fbpixel

Search icon
Search
Εσείς ταξιδεύετε οικολογικά; Πώς να εντάξετε την eco-traveling τάση στη ζωή σας
ECO GLOW

Εσείς ταξιδεύετε οικολογικά; Πώς να εντάξετε την eco-traveling τάση στη ζωή σας

Καλωσορίστε το travel trend που συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη


Μια από τις πιο δημοφιλείς - με θετικό πρόσημο - τάσεις που εμφανίζονται στον παγκόσμιο τουρισμό τα τελευταία χρόνια είναι τα «φιλικά προς το περιβάλλον» ταξίδια. Αυτή η μορφή βιώσιμου τουρισμού ζητά από τους τουρίστες να εξετάσουν πώς οι διακοπές τους επηρεάζουν το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Τα οικολογικά ταξίδια μπορούν να περιλαμβάνουν κάθε είδους θετικά βήματα για τη μείωση του βλαβερού αποτυπώματος του τουρισμού, από μικρές χειρονομίες έως μεγαλύτερες συνειδητές αποφάσεις τόσο από τις τοπικές κοινότητες όσο και από τους επισκέπτες. 

Παρακάτω, ανακαλύψτε πώς μπορείτε να κάνετε το επόμενο ταξίδι σας στην βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.
shutterstock-2042393249.jpg

Τι ακριβώς είναι το «οικολογικό ταξίδι»;

Τόσο ο οικοτουρισμός όσο και τα βιώσιμα ταξίδια είναι προσεγγίσεις που επιδιώκουν τη διατήρηση του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τους ντόπιους κατοίκους. Και οι δύο έννοιες επιδιώκουν να προωθήσουν μακροπρόθεσμες πρακτικές που συμβάλλουν στην υποστήριξη της διατήρησης των οικοσυστημάτων και του παραδοσιακού πολιτισμού μιας περιοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την κοινότητα.

Αν υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο, είναι ότι το βιώσιμο ταξίδι είναι στην πραγματικότητα λίγο ευρύτερο από τον οικοτουρισμό, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ταξιδιωτική προσέγγιση ή προορισμό, όχι μόνο σε προορισμούς με έμφαση στο περιβάλλον. Ο οικοτουρισμός, ωστόσο, τείνει να εστιάζει στην πανίδα, τη χλωρίδα και την πολιτιστική κληρονομιά που είναι εγγενείς σε έναν τόπο. 

Για αρχή, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα 17 πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις σας στο περιβάλλον.

Οι βλαβερές επιπτώσεις του τουρισμού

shutterstock-1975731365.jpg
  • Υπερ-τουρισμός: Η επιβάρυνση της κοινωνίας και των πόρων που προκύπτει από την ταυτόχρονη επίσκεψη πολλών τουριστών σε έναν προορισμό, όπως πρόσφατα στη Βαρκελώνη και τη Βενετία
  • Επιθετική ανάπτυξη: Ταχεία κατασκευή σε προορισμούς χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πόροι, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή το περιβάλλον
  • Διαχείριση αποβλήτων: Ρύπανση που προκαλείται από τα υπερβολικά απόβλητα των τουριστών και τις μη ανεπτυγμένες αστικές υποδομές
  • Έλλειψη πόρων: Προνομιακή μεταχείριση των τουριστών όσον αφορά τους πόρους όπως τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, στερώντας από τις τοπικές κοινότητες βασικούς πόρους.

      Είτε επισκέπτεστε τα αξιοθέατα είτε απολαμβάνετε γαστρονομικές προτάσεις σε κάποιο εστιατόριο, υπάρχουν τόσες πολλές μικρές ευκαιρίες για να κάνετε το ταξίδι σας πιο βιώσιμο.

      shutterstock-1451840888.jpg

      1. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε με το να είστε προσεκτικοί με τη χρήση πλαστικών αντικειμένων, ιδίως αυτών της μιας χρήσης. Πρόκειται για πλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτονται. Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως να μη χρησιμοποιείτε καλαμάκια με τα ποτά, να έχετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα όταν ψωνίζετε ή να χρησιμοποιείτε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.

      2. Όταν ταξιδεύετε σε μια μεγάλη κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, έχετε στη διάθεσή σας διάφορες επιλογές μεταφοράς. Αυτό είναι το τέλειο σενάριο για να εξετάσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών σας. Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο τρένο, το αεροπλάνο ή την οδήγηση, το ταξίδι με τρένο διαθέτει σημαντικά το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για ταξίδια φιλικά προς το περιβάλλον.

      3. Μια σημαντική πτυχή του βιώσιμου τουρισμού είναι η εστίασή του στις τοπικές κοινότητες και η διασφάλιση ότι τα χρήματά σας θα πηγαίνουν απευθείας στην τοπική οικονομία. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το εξασφαλίσετε αυτό είναι να επιλέξετε τοπικά, ανεξάρτητα λειτουργούντα ξενοδοχεία ή καταλύματα και όχι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων. Επίσης, μπορεί να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία μένοντας σε κάποιον παραδοσιακό ξενώνα. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε resorts που λειτουργούν με βιώσιμες πρακτικές ή ακολουθούν πράσινες πρωτοβουλίες.

      Happy -Green- Travelling!