fbpixel

Search icon
Search
H αρχιτέκτονας Έλενα Σίτη μάς προσκαλεί στον δικό της προσωπικό παράδεισο, για να ανακαλύψουμε τα πάντα για την ίδια και τη μοναδική αίσθηση του στιλ της
MAGAZINE

H αρχιτέκτονας Έλενα Σίτη μάς προσκαλεί στον δικό της προσωπικό παράδεισο, για να ανακαλύψουμε τα πάντα για την ίδια και τη μοναδική αίσθηση του στιλ της

Επιβεβαιώνοντας πως το "less is more"


Aπό πάντα θυμάται τον εαυτό της να πειραματίζεται με κατασκευές, να δίνει νέες φόρμες σε αντικείμενα και να ξεχωρίζει για τη δική της ιδιαίτερη, κομψή και minimal αισθητική. Η Έλενα Σίτη, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τις σπουδές της στην Αγγλία, ίδρυσε την αρχιτεκτονική ομάδα Tsquare Architects σε συνεργασία με τις παιδικές φίλες και συμφοιτήτριές της, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Φένια Δούκα. Η δυναμική της ομάδας -σ’ έναν τόσο πολύπλοκο και απαιτητικό κόσμο, όπως αυτόν της αρχιτεκτονικής- είναι αυτή που την καθιστά διαφορετική και γίνεται εμφανής μέσα από τα έργα που υπογράφει. Η ίδια αυτό που επιθυμεί είναι να μπορούν να δημιουργούν άρτια αισθητικά και λειτουργικά project, που εκφράζουν τόσο το δικό τους αρχιτεκτονικό «είναι» όσο και τους πελάτες τους.

H αρχιτεκτονική... και η σχέση μου με τον χώρο και τις τρεις διαστάσεις ξεκινάει ήδη από την πολύ μικρή ηλικία. Πάντα με απασχολούσε και με επηρέαζε υποσυνείδητα ο χώρος στον οποίο βρίσκομαι σε σχέση με το φως και την κλίμακα των αντικειμένων, μέσα και έξω από αυτόν. Ως παιδί πειραματιζόμουν με κατασκευές και υλικά, δίνοντας σε αυτά μια άλλη διάσταση, ένα άλλο νόημα. Στη συνέχεια, στη διάρκεια των σπουδών μου, εξέλιξα αυτές τις ανησυχίες μου για τον όγκο, το σχήμα, το φως, την κλίμακα, τις ποιότητες των υλικών και τις αλληλεπιδράσεις, τόσο στο σχέδιο όσο και στις χειροποίητες μακέτες - αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών ενός υποψήφιου αρχιτέκτονα. Οι παραπάνω ποιότητες βρίσκουν σήμερα εφαρμογή ή, με άλλα λόγια, παίρνουν μορφή και σχήμα στα projects που αναλαμβάνουμε με την αρχιτεκτονική μου ομάδα Tsquare Architects.

img-5548.jpg

Το σπίτι μου είναι… το καταφύγιό μου, το Σύμπαν μου, ο τόπος συνάντησης με την οικογένειά μου και το μέρος που ηρεμώ. Άλλωστε, το σπίτι στις μέρες μας -πιο επίκαιρο από ποτέ- είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ζεις, εργάζεσαι και δημιουργείς. Επέλεξα το συγκεκριμένο διαμέρισμα για το άπλετο φυσικό φως που έλουζε την κάθε γωνιά του την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα. Βασικά στοιχεία που το καθορίζουν είναι η λιτότητα και η απλότητα των όγκων, τα οποία σε συνδυασμό με την επιλογή των φυσικών υλικών, όπως το μάρμαρο και το ξύλο, επιτρέπουν και ενισχύουν τόσο την ανάδειξη του ευήλιου χαρακτήρα του όσο και τη λειτουργικότητα του χώρου. Οι παραπάνω αρχιτεκτονικές ποιότητες δημιουργούν έναν ιδανικό καμβά, όπου αποτυπώνονται καθημερινά στη μνήμη μας στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας.

img-5557.jpg

Αγαπημένη μου γωνιά... είναι η design πολυθρόνα Lounge chair του Charles Eames, όπου απολαμβάνω τον πρώτο πρωινό καφέ πριν από τη δουλειά και η μαρμάρινη νησίδα της κουζίνας, που παίζει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε συνάντηση με φίλους στο σπίτι. Επίσης, αγαπημένο και το νέο, παιχνιδιάρικο, δωμάτιο της κόρης μου, μια μεγάλη πρόκληση για τη μαμά-αρχιτέκτονα να χωρέσει τον φανταστικό της κόσμο σ’ έναν μικρών διαστάσεων χώρο.

Τα διακοσμητικά που αγαπώ είναι… τα ιδιαίτερα λευκώματα και βιβλία που έχω αγοράσει από διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό με θέματα την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Επίσης, ξεχωρίζω τις ξύλινες κατασκευές από σπιτάκια που έφτιαξα για τη βάφτιση της κόρης μου μαζί με τις Wooden Dolls της Vitra. Ιδιαίτερη θέση στο σπίτι μου αλλά και στις παιδικές μου αναμνήσεις κατέχει το τραπέζι της γιαγιάς μου, όπου έχω περάσει ατέλειωτες ώρες ζωγραφίζοντας δίπλα στον παππού μου που δούλευε. Το παλιό και κλασικό αυτό έπιπλο με μια πιο σύγχρονη μάτια και επεξεργασία στο ξύλο αποτελεί το επίκεντρο των οικογενειακών μας αναμνήσεων.

img-5581.jpg

Το στιλ είναι... κάτι έμφυτο και τόσο αφηρημένο που, όταν το ανακαλύπτεις, δημιουργείς το δικό σου προσωπικό ύφος, που καθρεφτίζει νοερά την προσωπικότητά σου. Είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης του εσωτερικού σου κόσμου, έτσι όπως εσύ θέλεις να είσαι στα μάτια τα δικά σου και των άλλων. 

img-5544.jpg

Καλή αισθητική είναι... αυτό που εκλαμβάνουμε ως όμορφο και αποδεκτό από τη δική μας οπτική. Μπορείς να τη συναντήσεις ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη, όπου δεν το περιμένεις, και να εκπλαγείς. Είναι η Zaha Hadid, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη, το σπίτι Falling Water του Frank Lloyd Wright, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και τα ρούχα που σχεδίαζε η Coco Chanel.

My Favorites

img-5706.jpg
Έλενα Σίτη

FASHION DESIGNER: Riccardo Tisci 

FASHION HOUSE: Givenchy και Balenciaga

ARCHITECT: Herzog & de Meuron και Le Corbusier

INTERIOR DESIGNER: Kelly Hoppen

ARTIST: Φίλιππος Θεοδωρίδης

PERFUME: Τα πάντα από Byredo

ACCESSORIES: Τα κοσμήματα

BOOK: «Οι υπολήψεις» του Juan Gabriel Vasquez

BEAUTY ITEM: Το highlighter Τouche Éclat του YSL 

DETAILS FOR YOUR HOME: Αντικείμενα με την υπογραφή των Lito - Cabinet de Curiosites, Vitra, Kartell

COLOR: Το all time classic μαύρο

GADGET: Τα AirPods

HOTEL: Ekies all sense resort

CITY: Το αγαπημένο Λονδίνο

INSTAGRAM ACCOUNTS: @ariviere, @carolinedemaigret, @leiasfez, @sissyandmarley, @yellowtrace

Aνακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021