fbpixel

Search icon
Search
Επιστροφή στην πόλη: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα
AGENDA

Επιστροφή στην πόλη: Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εδώ


Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή. Μοναδικά δρώμενα που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις προσεχείς ημέρες και που κάνουν την επιστροφή μας στην πόλη πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Κρατήστε σημειώσεις...

Αυγουστιάτικη πανσέληνος

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο 

arxaiologiko-thess-1.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς καλεί να περιηγηθείτε στις εκθέσεις και στον εξωτερικό χώρο (υπαίθρια έκθεση Μνήμη και... Λίθοι) του ΑΜΘ και να απολαύσετε, σε συνεργασία με το Mouseio Café, soul μελωδίες υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Από τις 20:00 μέχρι τις 00:00 η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 21:00 ο χώρος του καφέ θα πλημμυρίσει με τις soul μελωδίες των EVITANDRYBREADS. Μην χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό φως.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανόλη Ανδρόνικου 6), 19 Αυγούστου από τις 21:00.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος και στη Ροτόντα

rotonda-thessaloniki14.jpg
Φωτογραφία: Μανώλης-Γιώτα-Ζάννης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού «Πανσέληνος του Αυγούστου». Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλεριανού Συγκροτήματος και η Ροτόντα θα παραμείνουν ανοιχτά εκτός κανονικού ωραρίου (20:00-00:00), με ελεύθερη είσοδο για μια μοναδική βραδιά.

Info: Ανάκτορα του Γαλέριου (Πλ. Ναυαρίνου), Ροτόντα (Πλ. Αγίου Γεωργίου 5), 19 Αυγούστου από τις 20:00.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

p1010009.jpg

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου που διοργανώνει το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, από τις 18:30 έως τις 23:00, θα προσφέρει ελεύθερη είσοδο για το κοινό που επιθυμεί να το επισκεφθεί. Την Τρίτη, 20 Αυγούστου, στις 20:30 στο αίθριο του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση ανατολικής μουσικής των Πάνου Σκουτέρη, (κλαρινέτο, καβάλ, φωνή) και Arash Badie (ιρανικό ταρ). Η εκδήλωση βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και συμπεριλαμβάνει ρεπερτοριακά λατρευτική, αλλά και λαϊκή μουσική από την ελληνική-βυζαντινή, την περσική, οθωμανική και την αραβική παράδοση.

Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2), 19 Αυγούστου 18:30 - 23:00, 20 Αυγούστου στις 20:30.


Θέατρο

Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά

oros-ensembe-1jpg.webp

Το έργο «Η θαυμαστή ιστορία του Χορ-χορ Αγά» είναι μια μουσική παράσταση θεάτρου σκιών, σε μουσική Αποστόλη Κουτσογιάννη, κείμενο Μάριου Χατζηπροκοπίου και σκηνοθεσία Θανάση Κριτσάκη. Με αφορμή την οπερέτα του 1875 Λεπλεμπιτζής χορ-χορ αγάς, η παράσταση προτείνει μια πρωτότυπη μουσική για δύο τραγουδιστές (Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σπανάτης) και για μικρό σύνολο (Oros Ensemble), αλλά και μια εκ νέου ανάγνωση του έργου που αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ τού σήμερα και ενός χτες χαμένου ανεπιστρεπτί. Αναζητώντας την κόρη του στους δρόμους της μεγαλούπολης, ο κεντρικός ήρωας συγκρούεται με έναν ξένο και αρχικά εχθρικό για αυτόν κόσμο, με το ταξίδι να οδηγεί σε μια πορεία μεταμόρφωσης. Διευρύνοντας τα τεχνικά της όρια, η φόρμα του θεάτρου σκιών (ερμηνεύει η Ειρήνη Μάστορα) γίνεται ο σκηνικός χώρος ενός σύγχρονου παραμυθιού, η μουσική παράγει το ηχητικό πεδίο όπου ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, ενώ το κείμενο επινοεί μια καινούρια αφήγηση, συναρθρώνοντας λαϊκή κι έντεχνη παράδοση, προφορικότητα και γραφή. Ερμηνεύουν: Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σπανάτης, Βασίλης Ζιγκερίδης κ.ά. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024».

Info: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2), 19 & 20 Αυγούστου στις 21:00.

Μερκούρεια 2024

melina-merkouri.jpg

Το καλοκαίρι για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό. Όπως κάθε χρόνο, η θεατρική συνάντηση όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου θα σηματοδοτήσει το τέλος του Αυγούστου. Τα Μερκούρεια κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Αυγούστου για να ενώσουν επί σκηνής ανθρώπους του θεάτρου από ολόκληρη την Ελλάδα.

Info: 21 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.


Χορός

5ο Thessaloniki Tango Party

shutterstock-2204731367.jpg

Η Θεσσαλονίκη μάς ταξιδεύει με βραδιές τάνγκο! Καλεσμένοι όλοι, ακόμα και μη χορευτές του μαγικού αυτού χορού, σε ένα φεστιβάλ που θα θυμόμαστε για πάντα. Ελεύθερα μαθήματα, θέαμα, χορός και πολλές εκπλήξεις, μα κυρίως ένας σημαντικός ανθρωπιστικός σκοπός.

Info: 22 - 25 Αυγούστου στις 16:00, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.