fbpixel

Search icon
Search
Female power: Αυτές είναι οι γυναίκες που εκλέγονται ευρωβουλευτές
PEOPLE & MOMENTS

Female power: Αυτές είναι οι γυναίκες που εκλέγονται ευρωβουλευτές

Η γυναικεία παρουσία με φόντο την επόμενη μέρα


Μία -ακόμη- εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από το μεγάλο ποσοστό αποχής. Μία εκλογική διαδικασία που ανέδειξε νικητές και ηττημένους και έστειλε τα δικά της μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Οι φετινές ευρωεκλογές κατέγραψαν ιστορικό ποσοστό αποχής, καθώς έφτασε άνω του 60%, γεγονός που -προφανώς- πλέον προκαλεί προβληματισμό σε όλο το πολιτικό σύστημα και την ίδια ώρα, έφεραν στο προσκήνιο γυναικείες φιγούρες που εξασφάλισαν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο και ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.

Ποιες γυναίκες ξεχωρίζουν;

New Era

Μία πρωτιά χωρίς ιδιαίτερη λάμψη και χαμόγελα για τη Νέα Δημοκρατία, που εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 4 και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 3. Από 2 ευρωβουλευτές εκλέγουν πλέον το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ από μία έδρα παίρνουν Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής. Μία νέα εποχή, μία νέα σελίδα... Αυτό -ωστόσο- που κρατούν οι ηγέτες των κομμάτων και -προφανώς- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του, είναι το -έως και ανησυχητικά πλέον- υψηλό ποσοστό αποχής που καταγράφηκε για μία ακόμη φορά και ξεπέρασε ακόμη και το 60%, με τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στο κάλεσμα των κομμάτων για συμμετοχή. Είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό, είναι ένα σημείο αναφοράς, είναι μία συνθήκη που δεν περνάει απαρατήρητη και όλοι στέκονται στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μία αλλαγή. Να επιστρέψει ο κόσμος εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται. 

22-DLOlp.jpg
Ελίζα Βόζενμπεργκ & Ελεονώρα Μελέτη


Tην ίδια ώρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Ευρωβουλή θα έχει και γυναικείο άρωμα, καθώς εκλέγονται 6 γυναίκες από πέντε διαφορετικά κόμματα, που μοιράζονται τις έδρες και μαγνητίζουν τα βλέμματα. Από τη Νέα Δημοκρατία, εκλέγονται οι Ελίζα Βόζενμπεργκ με 106.731 ψήφους και η Ελεονώρα Μελέτη με 80.254. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Κουντουρά με 51.561, από την Ελληνική Λύση η Γαλάτω Αλεξανδράκη με 26.893, από την Πλεύση Ελευθερίας η Μαριά Ζαχαριά με 10.767 και -τέλος- από τη Φωνή Λογικής η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 27.887 ψήφους. 21 Έλληνες εκλέγονται ευρωβουλευτές, με τις έδρες να μοιράζονται σε 8 κόμματα, που από σήμερα κιόλας καλούνται να αναλάβουν δράση, καθώς η ατζέντα τους είναι γεμάτη. 

22-1-gqVBz.jpg
Έλενα Κουντουρά & Μαριά Ζαχαριά

    Η επόμενη μέρα

    doc-20240610aptl-768x480.jpg
    Φωτογραφία: Καθημερινή

    «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους Έλληνες. Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει… Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης ενώ υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους με πρώτο την ακρίβεια», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μετά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024.

    Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στάθηκε στη σημασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας και στην επόμενη μέρα, με τα μηνύματα του κόσμου να είναι ξεκάθαρα, τονίζοντας: «Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία. Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23 στο 13. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Δεν έχω τύψεις για τίποτα, ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία της ευθύνης και αυτό θα κάνω. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη που έχει φέρει τα πάνω κάτω. Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, δεν εμπνέει τους λαούς».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε -τέλος- και ο Νίκος Ανδρουλάκης, γνωστοποιώντας ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα εναλλακτική πρόταση εξουσίας, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές: «Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί μία βαριά ήττα χάνοντας 14 μονάδες από τον πήχη των εθνικών εκλογών και 5 από εκείνο των ευρωεκλογών. Αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που έδειξε σε ζητήματα της κοινωνίας. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά. Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για μία προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα πάρω συνεπώς όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις αναγκαίες αλλά πάνω απ’ όλα προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας», συνέχισε. «Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση της χώρας».