fbpixel

Search icon
Search
Met Gala: Έφταιγε ο Kaiser Karl ή μπουχτήσαμε από Kardashians;
PEOPLE & MOMENTS

Met Gala: Έφταιγε ο Kaiser Karl ή μπουχτήσαμε από Kardashians;

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τον μεγαλύτερο θεσμό μόδας


Ήταν το 1948, όταν η δημοσιογράφος Eleanor Lamvbert αποφάσισε να δημιουργήσει μία φιλανθρωπική οργάνωση με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το νεοϊδρυθέν τότε Ινστιτούτο Κοστουμιών. Αυτή υπήρξε και η πρώτη φορά που το Met Gala ή αλλιώς  «Costume Institute Gala» συστήθηκε στο κοινό. Το Ινστιτούτο Κοστουμιών, που δημιουργήθηκε από την Irene Lewisohn και την Aline Bernstein και αρχικά ονομάστηκε Μουσείο Ενδυματολογίας, συγχωνεύτηκε με το Μουσείο Μητροπολιτικής Τέχνης το 1946. 

Το πρώτο Met Gala ήταν πολύ διαφορετικό απ' αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν ένα δείπνο που πραγματοποιήθηκε εκείνο τον Δεκέμβριο, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 50 δολάρια το καθένα. Από τη δημιουργία και την καθιέρωσή του μέχρι το 1971, η εκδήλωση δεν πραγματοποιούταν στο Μετροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπως σήμερα, αλλά σε χώρους όπως το Central Park, το Rainbow Room και το Waldorf Astoria.

803573e3915c14514dac77169cd77d6e.jpg
Cindy Crawford, Karl Lagerfeld, Helena Christensen and Claudia Schiffe,

Η εκδήλωση πήρε πολιτιστική στροφή όταν η Diana Vreeland προσλήφθηκε ως σύμβουλος του Ινστιτούτου Κοστουμιών, αλλάζοντας τον τόπο διεξαγωγής του Met Gala - το μετέφερε στο Μουσείο - και προσθέτοντας θέματα γκαλά. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι γνωστό ως μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το Forbes, η εκδήλωση έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια για το Ινστιτούτο. Κάθε χρόνο, καταφέρνει να αποταμιεύει άφθονα κεφάλαια, με τη χρονιά του 2019 να φέρεται να συγκεντρώνει ρεκόρ 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 1995 και μέχρι σήμερα η αρχισυντάκτρια της Vogue, Anna Wintour, επιβλέπει την εκδήλωση και τη λίστα των καλεσμένων, η οποία περιορίζεται σε περίπου 650 έως 700 άτομα ετησίως. Άλλαξε επίσης την ημερομηνία διεξαγωγής του από τον Δεκέμβριο, στην εμβληματική πλέον, πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Λέγεται μάλιστα ότι εγκρίνει ακόμη και το τι σχεδιαστές θα φορέσουν οι A-listers καλεσμένοι και ότι ακόμα μπορεί και να απορρίψει κάποιους από αυτούς που θέλουν να παρευρεθούν.

xoris-titlo-mB6S2.jpg
Karl Lagerfeld, Blake Lively

Μπορεί το πρώτο πρώτο εισιτήριο να άγγιζε μόλις τα 50 δολάρια, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων η τιμή έχει αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα, η τρέχουσα φτάνει τα 30.000 δολάρια. Από τη δεκαετία του '70 μέχρι και το 1980, το πολυπόθητο "fashion pass" φαίνεται να κόστιζε λιγότερο από 1.000 δολάρια. Μέχρι το 1998, η τιμή του αυξήθηκε στα 2.000 δολ. Τρία χρόνια αργότερα, άγγιξε τα 3.500.

Παρόλο που το Met Gala θεωρούταν το σημαντικό event στη βιομηχανία της μόδας, την τελευταία 20ετία, η φήμη του έχει εκτοξευθεί. Από το 2010 και έπειτα μεταμορφώθηκε σε μία εκδήλωση γεμάτη διασημότητες και μεγάλα ονόματα, όχι μόνο από το industry. Οι άνθρωποι της pop κολτούρας, ανάμεσα του η Lady Gaga, η Ariana Grande, η Beyoncé, η Rihanna, οι αδελφές Hadid αλλά και η οικογένεια Kardashian εισχώρησαν θα έλεγε κανείς στο event, στρέφοντας τα βλέμματα επάνω τους. Έτσι, ξεκίνησε και η ραγδαία αύξηση των τιμών των εισιτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2016, οι τιμές των σόλο εισιτηρίων κόστιζαν 25.000 δολάρια και ένα τραπέζι για 10 άτομα μπορούσε να αγοραστεί για 250.000 δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD.

Μήπως τότε ήταν και αρχή μιας νέας εποχής για το Met Gala; Μήπως ασυνείδητα, στην ανάγκη υπερπροβολής του πλούτου από την πλευρά των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσκήνιο, ο θεσμός ξεκίνησε να χάνει την αίγλη και την αυθεντικότητά του; 

Met Gala 2023 

Φτάνοντας στο σήμερα, εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε το Met Gala 2023, το οποίο είχε ως θέμα τον αείμνηστο σχεδιαστή και θρύλο της μόδας Karl Lagerfeld, με τίτλο "Karl Lagerfeld: A Line of Beauty". Όσοι έδωσαν το «παρών» έπρεπε να αποτίσουν φόρο τιμής στον Lagerfeld με τις εμφανίσεις τους, είτε επιλέγοντας κομμάτια από οίκους που εργάστηκε ο designer, είτε παρουσιάζοντας looks που είχαν στο DNA τους το σχεδιαστικό του όραμα. 

hbz-karl-lagerfeld-choupette-1550592715.jpg

Ωστόσο ας μην γελιόμαστε. Αν είστε λάτρεις του Lagrfeld - είναι ο αγαπημένος μου - τα πράγματα σίγουρα δεν ήταν έτσι όπως τα περιμέναμε. Παρατηρώντας ξανά και ξανά τις εμφανίσεις και διαβάζοντας όσο περισσότερα μπορώ, δεν έχω καταλήξει ακόμα αν αυτό που με δυσαρέστησε περισσότερο ήταν η απουσία κάποιων σημαντικών ονομάτων, όπως η Claudia Schiffer, η Linda Evangelista κι άλλες μούσες του σχεδιαστή, είτε το γεγονός ότι υπήρξαν καλεσμένοι, οι οποίοι προσπέρασαν την κληρονομιά του. Αναλογίζομαι λοιπόν, ότι προτεραιότητά τους τέθηκαν τα φλας το φωτογράφων. Plus, μπορεί η εμφάνιση του Jared Letto à la Choupette να μας εντυπωσίασε, ωστόσο θα ήθελα να δω τη μεγάλη κληρονόμο του designer live. Θα μου πείτε, θα ήταν αναμενόμενο. Συμφωνώ! Δεν γίνεται όμως η αγαπημένη γάτα του σχεδιαστή, η οποία είναι άρτια συνδεδεμένη με το brand του να μην είναι εκεί. Όπως και ο βαφτισιμιός του Lagerfeld, ο 11χρονος Hudson Kroenig που συμμετείχε σε πολλές πασαρέλες του.

464146371.jpg
Karl Lagerfeld, Hudson Kroenig, Cara Delevigne

Ξέρετε όμως τι μου έλειψε περισσότερο; Ο ίδιος ο Karl Lagerfeld. Εκτός από τις δημιουργίες του που αναβίωσαν - δεν ήταν και πολλές - από το black & white και μερικά σχέδια που άντλησαν έμπνευση από τη φιλοσοφία του, όπως η Anna Wathaway με το Versace dress της, ένιωσα ότι ο «χαρακτήρας» του έλειπε. Κατά τη διάρκεια της ζωής του και των 65 χρόνων του στον κόσμο της μόδας ξεχώρισε για την εκκεντρικότητα, για το new era που έφερε στους οίκους που ανέλαβε αλλά και για την καινοτομία του. Μην ξεχνάτε ότι στο F/W17 show για τη Chanel είχε τοποθετήσει ένα διαστημόπλοιο στο Grand Palais. Αυτό μου έλειψε... Τα «διαστημόπλοια» που θα αποτίσουν πραγματικό φόρο τιμής. 

Αμφιλεγόμενες απόψεις 

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του θέματος υπήρξαν αμφιλεγόμενες απόψεις. Κι αυτό όχι γιατί αμφισβητεί κανείς το έργο του Lagerfeld, αλλά γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν τον χαρακτήρα του. Ο ίδιος ήταν γνωστός για τις ακραίες απόψεις και δηλώσεις του, για την αρνητική στάση που κράτησε απέναντι στο κίνημα #metoo, αλλά και για την συντήρηση παλαιακών προτύπων στις πασαρέλες - πίστευε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν καμπύλες. 

190220112420-karl-lagerfeld-rocket-ship.jpg
Chane FW17

Δεν εθελοτυφλώ καθόλου και φυσικά δεν συμφωνώ με τα παραπάνω. Παρόλα αυτά μου γεννιέται το ερώτημα: Μπορεί το ταλέντο ενός ανθρώπου να διαχωριστεί από την προσωπικότητά του; Αν όχι, γιατί το ίδιο το «σύστημα» τον συντηρούσε τόσα χρόνια; Γιατί ο Demna Gvasalia διατηρεί ακόμα τη θέση του creative director στον οίκο Balnciaga; Αφού είμαστε όλοι έτοιμοι να καταθέσουμε απόψεις σηκώνοντας το «λάβαρο» του φεμινισμού, γιατί τα πρότυπα είναι η Kim Kardashian και τα μοντέλα στις πασαρέλες των τελευταίων σεζόν επιστρέφουν στις λεπτές, οριακά αποστεωμένες φιγούρες; Θέλω να πω ότι όταν αποφασίζουμε να πάρουμε μία θέση, καλό θα είναι να το κάνουμε ολοκληρωτικά. Όχι μόνο όταν θέλουμε να κάνουμε «φασαρία». 

Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι ο Karl Lagerfeld, αλλά η τροπή που έχει πάρει το Met Gala; Just saying...