν ο κος. Τάσος Καψογεώργης, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου στο οποίο εργαζόμουν. Μετά το πέρας της σεζόν αποφάσισα να κάνω μία έρευνα και ανακάλυψα την WSPC - πιστοποιητικός όμιλος στην Ελλάδα-  και εκεί σκέφτηκα να κάνω το πρώτο επίπεδο WSET στο κρασί για να μου πάρω κάποιες βασικές πληροφορίες που θα με βοηθήσουν στην δουλειά μου. Το ένα έφερε το άλλο, ενώ η περιέργεια που είχα δεν μ' άφηνε να μην συνεχίσω και να μην προχωρήσω όσο πιο «μακριά» μπορούσα. Η WSPC είναι μια εξαιρετική σχολή, την οποία δημιούργησε ο Κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης, πρώτος Master of Wine στην Ελλάδα, μαζί με τους συνεργάτες του. Πρόκειται για μία σχολή με βάση την Αθήνα, στην οποία πραγματοποιούνται μαθήματα σε διάφορες πόλεις ολόκληρης της χώρας. 

Η κινητήριος δύναμή μου ήταν πάντα η μαμά μου και η αδερφή μου, οι οποίες με στηρίζουν καθημερινά, μου δίνουν δύναμη και είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι που έχω στην ζωή μου. Τις αγαπώ πολύ. Ο λόγος που συνεχίζω καθημερινά να προσπαθώ και να βάζω τον καλύτερο μου εαυτό στην δουλειά μου είναι για να μπορέσω να προσφέρω τα καλύτερα σε αυτές. Χωρίς αυτές δεν θα είχα καταφέρει τίποτα.

Η κομβική στιγμή στην καριέρα μου ήταν η περίοδος της καραντίνας. Τότε είχα την ευκαιρία να αφιερωθώ στον εαυτό μου και στο διάβασμα με στόχο να δώσω εξετάσεις για το 3ο επίπεδο WSET στον τομέα του κρασιού. Απο την αρχή του 1ου επιπέδου μέχρι και σήμερα στο Diploma έχω κάνει έναν πολύ καλό φίλο τον Στάθη Ευσταθίου με τον οποίο περάσαμε την καραντίνα μαζί, διαβάζοντας καθημερινά. Είναι ο λεγόμενος "wine buddy" για μένα διότι πάντα βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον και συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι και σήμερα.

Η εξέλιξη στην καριέρα μου θεωρώ ότι ήρθε από θέληση, όρεξη, προσπάθεια και αγάπη για το αντικείμενο. Πιστεύω ότι έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου, ειδικά στον τομέα του κρασιού που εξελίσσεται συνεχώς και αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει, αρκεί να καταβάλει την αντίστοιχη προσπάθεια και σίγουρα να είναι διατεθειμένος να κάνει τις θυσίες που χρειάζεται. Νιώθω ευγνώμων και εκτιμώ όλα όσα έχουν μέχρι στιγμής και προσπαθώ να εκμεταλλευτώ την κάθε ευκαιρία που μου δίνεται για να εξελιχθώ.

Ένας όνειρό μου που έχει γίνει πραγματικότητα είναι το ότι συνδυάζω τα ταξίδια με την δουλειά μου, κάτι το οποίο δεν είχα φανταστεί ποτέ. Θεωρώ ότι διαβάζοντας και ταξιδεύοντας είναι ο κατάλληλος τρόπος για να εξελιχθεί και να μορφωθεί κάποιος.

Ένας χώρος τέχνης της πόλης που αγαπώ είναι το μουσείο MOMus – Museum of Contemporary Art με τα ιδιαίτερα έργα τέχνης. Αυτό που λατρεύω όμως περισσότερο είναι τα μηνύματα που περνάνε μέσα από αυτά. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητο να πάει.

Ένας άνθρωπος-μέντορας για μένα είναι ο Δημήτρης Μότσος, Marketing and Communication Manager της Aiolos Wines και μελλοντικός Master of Wine της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν καθηγητής μου στην WSPC από το πρώτο επίπεδο του κρασιού. Η βοήθεια του ήταν πολύτιμη για εμένα.

image3.jpeg

Το μαγαζί - «στέκι» στη Θεσσαλονίκη που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το Peach Boy, το οποίο επισκέπτομαι συχνά. Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική ενώ υπάρχει τεράστια ποικιλία στον καφέ - κι όχι μόνο. Plus, ο χώρος μ' εμπνέει. 

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι η γειτονιά μου, η Αρμενοπούλου στο Κέντρο της πόλης. Εκεί είναι το σπίτι μου και οι αναμνήσεις που έχω δημιουργήσει με τους ανθρώπους μου θα υπάρχουν πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. 

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Παραλία Θεσσαλονίκης στην οποία μπορείς να περπατήσεις, να πιεις τον καφέ σου να χαλαρώσεις, να γυμναστείς. Αποτελεί αγαπημένο μέρος τόσο για όσους μένουν μόνιμα στην πόλη όσο και για όσους την επισκέπτονται για τουρισμό.  

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ να δέχομαι τα λάθη μου, διότι από αυτά μαθαίνω και να εκτιμώ τα μικρά πράγματα στην ζωή.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι τα Κάστρα στην Άνω Πόλη. Πρόκειται για ένα ιδανικό μέρος για περισυλλογή και χαλάρωση. Η Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική πόλη είτε για να μείνει κάποιος είτε για να την επισκεφθεί. Η μεγάλη ιστορία της, η πολιτιστική της κληρονομιά και τα συνεχή δρώμενα την κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές. 

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία απασχολούν του περισσότερους κατοίκους για τις καθημερινές τους ασχολίες.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο ενεργή σχετικά με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι είναι μια πόλη που της αξίζει να έχει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο διότι έχει μεγάλη ιστορία, πολλά αξιοθέατα, μουσεία και πολλά για να προβάλει.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Όμορφη, Χαλαρή, Ιστορική.