fbpixel

Search icon
Search
13 οικολογικά objects of desire & trends που θα «κατακλύσουν» τον πλανήτη
MAGAZINE

13 οικολογικά objects of desire & trends που θα «κατακλύσουν» τον πλανήτη

Οι νέες, sustainable συνήθειες που θα κυριαρχήσουν


Απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον Νο1 στόχος. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν νέες, sustainable συνήθειες, τις οποίες επιλέγουν να εντάσσουν συνειδητά στην καθημερινότητά τους, η οικολογία αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Από τις refillable συσκευασίες μέχρι τις καμπίνες στο δάσος για eco τουρισμό, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας δημιουργεί τάσεις που έρχονται για να μείνουν!

OBJECTS - Designs με μανιτάρια

mycelium-timber-london-design-festival-dezeen-2364-col-17.jpg

Τα μανιτάρια αποκτούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς αποδεικνύεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, ακόμη και στη δημιουργία design objects. Σε συνεργασία με την ερευνήτρια Ninela Ivanova, η σειρά λαμπών “Mycelium + Timber” του βρετανού σχεδιαστή Sebastian Cox βασίζεται στη βιωσιμότητα του μυκηλίου, του φυτικού μέρους του μανιταριού, για τον σχεδιασμό επίπλων. Οι ίνες του συνδέονται με λωρίδες ξύλου ιτιάς, που παρέχει τη βάση και την τροφή για την ανάπτυξη του μύκητα. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα αντίθετο με τη μαζική παραγωγή, καθώς το κάθε φωτιστικό -σχεδιασμένο εν μέρει από τη φύση- είναι μοναδικό και όμορφο με τις ατέλειές του.

FOR CHILDREN - Κράνος “Grow it Yourself”

bda78c1002612675f064a74c03cd.jpg

Γνωρίζατε ότι πλέον κατασκευάζονται παιδικά, οικολογικά προστατευτικά κράνη, που μεγαλώνουν φυσικά με το πέρασμα του χρόνου και άρα σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών σας; Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. Το “Grow It Yourself” είναι ένα βιώσιμο προϊόν κατασκευασμένο από μυκήλιο, το φυτικό μέρος ενός μύκητα, και -όπως συμβαίνει με όλους τους μύκητες- το δίκτυο των νημάτων του αναπτύσσεται ως μέρος μιας φυσικής, βιολογικής διαδικασίας.

CITY TRANSFORMER - Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

05766b-a05fad8485f648128d2af2601facf352-mv2.jpg

Σήμερα, όλοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για τη μετακίνηση εντός των πόλεων, με όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή ρύπων και ελάχιστη πρόσκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το “City Transformer” φαίνεται πως είναι μια από τις σύγχρονες λύσεις που θα εξυπηρετούσε τις καθημερινές ανάγκες των σημερινών πολιτών στα πολυσύχναστα αστικά κέντρα. Είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για έναν οδηγό, ενώ μπορεί να σταθμευθεί άνετα και παντού, χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.

COCOON - Cabin Villas, Μεξικό

02-villas-cocoon-gas-architectures-mexico.jpg

Στην περιοχή San Luis Potosi, που φημίζεται για τους αμέτρητους καταρράκτες, τα τιρκουάζ ποτάμια και τις καταπράσινες ζούγκλες της, οι GAS Architectures αποκάλυψαν τα σχέδια για την εγκατάσταση του απόλυτου eco παραδείσου που θα αγκαλιάζει η φύση. Με φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, οι πολυτελείς κωνικές Cocoon Villas θα προσφέρουν πανοραμική θέα στο κατάφυτο δάσος, χάρη στη 360 μοιρών γυάλινη πρόσοψή τους. Ένας νέος τρόπος τουρισμού μάς καλεί σε άγνωστες περιπέτειες!

PLANT SYSTEM - Σύστημα φύτευσης “C-Ecology”

3-c-ecology-productlarge.jpg

Στον αγώνα της διεκδίκησης του βραβείου Green Concept Award για το 2022, μια ομάδα νεαρών φοιτητών από το Tunghai University στην Ταϊβάν σύστησε ένα νέο project επέκτασης πρασίνου σε περιοχές που διαφορετικά δε θα το υποστήριζαν, με σκοπό την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των πόλεων. Μέσα από τρισδιάστατα τυπωμένα κεραμικά, τα οποία επιπλέουν στην υδάτινη οδό, θυμίζουν κοραλλιογενή ύφαλο και μπορούν να προσαρμοστούν σε ποτάμια κάθε μεγέθους, τα φυτά μπορούν και ανθίζουν στο νερό, ενώ η υδρόβια ζωή «φωλιάζει» σε νέα, φιλικά καταφύγια.

FACE MASK - Μάσκες προσώπου με... σπόρους

mariebeebloom-mariannedegrootpons.jpg

Είναι αλήθεια πως η πανδημία έχει κριθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον, ειδικά μετά τη χρήση των απαραίτητων μασκών, που σε μεγάλο βαθμό είναι μη ανακυκλώσιμες. Οι Marie Bee Bloom Biodegradable Face Masks, ωστόσο, σχεδιάστηκαν από την graphic designer Marianna de Groot-Pons, η οποία τις παράγει σ’ ένα μικρό κοινοτικό εργαστήρι στην Ολλανδία, κι είναι βιοδιασπώμενες! Το eco-friendly περίβλημα της καθεμίας φτιάχνεται από ριζόχαρτο, ενώ στο εσωτερικό τους υπάρχουν σπόροι λουλουδιών. Έτσι, μετά τη χρήση τους, μπορείτε να τις φυτέψετε στον κήπο σας κι αυτές ν’ ανθίσουν!

PAPER CHAIR - Έπιπλα που κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμο χαρτί

62486202108251629906410297.jpg

Η χρήση βιώσιμων δομικών υλικών, όπως το χαρτί, και η μετατροπή τους σε έπιπλα κομψά, μοντέρνα και οικολογικά αποτελεί το μέλλον του interior design. Οι “Paper Chair” του Vadim Kibardin είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας προσπάθειας. Κάθε έπιπλο του καλλιτέχνη είναι μοναδικό, δεν έχει καλούπι και το πλάθει μόνος του. Μπορεί σήμερα να κινούμαστε προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, όμως ο Kibardin ακολουθεί αυτόν τον δρόμο ήδη εδώ και 25 χρόνια. Μάλιστα, έχει ανακυκλώσει 2.000 λίβρες χαρτονιού, που ισοδυναμούν με την εξοικονόμηση 17 δέντρων, κατασκευάζοντας με αυτές περίτεχνα έπιπλα.

TINY HOME - Μικροσκοπικό σπίτι μηδενικών εκπομπών

socialmedia-10.jpg

Σχεδιασμένο από το First Light Studio με έδρα τη Νέα Ζηλανδία και κατασκευασμένο από την Build Tiny, τo zero-emissions σπίτι “Ohariu” προσφέρει μέσα από την ενεργειακή αυτονομία του έναν sustainable τρόπο ζωής, ενώ δεν κάνει εκπτώσεις στον πολυτελή και μοντέρνο χαρακτήρα του. Στο 183 τ.μ. μίνιμαλ εσωτερικό του, οι ψηλές οροφές στον βασικό όροφο με το σαλόνι, την κουζίνα και το μπάνιο οδηγούν στη σοφίτα, όπου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο που φωτίζεται από φεγγίτη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για να δημιουργεί την αίσθηση επιπλέον χώρου.

WOOD PRODUCTS - 3D-Printed

forust-fuseproject-4-1.jpg

Οι 3D εκτυπώσεις χαρίζουν νέες προοπτικές και συστήνουν μια επανάσταση στη βιομηχανία παραγωγής ξύλινων αντικειμένων και επίπλων. Ενώ σήμερα υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα στην αγορά, η Forust ξεχωρίζει με τα ψηφιακά σχέδιά της. Όπως περιγράφει η ομάδα της: «Η 3D εκτύπωση ανοίγει έναν νέο δρόμο για σχεδιασμό με βάση το ξύλο. Επειδή τα μέρη σχηματίζονται χωρίς ν’ απαιτούνται στηρίγματα, οι σχεδιαστές μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα εξαρτήματα και να δημιουργήσουν σύνθετα χαρακτηριστικά, που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με παραδοσιακές μεθόδους ξυλουργικής».

POD PARKING - Κινητά Parking Pods

oonee-mini-pod.jpg

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης κι η έντονη συμφόρηση που δημιουργείται εντός των ιστών τους, όπου αναγκαστικά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. To πάρκιγκ ποδηλάτων και σκούτερ για αστικά κέντρα που σχεδίασε η ομάδα της εταιρίας Oonee αποτελεί ένα customizable, έξυπνο, κινητό pod, που παρέχει ασφαλή αποθήκευση του εξοπλισμού, καθώς και άνεση δημόσιου χώρου, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργούν και υπηρεσίες service. Σε αντίθεση με τις σημερινές συμβατικές λύσεις στάθμευσης, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την όψη των οδών και τη χωροταξία των πόλεων.

VACUUM CLEANER - Ηλεκτρικές συσκευές από φελλό

rff-einundzwanzig-staubsauger-1c2a9tobias20bihlmeyer-ivo20erichsen.jpg

Για τον κόσμο του design, ο φελλός αποτελεί πλέον την τέλεια εναλλακτική έναντι του πλαστικού, καθώς από αυτόν μπορούν να κατασκευαστούν τα πάντα - από ακουστικά μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Η σκούπα της Superorganismus Studio έχει σχεδιαστεί τόσο για να προσφέρει τη δυναμική της, καθαρίζοντας αποτελεσματικά κάθε χώρο, όσο και για να λειτουργεί σαν ένα διακοσμητικό τραπεζάκι-κομοδίνο, όταν αυτή αποθηκεύεται, αφού το πάνω μέρος της κλείνει με καπάκι. Το κυρίως τμήμα της, όπου και μαζεύεται το vac, είναι κατασκευασμένο από φελλό, ο οποίος είναι βιοδιασπώμενος. Οι σωλήνες και τα υπόλοιπα μέρη βρίσκονται μέσα στο κέλυφος του φελλού κι έτσι απέξω η συσκευή φαντάζει απόλυτα μίνιμαλ.

GHOST KITCHEN - Eco-Friendly

helbiz-kitchen-03.jpg

Τα φαντάσματα υπάρχουν, και μάλιστα, πλέον και σε μορφή κουζίνας! Μετά τις «χαρούμενες κουζίνες», σειρά έχουν οι ghost kitchens, που με μια ιδιαίτερη προσέγγιση μετατρέπονται στην απόλυτη eco τάση. Στην ουσία, πρόκειται για εστιατόρια που διαθέτουν μόνο υπηρεσία delivery ή take away. Η Helbiz στο Μιλάνο είναι η μεγαλύτερη διεθνής κουζίνα τέτοιου είδους που έχει καταφέρει να είναι 100% οικολογική. Από τις ηλεκτρικές της συσκευές μέχρι τη χρήση μόνο ηλεκτρικών οχημάτων για τις παραδόσεις, αποτελεί μια αυτοκρατορία που ήρθε για να μείνει, καθώς ήδη αναμένεται η επέκτασή της σε άλλες ιταλικές πόλεις αλλά και στις ΗΠΑ.

CAMPER - Αυτοκινούμενο “Stella Vita”

1xlp50hsaui90hc8iwwytw.jpg

Όπου κι αν ονειρεύεστε να σας βγάλει ο δρόμος, το camper που σχεδίασε η ομάδα Solar του πανεπιστημίου TU Eindhoven υπόσχεται eco εξορμήσεις παντού, μιας και είναι πλήρως αυτοσυντηρούμενο! Με ενσωματωμένους συλλέκτες, χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια τόσο για οδήγηση όσο και διαβίωση και πρόκειται για το πρώτο άρτια εξοπλισμένο ταξιδιωτικό όχημα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους επιβάτες του τη δυνατότητα να ζουν με άνεση την απόλυτη εμπειρία περιπλάνησης. Χαρακτηρισμένο ως “House on Wheels” (σπίτι σε ρόδες), μας συστήνει στον sustainable τρόπο διακοπών του μέλλοντος!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022