fbpixel

Search icon
Search
 Emmy Awards 2023: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη φετινή διοργάνωση
ARTS & CULTURE

Emmy Awards 2023: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη φετινή διοργάνωση

Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, η μετάδοση των 75ων Βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2024


Το όνομά της είναι ταυτισμένο με μια από τις πιο λαμπερές διοργανώσεις της χρονιάς, η οποία εξυμνεί τη μαγεία της τηλεόρασης. Τα Βραβεία Emmy καθιερώνονται κάθε χρόνο από την Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (ATAS), η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες ως μέρος μιας ευκαιρίας για κτίσιμο εικόνας και δημοσίων σχέσεων. Η πρώτη τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 25 Ιανουαρίου 1949 στο Hollywood Athletic Club, αλλά βράβευσε μόνο εκπομπές οι οποίες παράγονταν και προβάλλονταν τοπικά στη συγκεκριμένη περιοχή. Το όνομα του θεσμού προέρχεται από το "immy", έναν ανεπίσημο όρο των image orthicon σωλήνων, οι οποίες βρισκόντουσαν συχνά στις πρώτες τηλεοπτικές κάμερες. Το αγαλματίδιο των βραβείων απεικονίζει μια γυναίκα με φτερά να κρατάει ένα άτομο. Τα βραβεία θεωρούνται μία από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές διοργανώσεις βραβείων στον χώρο της ψυχαγωγίας, με τις άλλες τρεις να αποτελούν τα "Grammy για τη μουσική, τα Oscars για τον κινηματογράφο και τα Tony για το θέατρο.

Η φετινή διοργάνωση, οι προβληματισμοί και οι καθυστερήσεις 

shutterstock-2331472269.jpg

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου από την Fox Entertainment και την Τηλεοπτική Ακαδημία, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι τα βραβεία Creative Arts Emmy Awards θα προηγηθούν των βραβείων Primetime Emmy στις 6 και 7 Ιανουαρίου, ενώ στις 13 Ιανουαρίου θα μεταδοθούν στο FXX. Η συγκεκριμένη χρονική καθυστέρηση δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η SAG-AFTRA και η εταιρεία Writers Guild of America εξακολουθούν να βρίσκονται σε απεργία. Είναι αλήθεια ότι τα στελέχη της WGA, με έδρα τη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν με τα μέλη της εμπορικής ένωσης AMPTP (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) με έδρα στο Sherman Oaks, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ώστε να συζητήσουν την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν κατέληξε σε κάτι ιδιαίτερα διευθετημένο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Variety, η φετινή host, η ηθοποιός Ariana DeBose να χειρίστηκε τα φετινά βραβεία Tony χωρίς συγγραφείς, εκτελώντας έναν άφωνο χορό αλληλεγγύης, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά ένα show βραβείων χωρίς την παρουσία συγγραφέων και ηθοποιών. Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που τα Emmy αναβάλλονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την επακόλουθη στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν το 2001.

Οι εξελίξεις για τα 75α Primetime Emmy

shutterstock-1182694135.jpg

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη νέα ημερομηνία για τα 75α Primetime Emmy. Σύμφωνα με το Variety, πάντως, η Τηλεοπτική Ακαδημία θέλει να μεταθέσει τα Emmy τον Νοέμβριο, ενώ η Fox θέλει να περιμένει λίγο περισσότερο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 (που θα είναι στη μέση της περιόδου των κινηματογραφικών βραβείων). Ενώ οι εντυπωσιακοί υποψήφιοι δεν θα μπορούν να κάνουν καμπάνια για τα έργα τους, ο τελικός γύρος της ψηφοφορίας θα συνεχιστεί κανονικά. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να κατατεθούν στις 28 Αυγούστου. «Όπως και η υπόλοιπη βιομηχανία, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια δίκαιη και έγκαιρη λύση για όλα τα μέρη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των συντεχνιών», ανέφερε η Τηλεοπτική Ακαδημία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας στη Fox και θα ενημερώσουμε εάν και όταν υπάρξει διαθέσιμη ενημέρωση».

Οι φετινές υποψηφιότητες 

succession-season-3-1565725284.jpg
Succession movie

Οι φετινές υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου, λιγότερο από 48 ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας της SAG-AFTRA, η οποία ουσιαστικά σταμάτησε κάθε παραγωγή και προώθηση στη βιομηχανία του θεάματος. Η ταινία "Succession" του HBO είναι η πρώτη στις φετινές υποψηφιότητες για τα Emmy, με 27 - μεταξύ των οποίων καλύτερης δραματικής ταινίας, πρωταγωνίστριας Sarah Snook και τριών υποψηφιοτήτων ρεκόρ πρωταγωνιστών (Brian Cox, Kieran Culkin και Jeremy Strong). Ακολουθεί το "The Last of Us" - η πρώτη διασκευή βιντεοπαιχνιδιού που έλαβε μεγάλη προσοχή από τα Emmy - με 24 υποψηφιότητες, και στη συνέχεια η 2η σεζόν του "The White Lotus" (τώρα δραματική σειρά, πέρυσι περιορισμένη σειρά) με 23 υποψηφιότητες. Το "Ted Lasso" του Apple TV+ συγκέντρωσε 21 υποψηφιότητες, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη κωμωδία της χρονιάς. Η ταινία του Netflix "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story", με 13 υποψηφιότητες, ήταν η πιο αναγνωρισμένη σειρά περιορισμένης διάρκειας/ανθολογίας της χρονιάς. Το "Weird: The Al Yankovic Story" του Roku ήταν το κορυφαίο στην τηλεοπτική ταινία, με οκτώ. Και το "RuPaul's Drag Race", με επτά, ήταν η κορυφαία μη σεναριακή σειρά.

Stay tuned!