fbpixel

Search icon
Search
Every song has a story: Τα albums διάσημων καλλιτεχνών που αποτελούν κατάθεση ψυχής
ARTS & CULTURE

Every song has a story: Τα albums διάσημων καλλιτεχνών που αποτελούν κατάθεση ψυχής

Με αφορμή το Red της Taylor Swift συγκεντρώσαμε τα πιο «προσωπικά» music projects


Το τρίπτυχο έρωτας-χωρισμός-προσωπική αναζήτηση έχει προβληματίσει αρκετούς καλλιτέχνες στο παρελθόν, οι οποίοι κατέφυγαν στο αντικείμενο τους για να αναζητήσουν απαντήσεις, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε αποτυχημένα. Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι celebs στον χώρο της μουσικής που έχουν επιλέξει να πούνε την δική τους «αλήθεια» ή να μεταφέρουν στους αγαπημένους τους ένα μήνυμα μέσα από τραγούδια που έχουν τραγουδήσει και πολλές φορές έχουν γράψει. Με αφορμή λοιπόν τη νέα κυκλοφορία της Taylor Swift, μια extended εκδοχή του τραγουδιού All Too Well που αναφέρεται στη σχέση της με τον ηθοποιό Jake Gyllenhaal, συλλέξαμε τα πιο hot τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών, τα οποία κρύβουν μία προσωπική ιστορία.

Εμείς συλλέξαμε τις πιο επιτυχημένες και επίκαιρες απόπειρες των αγαπημένων μας μουσικών και σας τις παρουσιάζουμε.

Taylor Swift – Red (Taylor’s version)

taylor-swift.jpg

Η Taylor Swift είναι μία αληθινή επαγγελματίας που καταφέρνει να μετατρέπει τις δύσκολες στιγμές της ζωής της σε μουσικές επιτυχίες. Τις τελευταίες ημέρες, η τραγουδίστρια βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με αφορμή το επαναλανσάρισμα μερικών κομματιών της από το album του 2012 «Red». Έπειτα από ένα σκάνδαλο με τη δισκογραφική της εταιρεία που δέσμευσε τα δικαιώματα των πρώτων studio album της, η Swift ανέλαβε την επανέκδοση τους προσθέτοντας μία πιο σύγχρονη νότα. Σε αυτό το πλαίσιο η ίδια κυκλοφόρησε μία extended εκδοχή του τραγουδιού All Too Well που αναφέρεται στη θυελλώδη σχέση της με τον ηθοποιό Jake Gyllenhaal κατά το μακρινό 2010. Το τραγούδι συνόδευσε μία ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία της ίδιας, με πρωταγωνιστές τους Dylan O’ Brien και Sadie Sink, όπου φαίνονται παραστατικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ζευγάρι λόγω διαφοράς ηλικίας. Δε σταμάτησε, όμως, εκεί. Τη Δευτέρα, η νεαρή τραγουδίστρια παρουσίασε το video clip του κομματιού I Bet You Think About Me, με τη Blake Lively να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Η ηθοποιός έχει πάθος με τη σκηνοθεσία, κάτι το οποίο γνώριζε η Swift, με την οποία έχουν μία μακροχρόνια φιλία, όταν της ανέθεσε το project.

Beyoncé – Lemonade

d850bb8e-29d0-4d5d-88bf-3ff73487e61e.jpg

Η Beyoncé γνωρίζει πολύ καλά πως η λύτρωση του πραγματικού καλλιτέχνη έρχεται μέσα από την τέχνη του. Το 2016 είναι οπωσδήποτε χρονιά-ορόσημο στην καριέρα της, καθώς η Τεξανή τραγουδίστρια «ξανασυστήνεται» στο κοινό της με ένα διαφορετικό ήχο. Το Lemonade είναι το δεύτερο visual album της Beyoncé, μέσα από το οποίο αφηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο γάμο της με το Jay Z, λόγω της απιστίας του. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα γύρω από το συναισθηματικό και πνευματικό ταξίδι της τραγουδίστριας, από την προδοσία και τον πόνο μέχρι τη συγχώρεση του συζύγου της και την αναγέννηση της ίδιας, που δε θυμίζει σε τίποτα την πορεία της μέχρι τότε pop persona. Το concept album εκπροσωπεί μία ανατρεπτική περίοδο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή της Queen B, η οποία υιοθετεί πλέον την ταυτότητα της υπερήφανης Αφροαμερικανής καλλιτέχνιδος που εμπνέεται διαρκώς από την ιστορία των προγόνων της. Ο συνδυασμός διάφορων μουσικών ειδών (reggae, country, funk, hip hop, rock) και οι συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής (The Weeknd, Kendrick Lamar, James Blake), οδήγησαν το Lemonade στην κορυφή των charts και στη λίστα των καλύτερων μουσικών album όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Jay Z παρουσίασε τη δική του εκδοχή μέσα από το album του «4:44», επιστρέφοντας δυναμικά στη μουσική βιομηχανία, έπειτα από 8 χρόνια απουσίας.

Adele – 30

30-cover-credit-simon-emmett.webp

Όταν ο αριθμός 30 εμφανίστηκε ξαφνικά επάνω στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου, αλλά και στα social media της Βρετανής τραγουδίστριας, οι fans υποψιάστηκαν ότι θα μας χάριζε άμεσα μία ακόμα αξεπέραστη ερωτική μπαλάντα. Και πράγματι λίγες εβδομάδες αργότερα η Adele ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τέταρτου studio album της που αναμένουμε εδώ και αρκετό καιρό. O τίτλος του, «30», είναι για ακόμα μία φορά συμβολικός και αναφέρεται στο 30ο έτος της ηλικίας της και σε όσα συνέβησαν στη ζωή της εκείνη την περίοδο. Η ίδια εστιάζει περισσότερο στο γάμο της με το Simon Konecki και στα λάθη της που θεωρεί ότι μπορεί να οδήγησαν στο διαζύγιο τους. Μιλώντας στη βρετανική Vogue, η Adele χαρακτήρισε το ανερχόμενο album της ως ένα μέσο για να εξηγήσει στον 6χρονο γιο της το χωρισμό των γονιών του, αλλά και κάποια σημαντικά ζητήματα της ζωής.

Το «30», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου, είναι ένα πολύ προσωπικό δημιούργημα της τραγουδίστριας και, επομένως, ήταν πολύ προσεκτική με την επιλογή των συνεργατών της. Στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στην εκπομπή της Oprah Winfrey αναφέρθηκε στο χρόνο που αφιέρωσε στον εαυτό της και στα συναισθήματα της κατά την προετοιμασία του album.

Kendrick Lamar – DAMN

kendrick-lamar-live-coachella-2017-a-billboard-i-1548-compressed.jpg


Μεγαλωμένος στο Compton της California, ο Kendrick Lamar είναι εξοικειωμένος με το ghetto lifestyle και ό,τι αυτό συνεπάγεται και έχει μοιραστεί αρκετές από τις εμπειρίες του μέσα από τα τραγούδια του. Η μουσική του δέχεται επιρροές από διάφορους καλλιτέχνες και είδη (hip hop, jazz, soul) και οι στίχοι του ασκούν κριτική στην πολιτική εξουσία και στην κοινωνία της χώρας του. Το τελευταίο album του, τέταρτο στη σειρά, με τίτλο DAMN είχε ένα πιο προσωπικό τόνο και το κεντρικό του θέμα ήταν οι ανησυχίες και οι φόβοι του καλλιτέχνη για την μέχρι τότε πορεία και εξέλιξη του, ενώ δοκιμάζεται η σχέση του με το Θεό και την πίστη. Το κομμάτι Humble, ένα από τα πιο δημοφιλή single του album, πραγματεύεται την απότομη επιτυχία του rapper που πολλές φορές δεν του επιτρέπει να είναι το ίδιο ταπεινός και έπειτα στο Pride εκφράζει τη δυσκολία του να πιστέψει στους ανθρώπους.

Ο Kendrick Lamar είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της εποχής μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής hip hop κουλτούρας. Η απονομή του βραβείου Pulitzer στο album DAMN για την προσφορά του στη σύγχρονη αφροαμερικανική κοινότητα ήταν σταθμός στην καριέρα του και στην ιστορία της αμερικανικής rap, που πλέον αναγνωριζόταν επίσημα ως μουσικό είδος.

The Weeknd – After Hours

the-weeknd.jpg

O Abel Tesfaye, κατά κόσμον The Weeknd, είναι ένα ανερχόμενο ταλέντο της μουσικής βιομηχανίας που απασχολεί τον παγκόσμιο Τύπο με κάθε του βήμα. Το concept album του, After Hours, θεωρείται η πιο άρτια και αναγνωρισμένη δουλειά του, μένοντας στην κορυφή των charts για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Το βασικό concept του album είναι η συναισθηματική κατάσταση που βρίσκεται ο καλλιτέχνης μετά από κάθε χωρισμό και η παραδοχή πως είναι μία αναπόφευκτη συνθήκη. Αναμειγνύοντας στοιχεία από προηγούμενα κομμάτια του με τη new wave και τη dream pop, o Weeknd κάνει αναφορές στις σχέσεις του με τη Bella Hadid και τη Selena Gomez, σε ένα project που τον ανέδειξε και τον προσδιόρισε ως καλλιτέχνη.