fbpixel

Search icon
Search
Γιατί γυναίκες όπως η Kourtney Kardashian δέχονται κριτική για την ηλικία που επιλέγουν να κάνουν παιδιά;
LIFE & CAREER

Γιατί γυναίκες όπως η Kourtney Kardashian δέχονται κριτική για την ηλικία που επιλέγουν να κάνουν παιδιά;

Το χρόνιο ζήτημα της ηλικίας στην οποία πρέπει να γίνουμε μητέρες


Την προηγούμενη εβδομάδα, η Kourtney Kardashian καθήλωσε τα social media με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της στον Travis Barker κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Blink 182, το συγκρότημα στο οποίο ο Barker είναι ο ντράμερ. Ήταν μια αρκετά χαριτωμένη και μεγαλοπρεπής κίνηση - η Kourtney αποκάλυψε μια πινακίδα κατά τη διάρκεια του τραγουδιού "All The Small Things", η οποία έγραφε "Travis I' m Pregnant" (ένας διασκεδαστικός παραλληλισμός, βλέποντας ότι ένας θαυμαστής κάνει ακριβώς αυτό στο μουσικό βίντεο του 1999 για το τραγούδι αυτό). Ωστόσο, τα χαρμόσυνα νέα σύντομα παραγκωνίστηκαν, με την εγκυμονούσα Kardashian να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της - την έχουν αποκαλέσει "attention seeking" και την έχουν κατηγορήσει ότι η στιγμή ήταν «σκηνοθετημένη» - κι έχει επίσης δεχτεί διαδικτυακές αντιδράσεις επειδή χρησιμοποίησε τα "παλιά της ωάρια" για να κάνει ένα μωρό. Η 44χρονη celebrity έχει ήδη 3 παιδιά με τον πρώην φίλο της Scott Disick, τα οποία είναι όλα ηλικίας μεταξύ 13 και 8 ετών - πράγμα που σημαίνει ότι η Kourtney έκανε το πρώτο της παιδί στις αρχές των 30 της.

Μήπως αυτό κάνει αυτές τις εγκυμοσύνες κάπως πιο «νόμιμες» όσον αφορά τις προσδοκίες της κοινωνίας για την τεκνοποίηση;
snapinstaapp-355099166-945864456460039-5683291843557870525-n-1080.jpg

Ένας χρήστης σχολίασε: «44 ετών και έγκυος; Τα γέρικα αυγά δεν είναι καλά για να κάνεις υγιή μωρά», ενώ ακόμη ένας έγραψε στο Twitter: «Κάθε εγκυμοσύνη μετά τα 25 είναι υψηλού κινδύνου». Άλλοι ήταν απλά υβριστικοί, με πολλούς να τονίζουν ότι «είναι πολύ μεγάλη για να τεκνοποιεί». Φαίνεται ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την επιλογή ή την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, με την ηλικία να αποτελεί παράγοντα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη οργή. Εξάλλου, πώς τολμά μια γυναίκα να δημιουργήσει και να κυοφορήσει ένα μωρό μετά την ηλικία των 40 ετών;

Αυτή η στάση αποτελεί κατάφωρη συνέχεια της ιδέας ότι οι γυναίκες έχουν περάσει την περίοδο αιχμής τους στα 25 ή ότι πρέπει να παντρευτούν στα 30. Η προσθήκη οποιουδήποτε είδους σταθερού χρονοδιαγράμματος στη ζωή σας είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα επισφαλές σχέδιο και η εφαρμογή αυτής της προσδοκίας στη ζωή ενός άλλου είναι ανεύθυνη και σκληρή. Παρόμοια ιστορία είδαμε να διαδραματίζεται και στο reality show "Love Island", όταν μια από τις συμμετέχουσες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τεκνοποιήσει στα 37 της χρόνια. Οι αντιδράσεις ήταν ένα χάος εσωτερικευμένου μισογυνισμού και ηλικιακού ρατσισμού και προέκυψαν ερωτήσεις όπως «Δεν θες να είσαι cool μαμά;». 

snapinstaapp-273710009-358553199426289-2089095312562491476-n-1080.jpg

Η αντίληψη ότι μια "cool μαμά" πρέπει να είναι κάτω των 37 ετών υποδηλώνει ότι για να είσαι ελκυστική ή/και σύμφωνη με την εμπειρία της μητρότητας που εγκρίνει η pop κουλτούρα (και η πατριαρχία) πρέπει να είσαι γύρω στα 20, ανεξάρτητα από το αν είσαι έτοιμη να γίνεις μαμά ή αν έχεις τον κατάλληλο σύντροφο. Είναι κουραστικό και ανθυγιεινό - και δεν σταματά εκεί. Όπως συμβαίνει με πολλά στοιχεία της πατριαρχίας, οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν το σωστό για να κάνουν το λάθος. Ενώ τις ντροπιάζουν επειδή χρησιμοποιούν τα "γέρικα αυγά" τους για να μείνουν έγκυες μετά την ώριμη ηλικία των 35 ετών, η εφηβική εγκυμοσύνη στιγματίζεται σε επιθετικό βαθμό, παρόλο που τεχνικά είμαστε στην πιο γόνιμη και «έτοιμη για τεκνοποίηση» ηλικία μας.

Χάρη στη σύγχρονη ιατρική, η ηλικία δεν υπαγορεύει τη μητρότητα στο βαθμό που την υπαγόρευε στο παρελθόν. Συνεπώς, η κοινή γνώμη και οι στρεβλές προσδοκίες και πιέσεις της κοινωνίας πρέπει να συμβαδίσουν με αυτό. Μια πολύ πιο υποστηρικτική και λιγότερο υβριστική θαυμάστρια επέλεξε να υποστηρίξει την Kourtney στο Twitter: «Η Kourtney Kardashian είναι 44 ετών, πρόσφατα παντρεμένη και έγκυος και πάλι.... Μπορείτε όλοι σας παρακαλώ να σταματήσετε να προσπαθείτε να πείσετε τις γυναίκες ότι μετά τα 30, δεν έχουν καμία ελπίδα; Go KK!»

Εν τέλει, οι στάσεις και οι αντιλήψεις που μας κρατούν πίσω είναι ακόμη αρκετές. Όταν ένα άτομο ανακοινώνει την εγκυμοσύνη του, θα πρέπει να περιβάλλεται από αγάπη, υποστήριξη και ενδυνάμωση. Και φυσικά, καμία αντίδραση δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από την ηλικία!