fbpixel

Search icon
Search
ARTS & CULTURE

Έργο ζωής

MONIQUE MAILLOUX

Έργο ζωής

Σε µια από τις πιο προνοµιούχες τοποθεσίες του νησιού, στις Λεύκες της Πάρου, σένα από εκείνα τα µέρη που νιώθεις ευλογηµένος και λες εύκολα «Θαθελα να ζούσα εδώ για πάντα», βρίσκεται το εργαστήρι της Yria ceramics.Ψυχή της επιχείρησης, η γλυκύτατη κατάξανθη Monique Mailloux, που έφτασε στην Πάρο πριν από 35 περίπου χρόνια για να κυνηγήσει το όνειρό της. Μετά τις σπουδές κεραµικής στο περίφηµο Rhode Island School of Design στη Βοστόνη, την πόλη που µεγάλωσε, ήρθε στην Πάρο για να κάνει µια έρευνα για τα κεραµικά και τα υφαντά του νησιού και να µαθητεύσει στη σχολή Τhe Aegean Center for the Fine Arts, στην Παροικιά της Πάρου. Στο νησί συνάντησε το Στέλιο Γκίκα, που µόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του στο βιοµηχανικό σχέδιο και την κεραµική στο Faenza Institute στην Ιταλία και κατέληξαν να ιδρύσουν µαζί το Studio Yria ceramics.

«Τα αντικείµενα που φτιάχνουµε είναι όλα χρηστικά, σχεδιασµένα από τον αρχιµάστορα και είναι βασισµένα σε σχέδια ελληνικά και µοτίβα παρµένα από την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Ό,τι παράγεται εδώ είναι χειροποίητο, µε την παραδοσιακή αρχαία τεχνική του τροχού και ζωγραφίζεται στο χέρι», εξηγεί η ίδια. Με διάσηµους πελάτες και φανατικούς fans που έρχονται και ξανάρχονται στο µαγαζί, όπως ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Tom Hanks µε τη γυναίκα του Rita Wilson, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Λάλας, που θεωρούνται πλέον φίλοι, η φήµη του εργαστηρίου έχει φτάσει πολύ µακριά. Υπάρχουν κάποια σχέδια, όπως το χταπόδι, που έχουν µεγάλη ζήτηση εδώ και χρόνια, αλλά κάθε χρόνο βγαίνουν καινούρια. Το τελευταίο αγαπηµένο της σερβίτσιο είναι αυτό µε τα οικόσηµα, ακριβώς αποτυπωµένα από διάφορα βενετσιάνικα κτίρια του νησιού. Ο διεθνούς φήµης Κωνσταντίνος Κακανιάς, αγαπηµένος φίλος της οικογένειας, γίνεται φιλοξενούµενος καλλιτέχνης στο εργαστήριο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, όπου έρχεται από το Los Angeles και φιλοτεχνεί τα δικά του σερβίτσια. Τα διάσηµα σερβίτσια µε τις ιστορίες της κας Τεπενδρή κάνουν, επίσης, το γύρο του κόσµου µε ειδικές παραγγελίες, όπως του Christian Louboutin και πολλών άλλων διασηµοτήτων, ενώ τελευταία έχει δηµιουργήσει µία συλλογή για το Yria από κεραµικά πλακίδια µε µάτια, που γίνονται ανάρπαστα. Το εργαστήρι, άλλωστε, λειτουργεί σαν κέντρο συνάντησης για ανταλλαγή καλλιτεχνικών και πνευµατικών ιδεών, ανοιχτό σε όλους, κάτι που διατηρείται ζωντανό εδώ και χρόνια µε µεγάλη επιτυχία. Ένας δηµιουργικός µαγνήτης, αληθινός πόλος έλξης σένα τοπίο ιδανικό. «Εδώ νιώθεις πραγµατικά ευλογηµένος», λέει η Monique. «Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις αυτό το φως, το καθαρό περιβάλλον πρώτης ποιότητας και γεµίζεις από οµορφιά. Η Πάρος πια έχει γίνει σαν προάστιο της Αθήνας, είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση που έχει κόσµο συνέχεια. Είναι τόσο ωραίο να µας ανακαλύπτουν άνθρωποι απόλο τον κόσµο και χαίροµαι πολύ να ταξιδεύουν τα αντικείµενά µας παντού. Συχνά, δένοµαι συναισθηµατικά µε κάποια και τα κρατάω για τα παιδιά µου, αλλά κυρίως χαίροµαι να τα αγοράζουν άνθρωποι που τα εκτιµούν». Η Monique είναι πλέον ξακουστή και για την υπέροχη µαγειρική και ζαχαροπλαστική της, όπως και τα λουκούλεια γεύµατα που ετοιµάζει σε χρόνο ρεκόρ µε fusion Ελλάδας, Ανατολής καιύσης.

Η κόρη της, Ραµόνα, γελαστή και παιχνιδιάρα, που αστειεύεται συνέχεια µε τον Κωνσταντίνο, είναι το νέα αίµα της επιχείρησης. Μετά από τις σπουδές της στο περίφηµο Saint Martins του Λονδίνου, η Ραµόνα έχει ήδη γίνει ένα από τα βασικά στελέχη της Yria και άξια συνεχιστής µιας υπέροχης τέχνης που µοιάζει να δηµιουργείται από υπέροχους ανθρώπους. G

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

GLOW LOVES

‘70s style: Ανακαλύψτε πώς θα εντάξετε στα σύνολά σας τις πιο iconic τάσεις εκείνης της εποχής
THE LOOK

‘70s style: Ανακαλύψτε πώς θα εντάξετε στα σύνολά σας τις πιο iconic τάσεις εκείνης της εποχής