fbpixel

Search icon
Search
Ένα πανέμορφο σπίτι στη Ρόδο αναπαράγει άψογα το ατόφιο ελληνικό φως
INTERIORS

Ένα πανέμορφο σπίτι στη Ρόδο αναπαράγει άψογα το ατόφιο ελληνικό φως

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Οffice4


Με έμπνευση από την ελληνική γη, τον ήλιο, αλλά και την ελληνική παράδοση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Office4 σχεδίασε μία φωτεινή εξοχική κατοικία στο νησί της Ρόδου.

Λευκοί τόνοι, γκρι τσιμεντοκονία και παλαιωμένο ξύλο συνθέτουν τη χρωματική παλέτα για την κατοικία που, σε συνδυασμό με το αιγαιοπελαγίτικο φως, το συνολικό αποτέλεσμα απογειώνεται.

summer-house-in-rhodes-office4-10.jpg
Στη σχεδίασή τους η αρχιτεκτονική ομάδα επιδίωξε την αρμονική συνύπαρξη αρχιτεκτονικής, design, λειτουργικότητας και αισθητικής.

Οι λευκοί τόνοι δίνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας και της φωτεινότητας. Οι καθαρές, δυνατές γραμμές του χώρου «απαλύνονται» από τις πιο παραδοσιακές γραμμές των επίπλων. Ο δυναμικός ατμοσφαιρικός φωτισμός στην οροφή και στους τοίχους δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις και εντάσεις στην ήρεμη αρμονία του καθιστικού. Τα ψάθινα στοιχεία σε συνδυασμό με ρουστίκ λεπτομέρειες δίνουν έναν νησιώτικο αέρα. Το κίτρινο χρώμα στα μαξιλάρια σε αντίθεση με τον λευκό καναπέ δημιουργεί μια τολμηρή δήλωση και λειτουργεί ως υπενθύμιση της φωτεινότητας του ελληνικού ήλιου.

summer-house-in-rhodes-office4-9.jpg
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργεί ο καμπύλος τοίχος στο καθιστικό

Ο καμπύλος τοίχος, που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του χώρου, ρέει σαν κύμα μέσα στο καθιστικό, ενώ οι συνδυασμένες υφές της γκρι τσιμεντοκονίας με το ξύλο δημιουργούν μία χρωματική ένταση και ένα δραματικό αποτέλεσμα.

summer-house-in-rhodes-office4-8.jpg
Η ολόλευκη κουζίνα εξυπηρετεί διακριτικά
Στην κουζίνα, η πινελιά του ξύλου και το ήπιο μεταλλικό φινίρισμα αναδεικνύουν τα ντουλάπια από λευκή σατινέ λάκα. Τα λευκά εξάγωνα πλακίδια δημιουργούν μια ιδιαίτερη υφή και διακοσμούν τον τοίχο της κουζίνας.
summer-house-in-rhodes-office4-14.jpg
Η κομψή τραπεζαρία αναδεικνύεται μπροστά στο ασπροβαμμένο πέτρινο τοίχο

Η μεγάλη ροτόντα από ξύλο και μάρμαρο αποτελεί ένα πιο κλασικό στοιχείο στον χώρο και συνοδεύεται από τρεις λευκές πολυθρόνες, ενώ μια ενιαία ανοιχτή ροζ πολυθρόνα κάνει όλη τη διαφορά. Στο φόντο της τραπεζαρίας ο τοίχος έχει επενδυθεί με πέτρα, ένα στοιχείο με σαφείς αναφορές στο υλικό κατασκευής που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στις ελληνικές κατοικίες. Η πέτρα έχει βαφτεί σε λευκό χρώμα και δημιουργεί ενδιαφέρουσες υφές και σκοτίες.

summer-house-in-rhodes-office4-5.jpg
Ένα χτιστό έπιπλο διαχωρίζει τις λειτουργίες στο master bedroom

Στο υπνοδωμάτιο επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο υλικών και γήινων αποχρώσεων. Κεντρική ιδέα στη σχεδίαση αποτέλεσε το χτιστό έπιπλο με τον αιωρούμενο τοίχο στη μέση του χώρου. Η κατασκευή αυτή έχει διττή λειτουργεία. Συγκεντρώνει τις χρήσεις του επίπλου τηλεόρασης αλλά και της τουαλέτας υπνοδωματίου, ενώ παράλληλα διαχωρίζει χωρικά και εννοιακά τις δυο λειτουργείες.

summer-house-in-rhodes-office4-1.jpg
Eντυπωσιακός σχεδιασμός στο master bedroom της κατοικίας

Ο λευκός πέτρινος τοίχος, το ξύλο και το αναρριχητικό φυτό συνθέτουν το κεφαλάρι του κρεβατιού. Ο κρυφός φωτισμός στην οροφή και κάτω από το κρεβάτι δημιουργεί μία ζεστή ατμόσφαιρα. Η μικρή «ατέλεια» του μεταλλικού σκελετού στον καθρέφτη χρησιμεύει ως κοσμηματοθήκη, ενώ η χρήση της ψάθας στην ντουλάπα προσδίδει διαφάνεια και ελαφρότητα στον χώρο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε λεπτομέρειες και αντικείμενα styling δανεισμένα από την ελληνική γη και παράδοση. Το μαξιλάρι σε σχήμα ματιού, όπως και το χερούλι σε σχήμα κλαδιού ελιάς αποτελούν τα κύρια στοιχεία διακόσμησης. Το μοτίβο με το κλαδί αναπαράχθηκε σημειακά και σε άλλα στοιχεία του χώρου.

summer-house-in-rhodes-office4-6.jpg
Το υπνοδωμάτιο αποτελεί υπόδειγμα σουίτας
Η μικρή ατέλεια του μεταλλικού κατόπτρου γίνεται το τέλειο στήριγμα κοσμημάτων, ενώ η ντυμένη ντουλάπα φέρνει τη διαφάνεια και την ελαφρότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Πίσω από την είσοδο του δωματίου, οι ξύλινες σανίδες "παίζουν" με το φως και σχηματίζουν μια κρεμάστρα καταρράκτη.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design – Styling: OFFICE4

website: office4.gr