fbpixel

Search icon
Search
Ένα μοναδικής αισθητικής loft στο Manhattan αντικατοπτρίζει την κοσμοπολίτικη φινέτσα των ιδιοκτητών του
MAGAZINE

Ένα μοναδικής αισθητικής loft στο Manhattan αντικατοπτρίζει την κοσμοπολίτικη φινέτσα των ιδιοκτητών του

Με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη και την υπογραφή της ελληνικής αρχιτεκτονικής ομάδας Studiolav που εδρεύει στο Λονδίνο


Οι designers Λουκάς Αγγέλου και Βάσω Ασφή, ιδρυτές του Studiolav, υπογράφουν το νέο πρόσωπο που απέκτησε το νεοϋορκέζικο loft µε κυρίαρχο στόχο ν’ αντανακλά το ιδιαίτερο υπόβαθρο των ιδιοκτητών, την εξωστρεφή φύση και τις ζωντανές προσωπικότητές τους. «Ως πολίτες του κόσµου, ζούµε και βιώνουµε ολόκληρο τον κόσµο σαν να είναι το σπίτι µας. Φέρνουµε την ταυτότητά µας και εκτιµούµε την κληρονοµιά µας. Ταυτόχρονα, η σύνδεση µε νέους πολιτισµούς είναι κάτι που θέλουµε να διερευνήσουµε και να βιώσουµε». Ως συλλέκτες εµπειριών, οι πολίτες µε πολυπολιτισµική ταυτότητα επιθυµούν να πειραµατιστούν δηµιουργικά µε τον τόπο που ζουν, δηµιουργώντας ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει οπτικά την εκλεκτική προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής τους.

Ηigh end aesthetics

The Cosmopolitan Way

so-01.jpg
Ο χώρος της ανάλαφρης τραπεζαρίας λειτουργεί ως ένα ακόμη κομμάτι του puzzle, γύρω από το κεντρικό καθιστικό, ένα ακόμη σημείο συνάντησης και socialising των καλεσμένων

«Η έµπνευση ήρθε αµέσως µετά τη συνάντηση µε τους νέους κοσµοπολίτες κατοίκους αυτής της σοφίτας στο Manhattan, ενώ η ιδέα για τον σχεδιασµό του interior ξεκίνησε γρήγορα να διαµορφώνεται σε µια σταθερή ιδέα», όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Σταδιακά, εξελίχθηκε σ’ ένα κοµψά χορογραφηµένο εσωτερικό, που στηρίζεται σε µια εκλεκτική αισθητική, η οποία τολµάει και συνδυάζει τη βιοµηχανική κληρονοµιά του κτιρίου, την κοµψότητα του σύγχρονου µινιµαλισµού και το παιχνιδιάρικο design, θυµίζοντας τη δεκαετία του 1980 και το κίνηµα Memphis.

so-14.jpg
Έργα καταξιωμένων, σύγχρονων δημιουργών αναδεικνύονται ιδανικά στον τοίχο από εμφανές τούβλο, που προϋπήρχε στον χώρο

Μία από τις βασικές απαιτήσεις που έπρεπε να πληρούνται, µεταξύ άλλων, ήταν η δυνατότητα να φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις για δείπνο ή απεριτίφ, για 10 έως 15 άτοµα ταυτόχρονα. Οργανωµένος γύρω από ένα καθιστικό και µια τραπεζαρία, µε αρκετές δορυφορικές περιοχές στην περιφέρεια που τον ξεµπλοκάρουν, συµπεριλαµβανοµένου ενός µικρού σταθµού εργασίας και µια γωνιά µελέτης, ο χώρος ενθαρρύνει τους επισκέπτες να κοινωνικοποιηθούν και να κυκλοφορήσουν αβίαστα σ’ ευρύχωρα και ταυτόχρονα cosy σηµεία, εξοπλισµένα µε όλα τα απαραίτητα ώστε ο επιθυµητός αριθµός επισκεπτών να κάθεται άνετα και να διασκεδάζει.

Study place

Ένας ξεκάθαρος χώρος εργασίας έπρεπε, επίσης, να συµπεριληφθεί στην εσωτερική διάταξη.Το καθήκοντων µελετητών ήταν να δηµιουργήσουν ένα άνετο και ιδανικό µέρος για εργασία στο σπίτι, συµπεριλαµβανοµένου ενός γραφείου, που συγχρόνως θα έπρεπε να ενσωµατώνεται αρµονικά µε το υπόλοιπο σπίτι, λαµβάνοντας υπόψη την open plan του loft. ∆ίπλα στο γραφείο, δηµιουργήθηκε ακόµη µια χαλαρωτική γωνιά µελέτης. Μια άνετη πολυθρόνα µε υποπόδιο συνδυάστηκε µ’ ένα πληθωρικό χαλί και τοποθετήθηκε µπροστά από µια πλούσια, βελούδινη κουρτίνα και µια ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη, που λειτουργεί σαν καθοριστικό κοµµάτι στον χώρο.

The renovation

so-08.jpg
Η ολόλευκη κουζίνα λειτουργεί με διακριτικότητα σε μια γωνιά του ενιαίου loft

Άλλα σηµεία του loft χρειάστηκε να ανανεωθούν ή να δηµιουργηθούν εκ νέου για να καλύψουν τις καθηµερινές ανάγκες των ενοίκων. Η υπάρχουσα περιοχή της κουζίνας, σε ανοιχτόχρωµες αποχρώσεις, χρειάστηκε να εµπλουτιστεί µε µια πρόσθετη αποθήκη κι ένα καθιστικό. Ολόκληρος ο χώρος διατηρήθηκε σε λευκούς τόνους ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν µε µεγαλύτερη διακριτικότητα, µακριά από το υπόλοιπο σπίτι, ενώ παράλληλα να παραµένει λειτουργική και φιλική ως προς µια γρήγορη προετοιµασία γεύµατος ή σνακ. Επίσης, ένας µικρός βοηθητικός χώρος δηµιουργήθηκε στην είσοδο για να προσφέρει προσωρινή αποθήκευση και βασικές λειτουργίες, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους επισκέπτες. Άλλες περιοχές, όπως τα υπνοδωµάτια και οι εσωτερικοί διάδροµοι, έχουν σχεδιαστεί και διακοσµηθεί µε πιο ουδέτερο τρόπο, σε µια προσπάθεια να κυριαρχήσει µια αβίαστη αίσθηση χαλάρωσης.

The interior

Μια πλούσια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, που αντικατοπτρίζει την εκλεκτική διάθεση των ιδιοκτητών, κυριαρχεί σε κάθε γωνιά, ενώ το interior design του καθιστικού και της τραπεζαρίας βασίζεται σε µια συνεχή αλληλεπίδραση χρωµάτων, υφών και σχηµάτων. Οι τοίχοι µε εµφανές τούβλο, τα αδρά ξύλινα δοκάρια στην οροφή και τα δάπεδα από σκληρό φυσικό ξύλο δηµιουργούν µια αίσθηση άγριου αστικού τοπίου, η οποία έρχεται σε αντίθεση µε την εκλεκτική συλλογή µινιµαλιστικών επίπλων στιλιζαρισµένης κοµψότητας και καµπυλωτής γεωµετρίας. Η διακόσµηση ολοκληρώνεται µε µια σειρά µοναδικών χαλιών και φωτιστικών, που αγγίζουν τα όρια µεταξύ έργων τέχνης κι επίπλων και ακολουθούν µια χρωµατική παλέτα από παστέλ αποχρώσεις σε συνδυασµό µε πιτσιλιές ζωντανών µπλε και κόκκινου, µε τα ποικίλα διακοσµητικά στοιχεία, που οι designers συνειδητά συνένωσαν, ώστε να συγχωνεύονται αρµονικά σ’ ένα εντυπωσιακό σύνολο.

Art-icious space

designers.jpg
Λουκάς Αγγέλου και Βάσω Ασφή του Studiolav

Η εκλεκτική διακόσµηση του Studiolav συµπληρώνει τέλεια τη συλλογή έργων τέχνης, που επικεντρώνεται σε φανταχτερά πορτρέτα σύγχρονης τέχνης, όπως του ελβετού φωτογράφου Christian Tagliavini, ο οποίος εµπνέεται από το ιταλικό Quattrocento και τον συγγραφέα επιστηµονικής φαντασίας Jules Verne, οι εικονιστικοί ροκοκό πίνακες του Jean-Antoine Watteau και τα έργα του ολλανδού φωτογράφου Jenny Boot, ο οποίος προβάλλει διακριτικά τα έργα της ολλανδικής Χρυσής Εποχής. Μια τέτοια ποικιλόµορφη, αλλά οµοειδής οµάδα καλλιτεχνών, η οποία αναδεικνύεται ιδανικά στους εξαιρετικά επιµεληµένους εσωτερικούς χώρους του loft, ενσαρκώνει απόλυτα τον κοσµοπολιτισµό των ιδιοκτητών. 

Η επιτυχία αυτού του interior project έγκειται στη δηµιουργία ενός χώρου µε την αίσθηση µιας πολυτελούς σύγχρονης κατοικίας, που παράλληλα παραµένει φιλόξενη και µπορεί να ικανοποιεί άνετα τις καθηµερινές ανάγκες των ενοίκων της. Το σύνολο, συµπεριλαµβανοµένων των επίπλων και του φωτισµού, των τελειωµάτων και των χρωµάτων του, όχι µόνο αναδεικνύει τη συλλογή έργων τέχνης των ιδιοκτητών, αλλά κι ενσωµατώνει τις ζωντανές κι εξωστρεφείς προσωπικότητές τους. Αυτή η σύνδεση µεταξύ των υφιστάµενων και των νέων επιτυγχάνει µια λεπτή ισορροπία ενός προσεκτικά επιµεληµένου, αλλά και πολύ προσωπικού χώρου.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Κεντρική Φωτογραφία: Με εκλεκτική διάθεση κι ένα εντυπωσιακό κράμα design, σύγχρονης τέχνης και υψηλής αισθητικής, το νεοϋορκέζικο loft αποτυπώνει την κοσμοπολίτικη αύρα των ιδιοκτητών του.

Φωτογραφία: Dlux Creative

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 153 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019