fbpixel

Search icon
Search
Επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές; Έτσι θα προσαρμοστείτε ευκολότερα
LIFE & CAREER

Επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές; Έτσι θα προσαρμοστείτε ευκολότερα

Ένας how to guide για όλους εσάς που γυρίσατε στην καθημερινότητά σας


Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν ένα απόλυτα απαραίτητο διάλειμμα που σας γεμίζει ενέργεια και δυνάμεις για τη χρονιά που έρχεται. Παρόλα αυτά γυρίζοντας στην καθημερινότητα δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνετε τον εαυτό σας να αδυνατεί να βρει τους σωστούς ρυθμούς, να χάνεται ανάμεσα στις υποχρεώσεις και να σκέφτεται τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Έτσι, και με τη δική μας επιστροφή στο γραφείο αποφασίσαμε να σας αποκαλύψουμε τα μυστικά των επιτυχημένων ανθρώπων για μια ομαλή μετάβαση στις απαιτήσεις της πραγματικής ζωής -μακριά από τις ατελείωτες ώρες καλοκαιρινής ραστώνης. 

Ένα κοινό των ανθρώπων που γνωρίζουν τα όριά τους είναι πως βλέπουν την κάθε στιγμή σαν ευκαιρία. Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το μυστικό για όλα όσα πετυχαίνουν. Αντί να βάλουν το μυαλό τους σε μια διαδικασία αναπόλησης, επιλέγουν να επικεντρωθούν στο τώρα σκεπτόμενοι πως χωρίς τη δουλειά στο γραφείο, οι διακοπές καθώς και οι υπόλοιπες απολαύσεις... θα ήταν παρελθόν. 

epistrofi-sti-douleia.png

1. Δίνουν σημασία στην προετοιμασία

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πρώτη ημέρα στη δουλειά να ξεκινήσει νωρίς. Φυσικά, μετά από αρκετό καιρό εκτός προγράμματος εάν δεν βάλετε τις σωστές βάσεις από το προηγούμενο βράδυ, κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο. Προσπαθήστε να κάνετε το απαραίτητο unplug από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές νωρίς και να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κρατήσετε σημειώσεις με τους στόχους σας για την εβδομάδα που θα ακολουθήσει. Με αυτό τον τρόπο θα μετριάσετε την κούραση του πρωινού ξυπνήματος και θα είστε έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για να πετύχετε όλα όσα επιθυμείτε.

2. Δεν επιβαρύνουν τον εαυτό τους

Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και μην προγραμματίσετε πολλές υποχρεώσεις μόλις γυρίσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσετε πως δεν είστε επαρκείς. Αντ' αυτού ξεκινήστε με τα απολύτως απαραίτητα κι εκτελέστε tasks που θα έχετε γράψει από πριν στο σημειωματάριό σας. Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο στο τέλος της ημέρας θα ξέρετε πως έχετε πετύχει όλα αυτά που θέλατε. Μην ξεχνάτε πως η στρατηγική είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε κάθε σας προσπάθεια. 

epistrofi-sti-douleia-2.jpg

3. Κάνουν το απαραίτητο catch up

Το να μπείτε απευθείας «στα βαθιά» χωρίς να γνωρίζετε τι έχει συμβεί όσο λείπατε μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό τόσο για την προσπάθειά σας όσο και για τον πολύτιμο χρόνο σας. Αφιερώστε μερικές στιγμές για να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας, ρωτήστε τους εάν υπήρξαν κάποιες αλλαγές και μην παραλείπετε να είστε ευγενικοί. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μια ομαλή επανένταξη από το να ξεκινήσετε με τις καλύτερες προθέσεις. Δημιουργώντας ένα σωστό κλίμα θα έχετε ως αποτέλεσμα μια πιο εποικοδομητική συνεργασία.

4. Δε «χάνονται» ανάμεσα στα emails τους

Σκεφτείτε τον όγκο της δουλειάς που έχει μαζευτεί, ενώ εσείς λείπατε, σαν κάτι που μπορείτε να κατορθώσετε. Αφού κάνετε αυτή τη σκέψη έφτασε η στιγμή να διαχειριστείτε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δουλειάς σας: τα emails. Μπορεί στην αρχή να σας μοιάζουν ατελείωτα αλλά κι εδώ οφείλετε να εφαρμόσετε την τακτική της προτεραιότητας. Το ότι γυρίσατε στο γραφείο δε σημαίνει πως πρέπει να «ανταποκριθείτε» σε όλα από την πρώτη στιγμή. Ξεχωρίστε αυτά που έχουν σύντομα deadlines, αυτά που προέρχονται από ανώτερούς σας και όλα εκείνα τα οποία θεωρείτε απαραίτητα. Να είστε σίγουροι πως μόλις περάσει η πρώτη ημέρα όλα θα μοιάζουν καλύτερα. 

epistrofi-sti-douleia-3.jpg

5. Παραμένουν συγκεντρωμένοι

Εάν και σας συμβουλεύουμε να είστε ευγενικοί και να περάσετε μερικό χρόνο με τους συναδέλφους σας, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να σπαταλήσετε όλη την ημέρα συζητώντας για τις διακοπές σας. Το socializing είναι σημαντικό, αλλά εξίσου αναγκαίο είναι το να μείνετε επικεντρωμένοι στους στόχους σας. Όσο για τις φωτογραφίες από τις παραλίες που επισκεφθήκατε... θα ήταν προτιμότερο να τις κρατήσετε για τον εαυτό σας. Αυτό όχι μόνο θα σας αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά σας, θυμίζοντάς σας ό,τι κάνατε, αλλά ταυτόχρονα θα κάνει κάποιους στο γραφείο να σας κοιτάξουν με περίεργη διάθεση. 

6. Προσέχουν τον εαυτό τους

Ίσως εδώ να κρύβεται η ουσία για κάθε κατάσταση την οποία αντιμετωπίζετε. Το γεγονός ότι γυρίσατε από διακοπές δε σημαίνει πως αυτομάτως θα πρέπει να απαρνηθείτε τη selfcare ρουτίνα σας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αγαπούν και φροντίζουν τον εαυτό τους κάθε στιγμή και μέσα από αυτή τη διαδικασία αντλούν ενέργεια και όρεξη για να προχωρούν πάντα παρακάτω και για να πετυχαίνουν όλα όσα έχουν στο μυαλό τους. Το να εργάζεστε non-stop θα σας οδηγήσει σε βέβαιο stress, καθώς και σε μειωμένη παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα. Κάντε το extra διάλειμμα που νιώθετε ότι σας χρειάζεται. Απολαύστε τη μεσημεριανή ή απογευματινή σιέστα και συνεχίστε να ενδίδετε στις μικρές απολαύσεις που σας κρατούν χαρούμενους. Άλλωστε, δεν είναι οι διακοπές αυτές που καθορίζουν τη ζωή σας, αλλά η όμορφη καθημερινότητα. 

Με τις παραπάνω τεχνικές αλλά και με ένα μεγάλο χαμόγελο θα πετύχετε να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες εργασίας και προσαρμογής!