fbpixel

Search icon
Search
Πώς και γιατί πρέπει να κάνετε σωστή απολέπιση στο δέρμα σας
FACE & BODY

Πώς και γιατί πρέπει να κάνετε σωστή απολέπιση στο δέρμα σας

Η ήπια, τακτική απολέπιση είναι το κλειδί για ένα πιο φρέσκο και υγιές δέρμα


Η απολέπιση είναι ένα από τα πιο βασικά σημεία της περιποίησης και της φροντίδας της επιδερμίδας. Και μάλιστα, στην περίπτωση που την εφαρμόζετε σωστά, θα σας χαρίσει ένα πραγματικά λαμπερό αποτέλεσμα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ειδικό και θα σας πει ότι η ήπια, τακτική απολέπιση είναι το κλειδί για ένα πιο φρέσκο και υγιές δέρμα. Για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά και ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα για τις ατομικές σας ανάγκες, αναζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών. 

Ανακαλύψτε τα πάντα για την απολέπιση!

Γνωρίστε τη σημασία της

Η απολέπιση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος για να αποκαλυφθούν τα παχιά, νέα κύτταρα που βρίσκονται από κάτω. Η επιδερμίδα σας ανανεώνεται φυσικά, γι' αυτό και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτά τα παλιά κύτταρα έρχονται στην επιφάνεια, κάνοντας την επιδερμίδα σας να μην έχει λάμψη και σφριγηλότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τη διαδικασία. Ρωτήστε τριγύρω και θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι παραλείπουν αυτό το βήμα στη ρουτίνα τους. Πολλά απολεπιστικά διεγείρουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, δίνοντας στο δέρμα σας μια πιο σφριγηλή, νεανική όψη, ενώ παράλληλα απομακρύνουν την ξηρότητα και ενισχύουν την ενυδάτωση. Τα οφέλη είναι ατελείωτα.

snapinstaapp-311782984-1976483862545521-4012882223079167736-n-1080.jpg

Χρησιμοποιήστε τα σωστά προϊόντα

Χωρίσαμε τα απολεπιστικά σε δύο ομάδες. Πρώτον, έχουμε τη φυσική απολέπιση, η οποία μπορεί να είναι είτε η χρήση μιας βούρτσας καθαρισμού, όπως το Clarisonic, είτε ένα προϊόν με μικροσκοπικά σωματίδια, όπως πυρίτιο, ζάχαρη ή αλεσμένους σπόρους φρούτων που θα απομακρύνουν χειροκίνητα το νεκρό δέρμα. Δεύτερον, υπάρχουν τα χημικά απολεπιστικά. Αυτά λειτουργούν διασπώντας τις πρωτεΐνες κερατίνης που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο ανώτερο στρώμα του δέρματός σας και δεν απαιτούν καθόλου τρίψιμο, οπότε μπορούν να είναι πιο ήπια για το δέρμα σας, αν χρησιμοποιούνται σε χαμηλό ποσοστό.

Κατανοήστε τα συστατικά

Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA) και τα ένζυμα είναι και τα δύο εξαιρετικά αν θέλετε ένα πιο ήπιο χημικό απολεπιστικό. Συγκεκριμένα, το μανδελικό οξύ και το γαλακτικό οξύ είναι ήπια AHAs, οπότε αναζητήστε τα στους καταλόγους των συστατικών. Αν υποφέρετε από εξανθήματα, τα απολεπιστικά με βάση το σαλικυλικό οξύ είναι το κλειδί. Διαλυτά σε έλαιο, εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα από τα AHA, λειτουργώντας για την αποσυμφόρηση των πόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το συστατικό είναι τόσο δημοφιλές για τους πάσχοντες από ακμή.


Μια περαιτέρω ανάλυση...

Τα AHA's

Μπορεί να είναι είτε συνθετικές είτε φυσικές - συχνά προέρχονται από τρόφιμα όπως το ζαχαροκάλαμο, το ξινόγαλα, ο χυμός ντομάτας και τα μήλα. Έχουν βαθιά επίδραση στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, αυξάνοντας τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και μειώνοντας το πάχος της κεράτινης στιβάδας, χαλαρώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων του δέρματος. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και της θαμπάδας, να εξομαλύνει την τραχύτητα, να ξεμπλοκάρει τους πόρους και να οδηγήσει σε πιο απαλό και λαμπερό δέρμα. Είναι επίσης υδατοδιαλυτά, που σημαίνει ότι δεν διεισδύουν πολύ βαθιά και είναι ανεκτά από τους περισσότερους τύπους δέρματος.

Οι διαφορετικοί τύποι

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο μελετημένα AHAs, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα, όπως το γαλακτικό οξύ, το μηλικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το μανδελικό οξύ. Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα μικρότερα AHAs, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα και υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το γλυκολικό οξύ μπορεί να ενισχύσει το υαλουρονικό οξύ και τη σύνθεση κολλαγόνου, με αποτέλεσμα πιο σφριγηλό δέρμα.

Για ποιους προορίζονται

Τα AHAs τείνουν να παρέχουν ταχύτερα αποτελέσματα, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να ερεθίσουν το δέρμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται με προσοχή αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αν το προϊόν έχει υψηλό ποσοστό οξέος. Θα συμβούλευα τα άτομα με έκζεμα ή ροδόχρου ακμή να αποφεύγουν εντελώς τα AHAs, εκτός αν τους υποδείξει ο γιατρός τους, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τα ανεχτούν αρκετά καλά.

bdd92abb2c53f8597be3914a32aa8bf5.jpg

Τα enzymes

Σε αντίθεση με τα οξέα, τα οποία μπορούν να απολεπίσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να απομακρύνουν τα ζωντανά κύτταρα του δέρματος, τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που μπορούν να χωνέψουν μόνο άλλες πρωτεΐνες - που σημαίνει ότι μπορούν να απολεπίσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τον ουλώδη ιστό, χωρίς να βλάψουν κανέναν ζωντανό ιστό.

Οι διαφορετικοί τύποι

Η παπάγια, το ρόδι και η κολοκύθα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενζυματικής απολέπισης. Η παπάγια και η κολοκύθα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και C, οι οποίες είναι πολύ αντιφλεγμονώδεις και βοηθούν στην καταπράυνση του δέρματος. Η παπάγια χαιρετίζεται επίσης για τις φωτεινές της ιδιότητες, οπότε η χρήση προϊόντων με ένζυμα παπάγιας θα βοηθήσει στην μείωση των κηλίδων ηλικίας και στην εξομάλυνση της επιδερμίδας σας.

Για ποιους προορίζονται

Καθώς τα ένζυμα είναι μακράν η πιο ήπια μορφή απολέπισης, είναι ένα θαυματουργό συστατικό για όσους υποφέρουν από ευαισθησία. Δρουν επίσης πιο αργά από τα AHA, οπότε μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας περιποίηση της επιδερμίδας.


Κατανοήστε τις ανάγκες σας

Με ρωτούν συχνά πόσο συχνά πρέπει να κάνετε απολέπιση. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και από το τι μπορείτε να ανεχτείτε. Ως αρχάρια, θα συνιστούσα απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται - και αν δεν έχετε ερεθισμούς - μπορείτε να το κάνετε καθημερινά χωρίς παρενέργειες. Τούτου λεχθέντος, όσοι πάσχουν από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγουν την απολέπιση - πάντα να ρωτάτε πρώτα τον παθολόγο σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δερματικός φραγμός είναι μειωμένος και η απολέπιση μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε υπερβολική απολέπιση απλά χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που είναι πολύ σκληρό ή κάνοντας απολέπιση πολύ συχνά. Όσοι το έχουν κάνει αυτό θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα από την απολέπιση μέχρι να ανακάμψει το δέρμα τους.

088121a6ebf5b17e108e07fe4889babd.jpg

Ακολουθήστε με ενυδάτωση

Αξίζει να αγοράσετε ένα απολεπιστικό που περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε τα οφέλη της απολέπισης των νεκρών κυττάρων, αλλά χωρίς να στερείτε την υγρασία από το δέρμα. Ανεξάρτητα από αυτό που επιλέγετε, αξίζει να εφαρμόζετε τον ορό ή την κρέμα σας μετά την απολέπιση για να μετριάσετε τυχόν ευαισθησίες ή ερεθισμούς - όχι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν. Συνιστώ να κάνετε απολέπιση το βράδυ και να εφαρμόζετε SPF το επόμενο πρωί, επειδή η ευαισθησία της επιδερμίδας σας στον ήλιο θα είναι αυξημένη.

Να θυμάστε τα βασικά σημεία

Μην πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής απολέπισης - δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για τις περισσότερες. Είναι πολύ καλύτερο να το πάτε αργά και να αφήσετε το δέρμα σας να συνηθίσει το νέο βήμα. Ακούστε την επιδερμίδα σας - αν μυρίζει, είναι ξηρή, ερεθισμένη ή κόκκινη, κάντε ένα διάλειμμα και δώστε της πολλή ενυδάτωση και θρέψη. Τέλος, αν χρησιμοποιείτε ρετινόλη ή ρετινοειδές, αποφύγετε να το εφαρμόζετε ταυτόχρονα με το απολεπιστικό σας. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ευαισθησία και τα δύο προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται με διαφορά ημερών.