fbpixel

Search icon
Search
Dry January: 6 οφέλη εάν κόψετε το αλκοόλ αυτόν τον μήνα
HEALTH

Dry January: 6 οφέλη εάν κόψετε το αλκοόλ αυτόν τον μήνα

Έχετε σκεφτεί μια πλήρη αποτοξίνωση για 31 ολόκληρες ημέρες;


Είναι αλήθεια πως το διάστημα των εορτών υπήρξε μια καλή αφορμή για όλους να «ξεφύγουμε» από τη συνηθισμένη ρουτίνα διατροφής μας. Ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι απολαύσαμε ήταν σίγουρα το αλκοόλ. Με τόσα γιορτινά ροφήματα στο τραπέζι αλλά και τα festive meet ups να σε παρακινούν για ακόμα ένα "cheers", πολλές φορές το μέτρημα χάνεται. Εάν κι εσείς λοιπόν, αποφασίσατε ότι ο Ιανουάριος αποτελεί την τέλεια αφορμή για μια καλή αποτοξίνωση -ιδιαίτερα από το αλκοόλ- τότε συνεχίστε να διαβάζετε πώς μπορείτε να πετύχετε τον λεγόμενο Dry January, αλλά και ποια τα οφέλη του να κόψετε για ένα μήνα το ποτό! 

1. Θα κάνετε πιο ποιοτικό ύπνο

shutterstock-470226425.jpg

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο αυξάνει τα μοτίβα των κυμάτων alpha στον εγκέφαλο -ένα είδος εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνήθως εμφανίζεται όταν είστε ξύπνιοι, αλλά απλά ξεκουράζεστε. Το αποτέλεσμα; Διαταραγμένη ποιότητα ύπνου. Μια άλλη ανασκόπηση από 27 μελέτες έδειξε, ότι ενώ το αλκοόλ μπορεί αρχικά να μας βοηθάει να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και βαθιά, στη συνέχεια αναστατώνει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου μας μετά από αυτήν την αρχική resting period. Εγκαταλείποντας το αλκοόλ, ο ύπνος σας θα γίνει πιο ποιοτικός, ενώ θα ξυπνάτε ανανεωμένοι και πραγματικά ξεκούραστοι. Φυσικά, παράλληλα βελτιώνεται η διάθεσή σας, η συγκέντρωση και η πνευματική απόδοση.

2. Θα έχετε μειωμένη όρεξη

shutterstock-1683296803.jpg

To αλκοόλ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόσληψη περισσότερης τροφής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ενισχύει τις αισθήσεις μας. Οι ερευνητές μιας μελέτης που διεξήχθη στο περιοδικό Obesity ανακάλυψαν ότι γυναίκες που ήπιαν δύο ποτά κατανάλωσαν 30% περισσότερη τροφή από εκείνες που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ. Ακόμη και η ήπια μέθη αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, καθιστώντας τες πιο ευαίσθητες στη μυρωδιά του φαγητού και ωθώντας τις να τρώνε πιο πολύ.

3. Θα ισορροπήσετε τις θερμίδες 

shutterstock-403158025.jpg

Το αλκοόλ έχει έναν ύπουλο τρόπο να αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Μια Μargarita μπορεί να περιέχει 300 θερμίδες ή περισσότερες -κυρίως από τη ζάχαρη- και ένα Aperol μπορεί να έχει πάνω από 245 θερμίδες. Μια μελέτη μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες καταναλώνουν επιπλέον 433 θερμίδες τις ημέρες που πίνουν μια «μέτρια» ποσότητα αλκοόλ. Για τις γυναίκες, είναι 300. Το κόψιμο του αλκοόλ λοιπόν, σημαίνει αντίο στις «κρυφές» θερμίδες.

4. Θα πετύχετε λείο & λαμπερό δέρμα 

shutterstock-1924855985.jpg

Μέσα σε λίγες μέρες, θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας θα φαίνεται και νιώθετε πιο ενυδατωμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, και έτσι δεν θα αφυδατώνεστε τόσο εύκολα. Επιπλέον, μειώνει την παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης από το σώμα, η οποία το βοηθά να επαναρροφήσει το νερό. Και μην ξεχνάτε: Λιγότερο νερό στο σώμα ισοδυναμεί με ξερό δέρμα. Το χρώμα στα μάγουλα και γύρω από τη μύτη σας θα επιστρέψει, ενώ θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία και άλλες δερματικές παθήσεις -όπως η πιτυρίδα, το έκζεμα ή η ακμή.

5. Θα κάνετε καλύτερη οικονομική διαχείριση 

shutterstock-1797516508.jpg

Το να πίνεις -ειδικά μια ποικιλία εκλεκτού κρασιού ή κάποιο σκωτσέζικο ουίσκι- είναι ένα δαπανηρό hobby. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αναλύσετε τα ποσά που ξοδεύετε για ποτά σας, τόσο στο σπίτι, όσο και έξω στην πόλη. Μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα έξτρα κίνητρο για εσάς να κατανοήσετε πως να κόψετε το αλκοόλ θα έχει οφέλη όχι μόνο στην υγεία αλλά και στο πορτοφόλι σας.

6. Θα μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε από καρκίνο

shutterstock-310693829.jpg

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους του στόματος, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο πίνετε. Από την άλλη πλευρά, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων. Γι' αυτό καλό θα ήταν να διατηρήσετε μια ισορροπία στον τρόπο που διαχειρίζεστε την κατανάλωσή του, θέτοντας τη μελλοντική ευεξία σας σε πρώτο πλάνο.