fbpixel

Search icon
Search
Ένα κάστρο του 16ου αιώνα στη Γαλλία θα σας εκπλήξει με το γοητευτικό design του
INTERIORS

Ένα κάστρο του 16ου αιώνα στη Γαλλία θα σας εκπλήξει με το γοητευτικό design του

Το οποίο κρύβει μια ολόκληρη ιστορία πίσω του


Το Château de Fleury απέχει μόλις μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Παρίσι, αλλά μόλις αντικρίσει κανείς το κάστρο, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του δάσους Fontainebleau, δεν μπορεί παρά να νιώσει ότι βρίσκεται ακόμα πιο μακριά - αιώνες πίσω, στο ένδοξο παρελθόν της Γαλλίας. Η επιβλητική ιδιοκτησία του 16ου αιώνα ανατέθηκε από τον υφυπουργό του βασιλιά Henry Β', Côme Clausse, και στη συνέχεια πέρασε από διάφορες οικογένειες, οι οποίες είχαν ευγενικά ονόματα, όπως d'Argouges, La Trémoille και La Rochejacquelein. Το 1896, τελικά, πέρασε στα χέρια του κόμη Jean de Ganay. Κατοικούσε ήδη στο Courances, μια ακόμη πιο λαμπρή κατοικία, και αγόρασε το γειτονικό Fleury κυρίως για τον κήπο.

Το χολ της εισόδου είναι γεμάτο με κρανία και άλλα τρόπαια που συλλέχθηκαν στη Μογγολία, το Πακιστάν, την Αλάσκα και την Τουρκία. Πολλά από τα έπιπλα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Τα στοιχεία από περασμένους αιώνες, τα πυκνά μοτίβα των ανατολίτικων χαλιών, οι πολυέλαιοι του Λουδοβίκου XIV και οι εντυπωσιακές ταπισερί παραπέμπουν στο μεγαλείο του παρελθόντος και ανιχνεύουν την οπτική ιστορία της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. 

ed0911-ganay-007-65b01259639f1.jpg


Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στο Fleury κατοικούσε η Martine de Béhague, συγγενικό πρόσωπο του Jean de Ganay. Τραπεζική κληρονόμος και θρυλική λάτρης της τέχνης, η de Béhague ήταν γνωστή για τη διάσωση ιστορικών μνημείων και artworks. Το Fleury είχε, στην πραγματικότητα, εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Έτσι, προέκυψε μια ολοκληρωτική διαρρύθμιση του ισογείου και των κύριων αιθουσών υποδοχής.

Πιστή στη φήμη της, η de Béhague γέμισε το σπίτι με πολύτιμα αντικείμενα τέχνης κι έπιπλα - η συλλογή της λέγεται ότι συναγωνιζόταν εκείνη του Λούβρου σε ορισμένους τομείς των διακοσμητικών τεχνών. Οι εξαιρετικοί χώροι περιποιήθηκαν με την ίδια απαιτητική ματιά: Η de Béhague πρόσθεσε έναν ιδιαίτερο περσικό κήπο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, μεγάλο μέρος της σημαντικής κληρονομιάς της καταστράφηκε. Το Fleury, όπως και τα περισσότερα από τα μεγάλα σπίτια της περιοχής, καταλήφθηκε από τους Ναζί.

Όταν ο Charles de Ganay μετακόμισε σε μια πτέρυγα του Fleury το 1961, έφερε τη δική του αισθητική στους εσωτερικούς χώρους. Πρόσθεσε ζωηρές floral ταπετσαρίες στους τοίχους που αρχικά ήταν λευκοί. Ο Mogens Tvede -ο Δανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος γνωστός για τα κοσμικά πορτραίτα της Nancy Mitford και άλλων διασημοτήτων του Παρισιού- σχεδίασε τις περίτεχνες οροφές του κύριου σαλονιού και της τραπεζαρίας. Και η πρώην σύζυγος του Charles, Pascaline Beghin, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Rose και την Antoine, ανανέωσε στο έπακρο τα πέντε υπνοδωμάτια της πτέρυγας.

ed0911-ganay-009-6480cee6c82a7.jpg


Το μεγάλο σαλόνι είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο του σπιτιού - ένας χώρος με γήπεδο ποδοσφαίρου, ψηλά ταβάνια, τζάκια, vintage δερμάτινες πολυθρόνες και γενναιόδωρους καναπέδες. Η τραπεζαρία, εν τω μεταξύ, φιλοξενεί τους αγαπημένους πίνακες του ιδιοκτήτη. Πρόκειται για ένα όμορφο δωμάτιο εποχής, που συνδυάζει έναν επίχρυσο καθρέφτη του 19ου αιώνα, πράσινους τοίχους και μια σειρά από καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι από σκαλιστό ξύλο σε στιλ Regency.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Miguel Flores-Vianna