fbpixel

Search icon
Search
Γαλακτικό vs σαλικυλικό οξύ: Ποιο είναι πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας;
FACE & BODY

Γαλακτικό vs σαλικυλικό οξύ: Ποιο είναι πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας;

Ανταποκριθείτε ορθά στις ανάγκες της επιδερμίδας σας


Για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους λάτρεις της περιποίησης της επιδερμίδας, η χημική απολέπιση είναι ένα κρίσιμο βήμα στη ρουτίνα τους. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο το να αγοράσετε ένα νέο toner. Πρέπει να γνωρίζετε ποια απολεπιστικά να χρησιμοποιήσετε - και πότε και πώς να τα χρησιμοποιείτε μαζί. Το καθένα έχει μοναδικά οφέλη που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Δύο τέτοια απολεπιστικά είναι το γαλακτικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ. Παρόλο που το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες σχετικά με την χημική απολέπιση, τα οφέλη της και τα συστατικά που μπορείτε να επιλέξετε, μερικές φορές είναι δύσκολο να εμπιστευθείτε ό,τι διαβάζετε ή βλέπετε στο TikTok. Και ακριβώς εδώ ερχόμαστε εμείς.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω!
snapinstaapp-457019037-1776739979798720-2412573870560593697-n-1080.jpg

Τι είναι το γαλακτικό οξύ;

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλφα-υδροξύ (AHA) που λειτουργεί ως ήπιο χημικό απολεπιστικό. «Προέρχεται από το γάλα και βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, προάγοντας μια πιο λεία και φωτεινή επιδερμίδα. Αυτό το καθιστά απαραίτητη προσθήκη σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, ακόμη και για το ευαίσθητο δέρμα. Το γαλακτικό οξύ βοηθά στην αποβολή και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και αυξάνει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και φωτίζοντας το δέρμα.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο AHA, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, επειδή τα χημικά απολεπιστικά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη ή άλλα παράγωγα βιταμίνης Α με AHAs, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

bd8997daa074053f5fdc74f17a5edf8d-1.jpg

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξύ οξύ (BHA) δημοφιλές για την αντιμετώπιση της ακμής και του λιπαρού δέρματος. Όπως και το γαλακτικό οξύ, είναι ένα χημικό απολεπιστικό. Τα BHA, όπως και τα AHA, αυξάνουν το ρυθμό κυτταρικής εναλλαγής, αλλά είναι πετρελαιοδιαλυτά και επομένως μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα βαθύτερα από τα AHA, βοηθώντας τα να διεισδύσουν για να καθαρίσουν και να συρρικνώσουν τους πόρους.

Επιλέγοντας ανάμεσά τους

Ακμή

Το σαλικυλικό οξύ συνιστάται για την αντιμετώπιση της ακμής και των ξεσπασμάτων, ειδικά για άτομα με λιπαρό δέρμα. Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται καλύτερα για τη θεραπεία της ακμής, τη διαχείριση της περίσσειας λιπαρότητας και τον καθαρισμό των φραγμένων πόρων και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη θεραπεία των μαύρων και των λευκών σπυριών.

Αντιγήρανση

Αν αναζητάτε μια ήπια απολέπιση που δίνει έμφαση στην ενυδάτωση, τη βελτιωμένη υφή και τα οφέλη κατά της γήρανσης, το γαλακτικό οξύ είναι η ιδανική επιλογή για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Επιπλέον, η ήπια σύνθεσή του το καθιστά κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί;

Μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε το γαλακτικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ μαζί στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ειδικά αν θέλετε να ενισχύσετε τα αποτελέσματα αυτών των συστατικών. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο τα συνδυάζετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο συνδυασμός οξέων σε ένα προϊόν μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ερεθισμού, οπότε ίσως να θέλετε να το ενσωματώσετε στην αγωγή σας αργά, με διαλείμματα μεταξύ των χρήσεων.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα οξέα τη νύχτα, επειδή μπορεί να κάνουν προσωρινά το δέρμα σας λίγο κόκκινο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει την ακμή ή την υπερπαραγωγή σμήγματος, οπότε μπορεί να χρησιμοποιεί σαλικυλικό οξύ ή άλλα καθαριστικά ή προϊόντα με οξέα δύο φορές την ημέρα.

b56447f2ad17b9e851785c1cd33cac02.jpg

Για καλύτερα αποτελέσματα, και τα δύο αυτά συστατικά πρέπει να εισάγονται σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας, να εφαρμόζονται μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδάτωση. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάζετε ήπια προϊόντα ή να εναλλάσσετε το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ από τη μία μέρα στην άλλη.

Είτε χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα μεμονωμένα είτε μαζί, η αγωγή σας πρέπει να περιλαμβάνει αντηλιακό- και τα δύο μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες. Επιπλέον, συνιστάται να ενσωματώσετε ενυδατικές και καταπραϋντικές ενυδατικές κρέμες στη ρουτίνα σας για να διατηρήσετε την υγεία του δερματικού φραγμού και να εξισορροπήσετε τυχόν ξηραντικές επιδράσεις από τα οξέα.

Το τελικό συμπέρασμα

Τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και το σαλικυλικό οξύ μπορούν να ενισχύσουν την επιδερμίδα σας χάρη στα απολεπιστικά τους οφέλη. Γενικά, το γαλακτικό οξύ είναι η καλύτερη επιλογή σας αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τις λεπτές γραμμές, την ανομοιόμορφη υφή του δέρματος και άλλα ήπια σημάδια γήρανσης του δέρματος ή για μια ωραία ενίσχυση της ενυδάτωσης. Εν τω μεταξύ, αν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ακμή -όπως λιπαρό δέρμα, ξεσπάσματα και φραγμένους πόρους- το σαλικυλικό οξύ είναι μια καλή επιλογή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο προϊόντα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Μερικές φορές μάλιστα συνδυάζονται σε ένα προϊόν. Αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε μαζί, κάντε το αργά και προσέξτε για κοκκινίλες και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το δέρμα σας παρουσιάζει ερεθισμό. Εάν το διαπιστώσετε, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν ή τα προϊόντα και κλείστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας.