fbpixel

Search icon
Search
Extending life: Η συνήθεια που μας χαρίζει 10 χρόνια ζωής
WELLNESS

Extending life: Η συνήθεια που μας χαρίζει 10 χρόνια ζωής

45 λεπτά καθημερινής ενασχόλησης με την Τέχνη μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου μας αλλά και τα συναισθήματα ευτυχίας μας


Στη διάρκεια της ζωής μας, ένα από τα κύρια ζητήματα, το οποίο πάντα μας απασχολούσε ήταν να βρούμε το χρυσό ελιξήριο για να καταφέρουμε να επεκτείνουμε την παραμονή μας σε αυτόν τον κόσμο. Σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικής έρευνας της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το κλειδί της ευτυχίας και μακροζωίας μας κρύβεται αποκλειστικά στην Τέχνη και στις εφαρμογές της, οι οποίες επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής μας κατά δέκα χρόνια. Από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μελέτης, αποδεικνύεται ότι 45 λεπτά καθημερινής ενασχόλησης με οποιοδήποτε είδος Τέχνης, από το πλέξιμο μέχρι τη σύνθεση και την ερμηνεία κομματιών, έχει το χάρισμα να μας προσφέρει ηρεμία, τόνωση και ουσιαστική αίσθηση ολοκλήρωσης. Αυτό συμβαίνει, χάρη στην ιδιότητα, την οποία διαθέτει, καθώς μειώνει την κορτιζόλη, την χημική ουσία του στρες. 

When life feels better 

lee-campbell-qvnw-3l-n0y-unsplash.jpg

Πάντα η επιστημονική κοινότητα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες μας δίνει κάθε μορφή Τέχνης. Ανατρέχοντας ακόμη πιο πίσω στον χρόνο και στο 2011, όταν το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψε ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξήθηκε έως και 10% όταν τα υποκείμενα του σχετικού πειράματος αντίκριζαν όμορφους πίνακες ζωγραφικής. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα μελέτη μας ταξιδεύει πίσω στο 2013 και σε ένα πείραμα κοινωνικών επιστημών, το οποίο αποκάλυψε ότι οι μαθητές που επισκέπτονται εκθέματα τέχνης επιδεικνύουν υψηλότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ανοχής από εκείνους, οι οποίοι δεν ακολουθούν τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Η ιατρική κοινότητα, επίσης, έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω οφέλη, συμπληρώνοντας με τα δικά της ευρήματα. Έχει αποδείξει ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό, επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών και βελτιώνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων του νοσοκομειακού προσωπικού. Είναι αλήθεια, λοιπόν, σύμφωνα με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, τα οποία μας χαρίζει η δημιουργική μας απασχόληση, είναι αλήθεια ότι πλέον έχει καθιερωθεί και επίσημα το επάγγελμα των θεραπευτών, οι οποίοι ειδικεύονται στην Τέχνη και εξοπλίζονται με τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και πιστοποιήσεις. 

A peacefull world 

jessica-pamp-jntsoyb-bbw-unsplash.jpg

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόλησή μας με τις εικαστικές Τέχνες αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε, να εξωτερικεύουμε όσα μας απασχολούν και όσα μας προβληματίζουν για ποικίλα ζητήματα. Η συνεργασία μας με creative προσωπικότητες θα καταφέρει να μας κάνει να σκεφτούμε με έναν διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με βαθιές αξίες και ανάγκες. Υπό αυτό το πρίσμα, η Τέχνη μπορεί να είναι το εισιτήριο που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε έναν πιο ειρηνικό κόσμο για να ζήσουμε. Η Τέχνη όχι μόνο βελτιώνει τη σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά μας ενδυναμώνει με μια αίσθηση σκοπού.

Η δημιουργικότητα μπορεί να αλλάξει την οπτική μας για τη ζωή και να μας διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν καλύτερες μέρες μπροστά μας.