fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Θλίψη για τους άτυχους επιβάτες και παγκόσμια πρεμιέρα για το "La Singla" στη χθεσινή έναρξη
CITY VIBES

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Θλίψη για τους άτυχους επιβάτες και παγκόσμια πρεμιέρα για το "La Singla" στη χθεσινή έναρξη

Η ακύρωση της καθιερωμένης τελετής έναρξης και η γνωριμία μας με την άγνωστη ιστορία μιας θρυλικής καλλιτέχνιδας


Τα φώτα σβήνουν και οι προβολείς ανάβουν με διαφορετική διάθεση αυτήν τη φορά. Το κατακόκκινο "Ολύμπιον" μας καλωσορίζει σε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα ησυχίας. Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινά χωρίς την καθιερωμένη και πάντα λαμπερή τελετή έναρξής του. 

20230302-183251-01.jpeg

Παρόλα αυτά, οι θερμοί λάτρεις του σινεμά, από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, δίνουν το «παρών», γεμίζοντας απευθείας κάθε γωνιά της ιστορικής αίθουσας.

Δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων του θλιβερού δυστυχήματος

20230302-191307-01.jpeg
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

Ο αγαπημένος καλλιτεχνικός θεσμός σήκωσε αυλαία χθες αργά το απόγευμα και όλοι ήμασταν καλεσμένοι σε μια καινούρια κινηματογραφική διαδρομή. Όπως είχε ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα η ομάδα της διοργάνωσης, η διαχρονική τελετή έναρξης επρόκειτο να ακυρωθεί, ως ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων του θλιβερού δυστυχήματος των Τεμπών. Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έναρξης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μοιράστηκε μαζί μας τη συλλύπησή του για τους οικείους των ατυχών επιβατών. Ο ίδιος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και όλων των εργαζομένων, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή η τραγωδία είναι ανείπωτη, δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουν. Η ταινία που θα δούμε απόψε σε παγκόσμια πρεμιέρα που σημαίνει ότι θα είστε οι πρώτοι θεατές σε όλο τον κόσμο που θα τη δείτε μαζί με τους συντελεστές λέγεται “La Singla” και αποδεικνύει αυτό το πράγμα, ότι το σινεμά μπορεί να μας παρηγορήσει ακόμη και στις πιο δραματικές στιγμές».

Ακολούθησε ένας σύντομος πρόλογος των Paloma Zapata, σκηνοθέτιδος και παραγωγού του φιλμ έναρξης "La Singla", αλλά και της Γερμανίδας παραγωγού της ταινίας, Nadja Smith, οι οποίες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις οποίες βιώνει η χώρα μας αυτή τη στιγμή και μοιράστηκαν τη χαρά τους που βρίσκονταν μαζί μας. Ανέφεραν ότι η ταινία αφορά στην ιστορία μιας υπέροχης καλλιτέχνιδος, η οποία μέχρι χθες ήταν άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, προσκαλώντας μας να την γνωρίσουμε.

Χορεύοντας στη σιωπή 

la-singla.jpg
Antoñita Singla

Γεννημένη το 1948 σε καταυλισμό Ρομά της Βαρκελώνης, η Antoñita Singla ή αλλιώς "La Singla", χάνει την ακοή της λίγο μετά τη γέννησή της. Το δυσάρεστο αυτό γεγονός δεν την αποτρέπει από το να συνεχίσει να ονειρεύεται και να χορεύει φλαμένγκο. Ακούει το ένστικτό της και γίνεται "ένα" με τις δονήσεις της μουσικής σαν να ακούει τους βροντερούς ήχους των ραγών, όταν τις διασχίζουν τα τρένα δίπλα στην καλύβα της. Σε ηλικία 17 ετών αλλάζει τα δεδομένα του κόσμου του φλαμένκο, όμως προτού να κλείσει τα 30 αποσύρεται οριστικά από τη χορευτική σκηνή, ερχόμενη αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. Πενήντα χρόνια αργότερα, μια νεαρή γυναίκα, η Ηelena, η οποία λατρεύει επίσης το φλαμένγκο, ανακαλύπτει υλικό αρχείου από τα πιο ένδοξα χρόνια της Αντόνια και μαγεύεται από τη μορφή της. 

image-w1280.webp
Antoñita Singla

Η ταινία "La Singla" έκανε χθες παγκόσμια πρεμιέρα και μας μετέφερε όλους στα γραφικά στενάκια της Βαρκελώνης, γεμάτα με παιδιά να παίζουν και παραδοσιακές μελωδίες να σκορπούν αγάπη και ζεστασιά.Μάθαμε τον πραγματικό ορισμό του «duende», της εσωτερικής φλόγας και του πάθους, καθώς η Antonia επινοεί μια ξεχωριστή γλώσσα, γεμάτη μυστήριο και μουσικότητα. Το θλιμμένο της βλέμμα μας έχει μείνει αξέχαστο...

20230302-205752.jpg
Οι συντελεστές του φιλμ, Hannes Schulze, Paloma Zapata, Paola Sainz de Baranda, Nadja Smith, Juliane Heinemann, καθώς και η πρωταγωνίστρια, η Ισπανή ηθοποιός, Helena Kaittani απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού

Οι συντελεστές του φιλμ, Hannes Schulze, Paloma Zapata, Paola Sainz de Baranda, Nadja Smith, Juliane Heinemann, καθώς και η πρωταγωνίστρια, η Ισπανή ηθοποιός, Helena Kaittani βρέθηκαν στη σκηνή για να προχωρήσουν σε ένα εκτενές Q n' A με το κοινό. Πολλά ήταν τα θετικά σχόλια και τα κοπλιμέντα σχετικά με τις κινηματογραφικές τεχνικές, τη φωτογραφία, καθώς και την λεπτομερή έρευνα που έκαναν. Αρκετοί ήταν αυτοί, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν τις διαδικασίες που ακολούθησαν, τη γνωριμία τους με την Antonia και αν εκείνη δέχθηκε από την αρχή να προβληθεί και να συμμετέχει. 

Παρακολουθήστε το επίσημο trailer της ταινίας: 

Info: Αίθουσες: "Παύλος Ζάννας", Ολύμπιον, "Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη", "Τζον Κασσαβέτης" και "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι, κινηματογράφος "Μακεδονικόν", Φιλικής Εταιρείας 44. Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:59. Online πρόγραμμα: Aπό τις 00:00 έως τις 23:59. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των φυσικών προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των online προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Διάρκεια: Από 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου 2023.