fbpixel

Search icon
Search
Greek election: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και η πρώτη αντίδραση των διεθνή ΜΜΕ
PEOPLE & MOMENTS

Greek election: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και η πρώτη αντίδραση των διεθνή ΜΜΕ

Τα αποτελέσματα των εκλογών και τα πρώτα σχόλια


Η Νέα Δημοκρατία είναι -κι επίσημα- η μεγάλη νικήτρια των εκλογών στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καταμέτρηση των ψήφων από τις κάλπες δίνουν αυτοδυναμία στο κόμμα, με ποσοστό 40,55% και 158 έδρες, με καταμετρημένο το 99,64%, ενώ στην ελληνική Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα: Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο, έτσι και τώρα τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν focus στη χώρα μας και σχολιάζουν τα χθεσινά αποτελέσματα, την ώρα που πολλοί ξένοι ηγέτες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο και την επόμενη μέρα.

Η νέα εποχή της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα και η νέα θητεία

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές ήταν ξανά σαρωτική, καθώς συγκέντρωσε 40,55%, εξασφαλίζοντας έτσι αυτοδυναμία καθώς θα πάρει 158 έδρες. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη νέα, βαριά ήττα, καθώς το ποσοστό του μειώθηκε ακόμα και σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, φτάνοντας το 17,84%. Η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα παίρνει 48 έδρες, ενώ αρκετά ηχηρά ονόματα μένουν εκτός κοινοβουλίου, τη στιγμή που δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο για την επόμενη μέρα. Προχωρώντας, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 11,85% θα έχει 32 βουλευτές στη νέα Βουλή, ενώ μικρή άνοδο παρουσίασε το ΚΚΕ, φτάνοντας στο 7,69% που του δίνει 20 βουλευτές. Η Ελληνική Λύση πήρε 4,44% και θα έχει 12 έδρες, το κόμμα ΝΙΚΗ μπαίνει στη Βουλή με 3,69% και 10 βουλευτές, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για την Πλεύση Ελευθερίας που με 3,17% εξασφαλίζει 8 έδρες. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» έκανε τη μεγάλη έκπληξη -κατά γενική ομολογία- συγκεντρώνοντας 4,69% κι είναι από το βράδυ της Κυριακής η πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη εξασφαλίζοντας 12 έδρες. 


«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Ευχαριστώ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους. Προσωπικά νιώθω βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα, σας βεβαιώνω όμως ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο αφοσίωση και σκληρή δουλειά, χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του και συνέχισε: 

«Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα: με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες, με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία, με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή τού ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο». Η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή και ο πρωθυπουργός έδωσε το δικό του στίγμα.

Τα διεθνή ΜΜΕ και η Ελλάδα

Για μία ακόμη φορά, οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματά τους, απασχόλησαν έντονα από χθες πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τα περισσότερα από αυτά να στέκονται στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως στη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. «Οι Έλληνες συντηρητικοί κερδίζουν συντριπτική νίκη στις εκλογές», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που το Bloomberg σημειώνει: «Ο Μητσοτάκης της Ελλάδας κερδίζει την πλειοψηφία με συντριπτική εκλογική νίκη». «Με μια ηχηρή νίκη στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει τη θέση του στην εξουσία», αναφέρουν από την πλευρά τους οι New York Times, ενώ και οι Financial Times κάνουν λόγο για «σαρωτική νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που πόνταρε τα πάντα στην οικονομική ανάκαμψη» και στέκεται στις πρώτες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ η γαλλική Liberation κάνει focus στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η ελληνική αριστερά βουλιάζει. Το πρακτορείο Reuters από τη δική του μεριά, τονίζει: «Ο Έλληνας συντηρητικός ηγέτης δηλώνει ότι η εκλογική του νίκη είναι εντολή για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων» και κάπως έτσι, τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να αναλύσουν όσα συνέβησαν στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, αλλά κι όλα όσα θα ακολουθήσουν, με τη χώρα να μπαίνει σε μία νέα εποχή και να ανοίγει μία νέα σελίδα.

Οι ξένοι ηγέτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί κεντρικό πρόσωπο από χθες στην Ελλάδα και όχι μόνο, με τους ξένους ηγέτες να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στον πρωθυπουργό, για την επανεκλογή του. «Εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνω τα συγχαρητήριά μας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες για την προώθηση της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας. Μαζί -ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι- η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας καθώς και με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά», ανέφερε ο Joe Biden σε δήλωσή του, με τον Emmanuel Macron από τη δική του μεριά, να σημειώνει: «Συγχαίρω τον αγαπητό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φίλο και εταίρο της Γαλλίας. Θα συνεχίσουμε μαζί το έργο που έχουμε ξεκινήσει για μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni ανέφερε πως: «Συνεχάρην τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική επιτυχία. Του ευχήθηκα, θερμά, καλή δουλειά. Ιταλία και Ελλάδα, μαζί, μπορούν να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα, προς όφελος των λαών μας, των Εθνών μας και της Ηπείρου μας».

Μία νέα ημέρα, μία νέα σελίδα για την Ελλάδα. Στη 1 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ το απόγευμα θα ανακοινωθεί επισήμως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να ορκιστεί αύριο και την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο...