fbpixel

Search icon
Search
«Εξήντα Μικροί Ήλιοι»: Εντυπωσιακά έργα τέχνης κοσμούν τις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

«Εξήντα Μικροί Ήλιοι»: Εντυπωσιακά έργα τέχνης κοσμούν τις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

H εικαστική έκθεση φωτιστικών της Μαρίας Δελλαπόρτα γεμίζει φως και χρώμα το κέντρο της πόλης


Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την καλλιτεχνική της κουλτούρα και αισθητική. Αυτήν τη φορά το Κέντρο της πόλης «πλημμύρισε» με φως. Πιο συγκεκριμένα οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ που βρίσκονται επί της οδού Καρόλου Ντήλ κοσμούνται από τα μοναδικά έργα τέχνης της εικαστικού Μαρίας Δελλαπόρτα. Πρόκειται για μία έκθεση από πολύχρωμα φωτιστικά, σε διάφορα μεγέθη, από πιο μικρά μέχρι μεγαλύτερα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τα πολύχρωμα καπέλα τους, προσφέροντας μία νότα αισιοδοξίας και χαράς στους περαστικούς. 

Who is who

Η εικαστικός, Μαρία Δελλαπόρτα είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Στοκχόλμης. Μέσα στα χρόνια πορείας της στον καλλιτεχνικό χώρο έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι λάτρης των έντονων χρωμάτων ενώ είναι φανερά επηρεασμένη από τους Feauves και Matisse, την αλληλεπίδραση χρωμάτων του Josef Alberts αλλά και τα καλειδοσκοπικά τοπία της σύγχρονης Shara Hughes. Στόχος της είναι να δημιουργήσει συναισθήματα αλλά και να εγείρει ερωτήματα στον θεατή μέσα από τους καμβάδες της.

img-7348.jpg
Το νέο της εγχείρημα γι' αυτήν την χρονιά είναι οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, οι οποίες διάλεξαν να καλωσορίσουν το 2023 με την εικαστική φωτιστική εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας, που ονομάζεται «Εξήντα Μικροί Ήλιοι».
img-7380-1.JPG
Οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Η σχέση της με την Σουηδία 

Τελευταίος σταθμός στην μέχρι τώρα πορεία της Μαρίας Δελλαπόρτα, ο βορράς της Ευρώπης. Η πρωτοπόρος Σουηδία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, της καινοτομίας και της ειρήνης. Μια χώρα με την οποία η δημιουργός μοιάζει να συνδέεται καρμικά από την στιγμή που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Ένα ξεκίνημα ζωής που μετρά ήδη τρία χρόνια, και το οποίο έμελλε να συμπέσει με την έναρξη της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε έναν τόπο που διχάζεται χειμώνα - καλοκαίρι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, φύσει δοτική, η Μαρία από την πρώτη στιγμή ένοιωσε έντονα την ανάγκη να μοιραστεί απλόχερα το πολύτιμο περίσσευμα φωτός που κουβαλούσε μέσα στις αποσκευές της ερχόμενη από την Ελλάδα.

img-7349.jpg

Το νέο εγχείρημα

Έτσι ξεκινά η δημιουργία φωτιστικών, που με τον καιρό άρχισαν να πληθαίνουν και να αποτελούν για εκείνη μια νέα εικαστική έκφραση. Μοναδικά φωτιστικά, με συνείδηση οικολογική, ζωηρά, γεμάτα αισιοδοξία και χαρά για ζωή, που αφηγούνται στον θεατή τις μικρές πολύχρωμες ιστορίες τους. Με έντονες επιρροές από την επαναστατική πρωτοπορία των Fauves, του Matisse και του Bauhaus, εμπνεόμενη από τον συσχετισμό των χρωμάτων που κανείς μπορεί να διακρίνει εμφανώς στα έργα του Josef Albers και τις γεωμετρικές φόρμες των υφαντών της συντρόφου του Anni Albers, τα καλειδοσκοπικά τοπία της Shara Hughes, τα συναρπαστικά ρυθμικά μοτίβα του Juan Uslè, η Μαρία Δελλαπόρτα επιτρέπει συνειδητά στα χρώματα που κυριαρχούν στην παλέτα της να αλληλεπιδρούν αβίαστα μεταξύ τους και να δημιουργούν τελικά την δική τους πρωτότυπη φόρμα.

Η φύση, τα ζώα, το γυναικείο σώμα, μα και βαθύτερες έννοιες που απασχολούν την δημιουργό πνευματικά, αποτελούν τα αγαπημένα θέματα που βλέπουμε επάνω στους φωτεινούς καμβάδες της να διαδέχονται με παιδική αθωότητα το ένα το άλλο. Ένα τρυφερό παιχνίδι σκιών, που εκτυλίσσεται αθόρυβα την ιερή στιγμή που συναντά τo σκοτάδι το φως.

Φωτογραφίες: Vasilis Varsakelis

Kείμενο: Σοφία Ζαράρη, Eικαστικός