fbpixel

Search icon
Search
Forest Bathing: Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε;
WELLNESS

Forest Bathing: Τι είναι και γιατί το χρειάζεστε;

Αναλύουμε την τάση που έχει κατακτήσει τον wellness κόσμο


Αισθάνεστε αγχωμένοι; Φαίνεται ότι η προσωπική σας «λύτρωση» μπορεί να επέλθει με μια βόλτα στο δάσος. Ο όρος «λουτρό στο δάσος» ή στα αγγλικά το πιο δημοφιλές "forest bathing" όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε σαν μικρά παιδιά, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια αρχαία πρακτική που πραγματικά λειτουργεί για την καταπολέμηση του στρες.

Η θεραπεία της φύσης είναι πραγματική. Ακριβώς όπως και με το φυσικό φως, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προορίζονταν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Η επιστήμη το υποστηρίζει και τα οφέλη είναι αποδεδειγμένα. Παρακάτω, εξερευνούμε τις συμβουλές για το μπάνιο στο δάσος και τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και την υγεία σας.

shutterstock-2368319969.jpg

Τι είναι το λεγόμενο «λουτρό στο δάσος»;

Το λουτρό στο δάσος, ή αλλιώς shinrin-yoku, είναι μια πρακτική που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Ουσιαστικά, είναι η χρήση όλων των αισθήσεών σας για να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του δάσους.

Πώς μπορείτε να κάνετε κι εσείς "forest bathing"; 

Ακούγεται πολύ απλό, σωστά; Πηγαίνετε απλά να περάσετε λίγο χρόνο σε ένα δάσος. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι παραπάνω. Αν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη του λουτρού στο δάσος, η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η σύνδεση με τη φύση. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συνδεθεί πραγματικά με τη φύση. Το θέμα είναι να επιβραδύνετε και να συμπεριλάβετε όλες τις αισθήσεις σας με το δάσος.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Έχει αποδειχθεί ότι η παραμονή μας στο δάσος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι, μόλις κάποιος έρχεται κοντά σε ένα δέντρο και είναι απλά παρών και προσεκτικός, εκτιμώντας το δέντρο, η παρασυμπαθητική του δραστηριότητα (που είναι η απάντηση χαλάρωσης του σώματος) αυξανόταν. Επιπλέον, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από μία συνεδρία λουτροθεραπείας στο δάσος - τα οποία μάλιστα μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι αυτό οφείλεται στην εισπνοή φυτοκιδίων, τα οποία είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα δέντρα στον αέρα. 

shutterstock-1735080227.jpg

Πόσο καιρό και πόσο συχνά πρέπει να κάνετε δασικό μπάνιο;

Προγραμματίστε να διαθέσετε αρκετό. Ο ιδανικός χρόνος θα ήταν 2 έως 6 ώρες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για εσάς, μπορείτε να έχετε τα ίδια οφέλη κάνοντας μικρότερες «συνεδρίες» πιο συχνά. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το να περνάτε τουλάχιστον 120 λεπτά στη φύση σχετίζεται με καλύτερη ευεξία.

shutterstock-1720801816.jpg

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να έχετε μερικά από τα οφέλη στο σπίτι:

1. Ενσωματώστε ένα δασικό περιβάλλον με δέντρα εσωτερικού χώρου. Το να εκτίθεστε συχνά σε φυτά έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων. Ακόμα και το να βλέπετε εικόνες και βίντεο με τη φύση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες.

2. Οι οσφρητικές μας αισθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην αντίδρασή μας στο στρες και η σύγχρονη ζωή στην πόλη μας κρατά μακριά από τις καθαριστικές, αντιμικροβιακές, χαλαρωτικές και αρωματικές μυρωδιές των φυτών και της φύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αρωματοθεραπεία με βοτανικά αιθέρια έλαια είναι τόσο αποτελεσματική.

3. Η αναπαραγωγή ενός δασικού ηχοτοπίου είναι ένας εύκολος τρόπος για να φέρετε τις δονήσεις του δάσους στο σπίτι σας. Μπορείτε να βρείτε soundtracks της φύσης στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές όπως το InsightTimer.