fbpixel

Search icon
Search
London Frieze Week 2023: Τα γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε
ARTS & CULTURE

London Frieze Week 2023: Τα γεγονότα που δεν πρέπει να χάσετε

Η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο έφτασε και πάλι στην πρωτεύουσα. Αυτές είναι οι εκθέσεις, οι εγκαταστάσεις και οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στη Frieze London 2023.


Με αφορμή την 20η επέτειο της Frieze London, και την επίσημη εκκίνησή της για το 2023 που έγινε μόλις χθες, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα. Με περισσότερες από 160 κορυφαίες gallery από 40 χώρες και 28 συμμετέχοντες, η Frieze London 2023 είναι η πιο διεθνής έκδοση της έκθεσης μέχρι σήμερα, με ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων ατομικών, ομαδικών και θεματικών εκθέσεων, με 59 χώρους λειτουργίας στην πόλη. Από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2023, η πολυαναμενόμενη Frieze θα εξερευνήσει το πολιτιστικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα από μια σειρά συνεργασιών με σημαντικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα πιο πολύχρωμα highlights του πολυαναμενόμενου art fair

BMW OPEN WORK 2023: LA POTION (EH) BY SARA SADIK

screenshot-2023-10-12-at-105514-am.png
BMW Group

Για έβδομη συνεχή χρονιά, το Frieze και η BMW συνεχίζουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους με το BMW Open Work. Η Γαλλίδα καλλιτέχνης Sara Sadik συνεργάστηκε στενά με την BMW για να παρουσιάσει το LA POTION (EH) - μια εμπειρία βίντεο και παιχνιδιού που συνεχίζει το ενδιαφέρον της Sadik για τις δυνατότητες των σεναρίων που δημιουργούνται από υπολογιστή και την έρευνά της για τις μεταβαλλόμενες συναισθηματικές καταστάσεις των νεαρών ανδρικών χαρακτήρων. Το έργο χρησιμοποιεί τα My Modes της BMW και τη νέα τεχνολογία AirConsole του BMW i5 ως συσκευή παιχνιδιού. Με οδηγό τον Avatar Neregy, έναν εικονικά αποξενωμένο χαρακτήρα που πασχίζει να συνδεθεί με τους ανθρώπους, ο θεατής τον ακολουθεί σε διαφορετικούς κόσμους, καθήκοντα και προκλήσεις για να ολοκληρώσει την προσπάθειά του για ψυχολογική θεραπεία και μεταμόρφωση.

when: October 11-15 , 2023

where: KOKO, London

THE SECRET GARDENS PAINTINGS BY DAMIEN HIRST | GAGOSIAN

ujof9-u7efkz-1480x1480.jpg
Damien Hirst, Garden of Celebration (2023) © Damien Hirst and Science Ltd. DACS/Artimage 2023 | image © Prudence Cuming Associates Ltd, courtesy Gagosian

Η Gagosian παρουσιάζει μια ειδική ατομική παρουσίαση νέων έργων ζωγραφικής του Damien Hirst με αφορμή την εικοστή επέτειο της Frieze London. Αυτά τα έργα που δεν είχαν δει ποτέ προηγουμένως το φως της δημοσιότητας αποτελούν παράδειγμα της ατελείωτης ικανότητας του καλλιτέχνη για εφεύρεση. Στους πίνακες The Secret Gardens Paintings (2023), ο Hirst απεικονίζει ακμάζοντες κήπους στους οποίους διαφορετικά είδη ζωηρόχρωμων λουλουδιών αναδύονται από το καταπράσινο περιβάλλον τους σε ένα ύφος που ισορροπεί ανάμεσα στο σχεδιασμένο και το φυσικό, το αρμονικό και το χαοτικό. Αποδίδοντας άνθη, θάμνους και λίμνες με γρήγορη αλλά πειστική λεπτομέρεια, ενσωματώνει επίσης συνειδητά δυσδιάκριτα περάσματα, προτού τελικά προσθέσει ένα αφηρημένο στρώμα σε κάθε καμβά εκσφενδονίζοντας παχύ χρώμα στην επιφάνειά του από ένα φορτωμένο πινέλο.

when: October 12–15, 2023

where:
Frieze Booth E7, Regent’s Park, London

Paula Rego at Victoria Miro

frieze-pr305-marathon-running-ii-1983-edge-65269ef42a364.jpg

Η Πορτογαλίδα καλλιτέχνης Paula Rego ζωγράφισε καυστικές εικόνες που εξερευνούσαν τα βάθη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Δημιούργησε μια σειρά από έργα που πιστώθηκαν, εν μέρει, την ανατροπή των νόμων κατά των αμβλώσεων στην Πορτογαλία στο δημοψήφισμα του 2007. Το Letting Loose στον βιομηχανικό χώρο της Victoria Miro στο Ανατολικό Λονδίνο παρουσιάζει μια επιλογή από πίνακες της Rego από τη δεκαετία του 1980, οι οποίοι αγκάλιαζαν την καλλιτεχνική δημιουργία ως μορφή παιχνιδιού. Οι πίνακες συνάδουν με τη διαχρονική γοητεία της καριέρας της για τη ζωώδη φύση του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας συχνά τις πόζες και τις εκφράσεις των άγριων πλασμάτων για να μεταφέρει ορμές που η σύγχρονη κοινωνία μας ενθαρρύνει να καταπιέζουμε.

when: 22 September–11 November 2023

where: 16 Wharf Road, London N1 7RW

Ranjani Shettar at the Barbican

frieze-ranjani-shettar-moon-dancers-2023-installation-view-of-ranjani-shettar-cloud-songs-on-the-horizon-barbican-conservatory-2023-courtesy-barbi-65269fda5fa35.jpg

Το θερμοκήπιο του Barbican είναι ένα αξιοθέατο ακόμη και όταν δεν εκθέτει τέχνη: η μπρουταλιστική δομή διαθέτει περισσότερα από 1.500 φυτά που περιπλέκονται γύρω από τους τσιμεντένιους τοίχους της. Αυτή τη στιγμή στεγάζει το έργο του Ινδού καλλιτέχνη Ranjani Shettar Cloud Songs on the Horizon, με πέντε γλυπτά έργα μεγάλης κλίμακας που κρέμονται σε αρμονία με το περιβάλλον πράσινο. Είναι χειροποίητα από ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι, μουσελίνα και λάκα με παραδοσιακές ινδικές τεχνικές, ενώ οι μορφές τους είναι εμπνευσμένες από εκείνες του φυσικού κόσμου. Τα γλυπτά ενθαρρύνουν τους θεατές να κοιτάξουν προσεκτικά το φύλλωμα που υπάρχει ήδη στο θερμοκήπιο, αναδεικνύοντας τους ρυθμούς κάθε φυτού. "Πρόκειται για μια απροσδόκητη τροπική ζούγκλα στη μέση της αστικότητας", έχει δηλώσει ο καλλιτέχνης. "Λατρεύω το πόσο αγαπούν αυτόν τον χώρο οι ντόπιοι. Μου φάνηκε ταιριαστό να παρουσιάσω τα γλυπτά μου σε ένα καταπράσινο περιβάλλον".

when: October 13-November 5

where: Barbican Centre, Silk Street, London, EC2Y 8DS

Jonathan Anderson, On Foot

oyxbcubtdqwzvpnspmwuzz-1280-80jpg.webp

Η έκθεση On Foot του Jonathan Anderson φέρνει σύγχρονους καλλιτέχνες σε διάλογο με εμβληματικά έργα σύγχρονης βρετανικής τέχνης μαζί με τα σχέδια μόδας του Anderson για τις εταιρείες JW Anderson και Loewe. Κομμάτια από προηγούμενες σεζόν εξερευνούν τις γλυπτικές δυνατότητες του σώματος σε μια έκθεση που ξεδιπλώνεται σαν μια βόλτα στο Λονδίνο, αγκαλιάζοντας τις έντονες αντιθέσεις και τις απίθανες αντιπαραθέσεις που προσφέρει ακόμη και ένα σύντομο ταξίδι στην πόλη. Έργα των Igshaan Adams, Frank Auerbach, Lynette Yiadam-Boakye, Lucian Freud και Barbara Hepworth εκτίθενται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

when: until 28 October

where: 17 St George Street, London, W1S 1FJ

Feature image: Susan Weil, Sundaram Tagore Gallery Tia Byington/Courtesy of  Sundaram Tagore Gallery