fbpixel

Search icon
Search
Ένα απόλυτα καλοκαιρινό σπίτι στη Μύκονο απολαμβάνει την μποέμ μαγεία του νησιού, φλερτάροντας μ’ ένα σύγχρονο modern twist
MAGAZINE

Ένα απόλυτα καλοκαιρινό σπίτι στη Μύκονο απολαμβάνει την μποέμ μαγεία του νησιού, φλερτάροντας μ’ ένα σύγχρονο modern twist

Όπως αρμόζει στο καλοκαίρι!


Είναι από τα λίγα ακίνητα στο «νησί των ανέμων» που απολαμβάνουν μια τόσο ιδιαίτερη παραθαλάσσια τοποθεσία και τεράστιους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη βίλα, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Αλεόμανδρας, κοντά στην περιοχή που είναι γνωστή ως Άγιος Ιωάννης Διακοφτής, όπου το μέρος προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα, καθώς και μερικά από τα πιο αξιοζήλευτα ηλιοβασιλέματα. Αυτή η χερσόνησος είναι το πλησιέστερο σημείο της Γης στο ιερό νησί της Δήλου κι έχει γραφική θέα προς αυτό κι άλλα κοντινά νησιά των Κυκλάδων.

x2a7028.jpg

Οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Κούρκουλας και Μαρία Κοκκίνου έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο ν’ αναδείξουν την εξαιρετική τοποθεσία του οικοπέδου, το οποίο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη Δήλο, το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα. Η μοντέρνα αισθητική, το φυσικό φως και οι καθαρές γραμμές χαρακτηρίζουν κάθε χώρο, σ’ ένα σύνολο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσέγγιση. Το φυσικό ξύλο και η πέτρα έχουν χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για την εξισορρόπηση μιας παλέτας κομψών υλικών, όπως το μέταλλο και το γυαλί, και για τη διαμόρφωση του συνολικού σχεδιασμού, που σέβεται τον τοπικό χαρακτήρα του νησιού και βρίσκεται σε διάλογο με το περιβάλλον του. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι όμορφα διακοσμημένοι, με μια επιλογή από μοντέρνα έπιπλα κι έργα τέχνης, που συνδυάζουν χαρούμενα, καλοκαιρινά χρώματα, με ουδέτερους τόνους της άμμου, του γκρι και του λευκού. Οι χώροι διαβίωσης συνδέονται απευθείας με την αυλή, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη ροή μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, που είναι ιδιαίτερα ευχάριστη σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.


x2a7118.jpg

Το σπίτι δημιουργεί μια αίσθηση διαφάνειας κι ελαφρότητας, με την απόλυτη λευκότητα να έρχεται σε όμορφη αντίθεση με το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου, που μπορεί να δει κανείς από σχεδόν κάθε παράθυρο. Το άρωμα από τους κήπους με λεβάντα συνδυάζεται με τα τοπικά βότανα που φύονται τριγύρω και το αλμυρό αεράκι, ανταμείβοντας τους επισκέπτες με τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της Μυκόνου. Οι εξωτερικοί χώροι είναι ιδιαίτερα άνετοι, ευρύχωροι και ποικίλοι: κάποιοι είναι προστατευμένοι, για πρωινό και φαγητό, ενώ υπάρχει άπλετος χώρος για ηλιοθεραπεία στη βεράντα, ένα εκπληκτικό περίπτερο δίπλα στην πισίνα, άμεση πρόσβαση σε μια ιδιωτική παραλία και πολλά σημεία για χαλάρωση ή ανάγνωση ενός βιβλίου κάτω από το δέντρα.

Πρόκειται για μια βίλα βυθισμένη σε φυτά κι ελαιόδεντρα, που προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση ιδιωτικότητας κι ένα φιλόξενο συναίσθημα σε κάθε επισκέπτη. Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου και περιβάλλεται από μεγάλους κήπους και δέντρα. Το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται στο ισόγειο, μαζί με το master bedroom. Όλα οργανώνονται γύρω από την κεντρική αυλή, που γίνεται ο καλοκαιρινός πυρήνας του σπιτιού. Υπάρχουν δύο ακόμη υπνοδωμάτια στον επάνω όροφο κι ένα υπνοδωμάτιο στον κάτω, μαζί με αίθουσα παιχνιδιών και γυμναστήριο, όπως κι ένας ανεξάρτητος ξενώνας. Ένα ζιγκ ζαγκ μονοπάτι καταλήγει σ’ έναν μεγάλο ημιυπαίθριο, με καθιστικό κοντά στην πισίνα, πλάι σε μια ρηχή λίμνη με καθρέφτη κι ένα γλυπτό πέτρινο τραπέζι. Από εδώ οι επισκέπτες μπορούν απλώς να κατεβούν απευθείας στην ακτή, ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό για τις βίλες Mykonian.

17mt65.jpg

Το interior design επιμελήθηκε η Anna-Maria Coscoros, η οποία φρόντισε να αποδώσει την αύρα της ανεμελιάς που χαρακτηρίζει την κατοικία. Η ίδια σημειώνει: «Το σπίτι στη Μύκονο έχει έντονους αρχιτεκτονικούς όγκους κι έτσι για τις επιφάνειες που έπρεπε να καλυφθούν υπήρχε η ανάγκη για μεγάλα έπιπλα, αλλά σε λιτές γραμμές. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, προσανατολιστήκαμε κι επιλέξαμε έπιπλα με μια διαφορετικότητα, ένα twist, είτε στο χρώμα είτε στα υλικά. Προσεγγίσαμε τον εσωτερικό χώρο με την πρόθεση να εναρμονίσουμε μια εκλεκτική αισθητική: κομμάτια mid-century με κάποια πιο σύγχρονα, παραδοσιακά, ή με κάποια αποκλειστικά σχεδιασμένα για τον χώρο. Μ’ ενδιαφέρει πάντα να σχεδιάζω σπίτια κι έπιπλα που να κάνουν τους ενοίκους να νιώθουν οικεία και μοναδικά. Να θέλουν να περνούν ώρα στους χώρους που είναι φτιαγμένοι γύρω από την ιδιοσυγκρασία τους και για τις ανάγκες των ίδιων, της οικογένειας και των φίλων τους. Μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά να βλέπω ένα σπίτι να λειτουργεί και να προσαρμόζεται αρμονικά το εσωτερικό του με το περιβάλλον».

About

img-0517.jpg
Anna-Maria Coscoros

Η Anna-Maria Coscoros Interior Design ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998 κι έχει έδρα το Λονδίνο. Εκεί η designer ζει κι εργάζεται, μεταξύ της αγγλικής πρωτεύουσας και της Αθήνας, και ασχολείται με τον σχεδιασμό κατοικιών, σκαφών και γραφείων. Τα περισσότερα έργα της βρίσκονται σε Αγγλία κι Ελλάδα, ενώ, επίσης, έχει αναλάβει και project σε Γαλλία, Ελβετία, Νέα Υόρκη και Ντουμπάι.

Aνατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες της φανταστικής κατοικίας!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: YORGOS KORDAKIS

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021