fbpixel

Search icon
Search
Εθισμένοι στο κινητό σας; Δοκιμάστε αυτό το πολύ απλό trick αντιμετώπισης
WELLNESS

Εθισμένοι στο κινητό σας; Δοκιμάστε αυτό το πολύ απλό trick αντιμετώπισης

Αυτό το αποτελεσματικό κόλπο θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τον «εθισμό» σας


Ο εθισμός στο κινητό είναι μια μάστιγα της εποχής, η οποία πλέον βασανίζει μικρούς και μεγάλους. Πότε ήταν η τελευταία φορά που τσεκάρατε το τηλέφωνό σας; Οι στατιστικές δείχνουν ότι ελέγχουμε το smartphone μας κατά μέσο όρο 58 φορές την ημέρα, εκ των οποίων σχεδόν το 52% κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών.

Θυμηθείτε ότι τα κινητά είναι σχεδιασμένα για να «αιχμαλωτίζουν» την προσοχή μας και να την κρατούν. Είτε πρόκειται για μηνύματα από φίλους είτε για likes στο Instagram, με απλά λόγια, τα τηλέφωνά μας - και οι εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες σε αυτά - είναι έξυπνα σχεδιασμένα για να διεγείρουν την απελευθέρωση χαρούμενων ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ζητάμε συνεχώς περισσότερο.

Ο εθισμός στο τηλέφωνο είναι ένα πραγματικό πρόβλημα

shutterstock-493261096.jpg

Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει κάθε είδους λύσεις για να μειώσουμε τον χρόνο μας στην οθόνη - από την ψηφιακή αποτοξίνωση μέχρι το να αφήσουμε το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο - το κόλπο με τις γκρίζες κλίμακες είναι ένας ελάχιστα γνωστός, εύκολος στην εφαρμογή και εντελώς δωρεάν τρόπος για να περιορίσετε τον εθισμό σας στο τηλέφωνο. Όταν ο Ben Meer, ένας προπονητής προσωπικής ανάπτυξης, δημοσίευσε στο Instagram για τη λειτουργία του τηλεφώνου που «σας δίνει χρόνο αντί να σας τον παίρνει».

«Η πιο παραγωγική εφαρμογή στο τηλέφωνό σας ονομάζεται λειτουργία αεροπλάνου», έγραψε ο Ben Meer, «Τώρα, η δεύτερη καλύτερη; Η λειτουργία κλίμακας του γκρι». Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτήν, δεν είστε οι μόνοι, αλλά αφού βυθίστηκα σε αυτήν τις τελευταίες 24 ώρες (και αφού μίλησα με άλλους που το κάνουν εδώ και πολύ καιρό), μπορώ να πω με σιγουριά ότι μειώνει γρήγορα την ανάγκη να πιάνετε το τηλέφωνο», τονίζει ο Meer.

Η τεχνική της «κλίμακας του γκρι» εξοικονομεί 50 λεπτά την ημέρα

shutterstock-738789757.jpg

Πώς λειτουργεί; Σύμφωνα με τον Ben Meer, αυτό το «αποτελεσματικό hack» σας δίνει πίσω κατά μέσο όρο 50 λεπτά την ημέρα και αποδεδειγμένα μειώνει τη χρήση του τηλεφώνου, πολύ περισσότερο από τα όρια των εφαρμογών και τις λειτουργίες time-out των τηλεφώνων μας. Λειτουργεί αμβλύνοντας τα πολύχρωμα οπτικά ερεθίσματα που εκπέμπονται συνεχώς από τις συσκευές μας και κάνει «το κινητό λιγότερο εθιστικό και γενικά μη ελκυστικό», γράφει ο Ben Meer, «Λιγότερες πολύχρωμες εφαρμογές σημαίνει λιγότεροι πειρασμοί για να πάρετε ντοπαμίνη.»

Όταν ενεργοποιείτε τη λειτουργία κλίμακας του γκρι, η οθόνη σας από μια ζωντανή παιδική χαρά κόκκινων χρωμάτων και ειδοποιήσεων μετατρέπεται σε μια θάλασσα γκρι. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε τις διάφορες εφαρμογές και απείρως λιγότερο ενδιαφέρουσα (και πιο δύσκολη) η ενασχόληση με αυτές, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον εθισμό.

Πώς θα το κάνετε 

  • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις
  • Προσβασιμότητα
  • Εμφάνιση και μέγεθος κειμένου
  • Ενεργοποίηση φίλτρων χρώματος
  • Επιλέξτε την επιλογή «κλίμακα του γκρι»
  • Υπάρχει επίσης μια συντόμευση που σας βοηθάει να αλλάζετε μεταξύ της έγχρωμης και της κλίμακας του γκρι οθόνης, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί κάνοντας τριπλό κλικ στο δεξί πλευρικό κουμπί του τηλεφώνου.
Δοκιμάστε το!