fbpixel

Search icon
Search
Η αρχιτέκτονας Μαρία Παπαδάκη δημιούργησε ένα συγκλονιστικό καταφύγιο στο Άνω Κουφονήσι
MAGAZINE

Η αρχιτέκτονας Μαρία Παπαδάκη δημιούργησε ένα συγκλονιστικό καταφύγιο στο Άνω Κουφονήσι

Με απίθανη θέα στο Αιγαίο αποτελεί το ιδανικό summer house


Mε καταπληκτική θέα που απολαµβάνει το Αιγαίο βλέποντας την Κέρο, την Αµοργό, το Κάτω Κουφονήσι, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και µακριά την Ίο και τη Σαντορίνη, η κατοικία έχει µια ενέργεια µοναδική. Ανάλογη µε αυτήν που αισθάνεται κανείς στο νησί, αφού είναι συνυφασµένη µε την ιστορία της Κέρου, λόγος που οδήγησε τη Μαρία Παπαδάκη να επιλέξει ο άξονας του σχεδιασµού του σπιτιού να είναι παράλληλος µε το νησί. Εδώ, έχει βρεθεί ο πιο καλοδιατηρηµένος οικισµός της πρώιµης εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες και γι’ αυτό είναι το αρχαιότερο ναυτικό ιερό στον κόσµο -γύρω στο 3.000 π.Χ.

Το µικρό µέγεθος του νησιού, η άσπρη άµµος των παραλιών, το καλό φαγητό, τα γαλανά νερά, οι θαλάσσιες σπηλιές, το Κάτω Κουφονήσι, όπου απαγορεύεται η σύγχρονη δόµηση, και ο σχηµατισµός ενός µικρού αρχιπελάγους µε τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων, έχοντας απάνεµα ακρογιάλια και υπέροχες ανατολές µε το κυκλαδίτικο φως, δηµιουργούν ένα ακαταµάχητο σύνολο. Εκεί µπορεί κάποιος ν’ απολαύσει τη φύση και την ελληνική θάλασσα, όπως ήταν στις Κυκλάδες χρόνια πριν, χωρίς οργανωµένες παραλίες και χωρίς beach bars.

koufonisi-villas-26.jpg
Το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο ζωντανεύει κάτω από τη δροσερή πέργκολα με θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου και φόντο το ιερό νησί της Κέρου

Ανακάλυψα το νησί… το 2005 οπότε και αγόρασα τη γη στο Πορί, γιατί µαγεύτηκα από την οµορφιά του, µε τα γαλαζοπράσινα νερά και την αµµώδη πέτρα. Η Villa Kallistie στου Χαροκόπου χτίστηκε πριν δύο χρόνια, όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη νότια πλευρά του νησιού, που έχει µπροστά το ιερό νησί της Κέρου, όπου ήταν τόπος λατρείας του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισµού πριν από τη ∆ήλο.

Τα καλοκαίρια… περνάω τέσσερις µήνες στο νησί και απολαµβάνω την απλότητα της ζωής εδώ, έχοντας λίγες επιλογές, αλλά γνωρίζοντας συνέχεια πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους που το επισκέπτονται για να γνωρίσουν πώς ήταν κάποτε οι Κυκλάδες, χωρίς οργανωµένες παραλίες και πολλά αυτοκίνητα, προσφέροντας όµορφους περιπάτους κατά µήκος της παραλίας και µετακινήσεις µε τις ψαρόβαρκες και τα ποδήλατα.

koufonisi-villas-12.jpg
Ένα χτιστό τραπέζι από τσιμέντο μοιάζει η ιδανική τραπεζαρία του καλοκαιριού

Σαν ελληνικός προορισµός… κι έχοντας πλέον απευθείας σύνδεση µε Μύκονο και Σαντορίνη, η πρόσβαση στο νησί γίνεται εύκολα. Ευτυχώς υπάρχει πάντα το Κάτω Κουφονήσι, χαρακτηρισµένος αρχαιολογικός χώρος, όπου η δόµηση εχει απαγορευτεί και υπάρχουν υπέροχες παραλίες και όµορφες γωνιές για ν’ απολαύσει κανείς την κυκλαδίτικη θάλασσα και το φως.

Το σπίτι… βρίσκεται στο Κουφονήσι πάνω στον λόφο του Χαροκόπου. Η βίλα αποτελείται από τρία ξεχωριστά κτίσµατα, µε µοντέρνο σχεδιασµό, µε σεβασµό, όµως, στα κυκλαδίτικα παραδοσιακά στοιχεία. Το κεντρικό κτίριο λειτουργεί σαν εστία του σπιτιού, όπου βρίσκεται το καθιστικό, η κουζίνα, η τραπεζαρία κι ένα µπάνιο. Ένα δεύτερο κτίριο φιλοξενεί το master bedroom µε την ωραιότερη θέα της θάλασσας από το κρεβάτι και τέλος, το τρίτο κτίριο περιλαµβάνει δύο ακόµη υπνοδωµάτια για τους φιλοξενούµενους. Η πρόθεση ήταν να κατασκευαστεί µια κατοικία µε ανεξάρτητους χώρους, που να εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα. Μπροστά από τα κτίρια, βρίσκεται µια µεγάλη pergola και η πισίνα. Βασικά υλικά του σπιτιού είναι η τσιµεντοκονία, η µπεζ πέτρα, τα χειροποίητα τσιµεντένια πλακάκια, ενώ κάποιες ειδικές κατασκευές από σίδερο και ξύλο συµπληρώνουν το λιτό σκηνικό. Ο κήπος έχει σχεδιαστεί από την αρχιτέκτονα περιβάλλοντος χώρου Έλλη Πετρίδη µε φυτά άνυδρα και χαµηλά λόγω των ανέµων.

koufonisi-villas-24.jpg
Τα χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια των μπάνιων κατασκευάστηκαν στην Αθήνα, σ'ένα μικρό εργαστήριο όπου γίνεται ειδική επιλογή σχεδίου και χρώματος

Οι πιο αγαπηµένες στιγµές είναι… τον χειµώνα, µε τη ζεστασιά του τζακιού, όταν από τα παράθυρα του καθιστικού βλέπουµε τις αστραπές και τις καταιγίδες και το καλοκαίρι, όταν απολαµβάνουµε στην pergola το φεγγαρόφωτο και τη θέα του αρχιπελάγους των Μικρών Κυκλάδων, ιδίως τις ηµέρες µε καλοκαιρία.

Στο σπίτι λατρεύω να… κάθοµαι στο καθιστικό και στην πέργκολα και ν’ απολαµβάνω τις αλλαγές του κυκλαδίτικου τοπίου, ανάλογα µε την ώρα, µε το µοναδικό φως που φωτίζει τη θάλασσα και ξασπρίζει τα νησιά, τη θάλασσα που ποτέ δεν είναι ίδια, ανάλογα µε τον αέρα και τη µαγεία του φεγγαρόφωτου που γραµµώνει τη θάλασσα και φωτίζει το τοπίο. Αυτό το κοµµάτι του νησιού έχει ένα µεγάλο δασικό τµήµα και λιγότερη δόµηση.

Στον χώρο… φιλοξενώ yoga retreat & θεατρικά workshops απ’ όλο τον κόσµο, που στα περισσότερα µετέχω κι εγώ, κάνοντας την ανάλογη διατροφή µε vegan γεύµατα, Thai massage και καθηµερινό κολύµπι στη θάλασσα, που είναι η µεγαλύτερη απόλαυσή µου.

The List

koufonisi-villas-25.jpg
Τα κυβιστικά κτίσματα συνθέτουν ένα κατάλευκο κτιριακό σύνολο όπου κυριαρχεί η αρμονία

• Κολυµπήστε στις παραλίες Πορί, Ιταλίδα, Φανό, Φοίνικα και Άµµο στο χωριό.

• Επισκεφθείτε το υπέροχο Γάλα και τις θαλάσσιες σπηλιές στο Πορί.

• Ανακαλύψτε το Καστέλι στο Κάτω Κουφονήσι, που έχει κάθετους βράχους µέσα στη θάλασσα, σπηλιές κι εντυπωσιακά βράχια από πέτρα, που είναι µοναδικά.

• Απολαύστε τη δύση, που αν και είναι κρυµµένη από τη Νάξο, υπάρχει ένα σηµείο, ένα καρνάγιο για ψαρόβαρκες -από τα λίγα εναποµείναντα στις Κυκλάδες-, κι ένας ανεµόµυλος, όπου το φως της δύσης τα φωτίζει µε τρόπο µαγικό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ANIMAVITION ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΑΚΗΣ