fbpixel

Search icon
Search
Ένα one-room διαμέρισμα στο Manhattan είναι το πιο όμορφο studio που έχουμε δει
INTERIORS

Ένα one-room διαμέρισμα στο Manhattan είναι το πιο όμορφο studio που έχουμε δει

Το υπέροχο σπίτι της Jean Liu


Το 1903, ο αρχιτέκτονας Stanford White της McKim, Mead & White ολοκλήρωσε μια έπαυλη στο Manhattan για τον εκδότη εφημερίδων και πολιτικό Joseph Pulitzer και την οικογένειά του. Ενώ ολόκληρη η κατοικία ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο σαλόνι, και οι ψηλές οροφές του διακοσμήθηκαν με γύψινα που απεικονίζουν περίτεχνα σχέδια.

Έναν αιώνα αργότερα, η Jean Liu, βρισκόταν στο σπίτι της στο Dallas και μελετούσε τις διαδικτυακές αγγελίες ακινήτων. Πάντα ονειρευόταν να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να είναι με τους φίλους της. Αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Εντόπισε μια αγγελία για ένα studio κοντά στο Central Park στο Upper East Side. Το περίτεχνο σαλόνι που είχε σχεδιάσει ο White για τους Pulitzers ήταν τώρα ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών μέτρων - ίσως το πιο λαμπερό στο είδος του στον κόσμο. «Το είδα online την Πέμπτη και το Σάββατο πετούσα στη Νέα Υόρκη για να το δω από κοντά», λέει η Liu.

Διάβασε γρήγορα ό,τι μπορούσε για την ιστορία του, μαθαίνοντας ότι η ιταλική αρχιτεκτονική του ήταν εμπνευσμένη από τα παλάτια της Βενετίας. «Αυτό το κτίριο ήταν μια παρέκκλιση για τον White», λέει. «Στον Pulitzer δεν άρεσαν όλες οι βαριές διακοσμήσεις που συνήθως χρησιμοποιούσε, οπότε ο White περιόρισε τη διακόσμηση γι' αυτόν».

edc040124liu-002-65e612874c0ad.jpg


Εκείνη την εποχή, η Liu απευθύνθηκε στον σχεδιαστή James McInroe από το Dallas, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσω ενός φίλου της. Εκείνος τη βοήθησε να διακοσμήσει τον χώρο. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 πετούσε στην πόλη τουλάχιστον μια φορά το μήνα για πολιτιστικά δρώμενα τα Σαββατοκύριακα με φίλους, και συνέχισε να το κάνει και μετά τον γάμο της - «ακόμη και μετά τη γέννηση της κόρης μου», λέει η Liu.

Καθώς η ζωή της εξελισσόταν στο Dallas, το μικρόβιο των ακινήτων δεν υποχώρησε ποτέ. Αγόρασε και διακόσμησε μια σειρά από σπίτια για τον εαυτό της και αργότερα για φίλους. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό που συνέχιζα να το κάνω ξανά και ξανά», λέει. «Κάθε σπίτι ήταν μεγαλύτερο από το προηγούμενο και αρκετά από αυτά ήταν ιστορικά ακίνητα».

Μέχρι το 2007, μπόρεσε να αναλάβει λιγότερο ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση - τώρα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Εκείνη τη χρονιά ίδρυσε την εταιρεία της, Jean Liu Design, η οποία ειδικεύεται στον εσωτερικό σχεδιασμό κατοικιών κι εμπορικών χώρων υψηλών προδιαγραφών. Πέρυσι, με την εταιρεία της να μεγαλώνει στη Νέα Υόρκη- διαπίστωσε ότι ήρθε η ώρα να βάλει τη δική της σφραγίδα στο σπίτι της στο Manhattan. «Χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα φρεσκάρισμα», δηλώνει. «Είχε να το αγγίξει κανείς εδώ και 20 χρόνια».

Στην εντυπωσιακή ανακαίνιση, που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Stephen Potters, η περίτεχνη αρχιτεκτονική του σαλονιού έχει τον πρώτο λόγο. Χρησιμεύει ως φόντο για ένα σπίτι με μια ανάλαφρη θηλυκότητα, ισορροπημένη με μια πλειάδα από αντίκες και σύγχρονα έργα τέχνης από καλλιτέχνες όπως η Elizabeth Jaeger, η Dai Ban και η Cheyenne Julien. Η Liu διατήρησε μερικά επιλεγμένα κομμάτια από το αρχικό σχέδιο της McInroe, συμπεριλαμβανομένου του καλυμμένου με μοχέρ κρεβατιού του 19ου αιώνα όπου κοιμάται.

edc040124liu-003-65e614bc74eb4.jpg


Όταν ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, αφήνει τον επί 17 χρόνια σύζυγό της, Erik Hansen, και τη 12χρονη κόρη τους, Cricket, πίσω στο Dallas μαζί με τα δύο κατοικίδιά τους. «Συνήθως πηγαίνουμε παντού μαζί, αλλά αυτό το διαμέρισμα είναι το δικό μου ιδιωτικό καταφύγιο», σημειώνει. «Είναι μια απόδραση για εμένα».

Για να μεγιστοποιήσει τον χώρο, η Liu τον χάραξε σε ζώνες. Ένα καθιστικό αποτελείται από έναν καμπυλωτό καναπέ και ένα cocktail τραπέζι από φελλό από το Egg Collective, ενώ ο χώρος της τραπεζαρίας έχει ένα μαρμάρινο τραπέζι Cassina που περιβάλλεται από vintage καρέκλες τραπεζαρίας Børge Mogensen.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του διαμερίσματος!

Φωτογραφίες: Noe DeWitt, ELLE Decor