fbpixel

Search icon
Search
Gucci Cosmos: Η έκθεση με τα πιο εμβληματικά σχέδια του οίκου, από την 102χρονη ιστορία του
FASHION NEWS

Gucci Cosmos: Η έκθεση με τα πιο εμβληματικά σχέδια του οίκου, από την 102χρονη ιστορία του

Ένα αναδρομικό ταξίδι/ love letter βγαλμένο ανάμεσα από δεκαετίες που υμνεί τις Φλωρεντινές ρίζες αλλά και τη δημιουργικότητα της Gucci


Για να παρουσιάσει τα 102 χρόνια κληρονομιάς της Gucci και τα κλασικά κομμάτια που καθορίζουν την εποχή, η πολυτελής μάρκα εγκατέστησε μια εντυπωσιακή έκθεση στο West Bund της Σαγκάης, ένα πρώην εργοστάσιο αεροσκαφών με θέα τον ποταμό Huangpu. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως τις 25 Ιουνίου πριν ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία και ονομάζεται "Gucci Cosmos". Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον φλωρεντινό οίκο, καθώς η μάρκα άρχισε να εισάγει μια πιο διαχρονική προσέγγιση από τα τέλη του περασμένου έτους για να αποκαταστήσει την ελκυστικότητα της πολυτέλειας. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο νέος δημιουργικός διευθυντής Sabato De Sarno θα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο για την Gucci, διαδεχόμενος τον Alessandro Michele, ο οποίος αποχώρησε ξαφνικά από την εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο.

«Όταν ανοίξαμε το αρχείο Gucci στη Φλωρεντία τον Ιούλιο του 2021 για να γιορτάσουμε την εκατονταετηρίδα μας, αποφασίσαμε αμέσως ότι η Κίνα θα ήταν ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός για να ζωντανέψει αυτό το ιστορικό έκθεμα για τον οίκο και την κληρονομιά του», δήλωσε ο Marco Bizzarri, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Gucci.

Για να ρίξει μια φρέσκια ματιά στα πιο εμβληματικά της κομμάτια, η Gucci προσέλαβε την Ιταλίδα θεωρητικό μόδας και κριτικό Maria Luisa Frisa ως επιμελήτρια της έκθεσης. Ο Es Devlin, ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης που δημιούργησε το μονολιθικό δαχτυλίδι για την ανδρική συλλογή Άνοιξη 2023 του Saint Laurent στην έρημο του Μαρόκου, ανέλαβε να επινοήσει μια σειρά από ευφάνταστα σκηνικά, γλυπτά μεγαλύτερα από τη ζωή και έργα τέχνης πολυμέσων για την έκθεση. Η Frisa πέρασε έξι μήνες αναζητώντας τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια από το αρχείο του Gucci, συνυφαίνοντας την ιστορία ίδρυσης του οίκου, την ιππική του σύνδεση, τις πιο εμβληματικές του τσάντες και αρχειακές εμφανίσεις από τις εποχές των Tom Ford, Frida Giannini και Alessandro Michele. Η έκθεση είναι οργανωμένη σε οκτώ θέματα ή "κόσμους" που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και της δημιουργικότητας του οίκου. 

"Το δυνατό σημείο αυτής της έκθεσης είναι ότι πρόκειται για μια καθηλωτική εμπειρία. Έτσι, οι επισκέπτες που εισέρχονται σε αυτόν τον κόσμο μπορούν να νιώσουν τη δύναμη του διαλόγου μεταξύ των αντικειμένων, του διαλόγου μεταξύ του αντικειμένου και της έκθεσης", δήλωσε ο Frisa σε αποκλειστική συνέντευξη.

Ας περιηγηθούμε, λοιπόν, στους διαφορετικούς «κόσμους»
1684749860-202304-gucci0111.webp

Ο πρώτος από τους οκτώ κόσμους του Gucci Cosmos, "Portals", αφηγείται την ιστορία του ιδρυτή του οίκου, Guccio Gucci. Αποτελείται από τρία κινούμενα, κυκλικά καρουζέλ που μεταφέρουν δείγματα από τα πιο εκλεκτά σχέδια αποσκευών του Gucci, τα οποία αφηγούνται αλληλένδετες δημιουργικές ιστορίες ανά τις δεκαετίες. Ο δεύτερος, «Zoetrope», είναι εμπνευσμένος από την ιππασία, όπου πρωταγωνιστεί το Horsebit -το χαρακτηριστικό σχέδιο που συναντάμε στις τσάντες και τα μοκασίνια του οίκου, που συστήθηκε στο fashion κοινό το 1953.

1684750027-20230423-gucci-0249.webp

Η "Edem", ο τρίτος κόσμος του Gucci Cosmos, ζωντανεύει την ιστορία της Flora, μια εξαίσια και λεπτεπίλεπτα νατουραλιστική εικόνα φυτών και πανίδας από το 1966. Η συνεχής σχέση της Gucci με την ποικιλομορφία και την ομορφιά της βιόσφαιρας συμβολίζεται σε μια εγκατάσταση από μεγαλύτερες από τη ζωή αναπαραστάσεις των λουλουδιών και των εντόμων που εμφανίζονται στο σχέδιο του εικονογράφου Vittorio Accornero de Testa.

1684750198-20230423-gucci-0418.webp


Αφήνοντας τη ζωντάνια της "Εδέμ", οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ζευγάρι μνημειωδών λευκών αγαλμάτων ύψους 10 μέτρων. Στέκονται σαν να φυλάνε την είσοδο ενός αρχαίου ναού και συμβολίζουν την πρωτοποριακή πίστη του οίκου στην unisex μόδα και την ικανότητά της να αλλάζει τις κοινωνικές ιδέες και συμπεριφορές.

Η είσοδος στον κόσμο του "Archivio" της Gucci Cosmos σημαίνει να εξερευνήσετε την προέλευση των πιο εμβληματικών τσαντών του οίκου. Σε έναν εκπληκτικό χώρο με μια οροφή από καθρέφτες που δημιουργεί την αίσθηση του απείρου, μια σειρά από λαβυρινθώδεις διαδρόμους που θυμίζουν το Αρχείο Gucci στη Φλωρεντία είναι επενδεδυμένοι με πλήθος ντουλαπιών και συρταριών.

1684750406-202304-gucci0040.webp

Στο κέντρο του κυκλικού κόσμου "Cabinet of Wonders" βρίσκεται μια περιστρεφόμενη βιτρίνα με αξιοπερίεργα αντικείμενα. Με τρία μέτρα ύψος, αυτός ο εντυπωσιακός μονολιθικός κύβος που καλύπτεται με βαθιά κόκκινη λάκα είναι γεμάτος με συρτάρια και θήκες που γλιστρούν μηχανικά μέσα και έξω - συνοδευόμενα από ένα soundtrack ανθρώπινης αναπνοής - για να αποκαλύψουν μια άγρια εκλεκτική συλλογή από ρούχα και αξεσουάρ. Παρουσιάζοντας όλο το εύρος της σχεδιαστικής γκάμας του οίκου, περιέχει τα πάντα, από μια εμφάνιση της συλλογής Tom Ford του 2001 με ένα μαύρο δερμάτινο μπουστάκι μέχρι ένα χρυσό βραδινό φόρεμα της Frida Giannini του 2006 και ένα ιδιόρρυθμο φόρεμα του Alessandro Michele από το 2018.

1684750815-202304-gucci1341.webp

Στο "Carousel", μια παρέλαση από 32 κούκλες που φορούν ρούχα Gucci από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα γλιστρούν ομαλά, σαν μοντέλα μόδας σε μια διαρκώς κινούμενη πασαρέλα. Τέλος, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα είναι αυτό του "Duomo". Ο Gucci παρέμεινε πάντα αγκυροβολημένος στην πνευματική και αισθητική του πατρίδα, την πόλη της Φλωρεντίας. Το Gucci Cosmos, λοιπόν, κορυφώνεται στο σημείο αυτό και αποδίει έναν θεαματικό φόρο τιμής στην πόλη. Δύο μεγάλης κλίμακας αναπαραγωγές του επαναστατικού θόλου του 15ου αιώνα του Filippo Brunelleschi για τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, Santa Maria del Fiore, εκ των οποίων η μία είναι ανεστραμμένη κάτω από την άλλη, είναι προσβάσιμες κατά μήκος μιας αναρτημένης πλατφόρμας θέασης.