fbpixel

Search icon
Search
Donald Trump: Η σύλληψή του και η ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ
PEOPLE & MOMENTS

Donald Trump: Η σύλληψή του και η ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ

Τι αλλάζει στην Αμερική;


Ένας άνθρωπος με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ένα πρόσωπο που πάντα προκαλεί αντιδράσεις με την στάση και τη φιλοσοφία του. Ο Donald Trump αγαπάει τη δημοσιότητα. Θα έλεγε κανείς, πως μερικές φορές τρέφεται από αυτήν, την αποζητά. Για μία ακόμη φορά -ωστόσο- βρίσκεται στο επίκεντρο και συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα επάνω του, για τον χειρότερο δυνατό λόγο. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται πρώην πρόεδρος και πλέον, άπαντες παρακολουθούν τις εξελίξεις με τεράστιο ενδιαφέρον, με τον Trump να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Υπόθεση με τεράστιο ενδιαφέρον!

Οι κατηγορίες και το δικαστήριο

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Alvin Bragg, απήγγειλε τις κατηγορίες σε βάρος του 76χρονου επιχειρηματία και πολιτικού, με τον Trump να κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την απόκρυψη επιζήμιων πληροφοριών και παράνομης δραστηριότητας, από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν αλλά και μετά τις εκλογές του 2016. Μπαίνοντας σε μία αίθουσα, στην οποία δεν επιτρεπόταν να βρεθούν περισσότεροι από πέντε δημοσιογράφοι, ο Trump ήταν ανέκφραστος, αντιλαμβανόμενος -προφανώς- ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τυπική διαδικασία κράτησε σχεδόν μία ώρα κι απαγγέλθηκαν συνολικά 34 κατηγορίες, που σχετίζονται με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Stormy Daniels, στο πλαίσιο της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές το 2016, με τους εισαγγελείς να κρίνουν πως η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να προωθήσει την υποψηφιότητά του, αποκρύπτοντας πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες αυτές, ο Trump, αλλά κι οι συνεργάτες του εφάρμοσαν ένα σχέδιο «εξαγοράς της σιωπής», που περιελάμβανε δεκάδες ψευδείς καταχωρήσεις στα επιχειρηματικά αρχεία, με τον εισαγγελέα, Alvin Bragg, να σημειώνει πως: «Η πολιτεία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο Donald Trump παραποίησε επανειλημμένως και με δόλο επιχειρηματικά αρχεία στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αποκρύψει επιζήμιες πληροφορίες από το εκλογικό κοινό κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016». Το κατηγορητήριο υποστηρίζει επιπλέον, ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, συμμετείχε σε συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016, με τον 76χρονο Trump, να φτάνει στο δικαστήριο φορώντας ένα σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα και να χαιρετά τους υποστηρικτές του κατά την άφιξή του, υψώνοντας τη γροθιά του, αφού είχε προηγηθεί μία ανάρτηση στα social media -με το γνωστό του ύφος- όπου ανέφερε: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό. Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων, την στιγμή που χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά κι άνθρωποι που δεν ασπάζονται τις απόψεις και την πολιτική του, κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Η επόμενη μέρα

shutterstock-389315509.jpg

Ποια είναι τα next steps για τον Donald Trump; Αρχικά, αυτό που μοιάζει σίγουρο είναι πως ο Αμερικανός θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή για την εκδίκαση της υπόθεσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2023, με τους δικηγόρους του να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βάλουν stop στα στοιχεία και τις μαρτυρίες που μπορεί να τον βλάψουν. Ο Trump αποχώρησε από το δικαστήριο μετά από σχεδόν μία ώρα, αφού νωρίτερα του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες, ενώ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν του απαγορεύτηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις, με τον δικαστή -πάντως- να τον προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό, σε περίπτωση που επιμείνει στην ίδια ρητορική, με φόντο τη συγκεκριμένη υπόθεση και την εξέλιξή της.

«Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να αποσιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν οι εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο κατηγορητήριο για τον Trump και τη δράση του, πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τους ειδικούς αναλυτές από τη μεριά τους, να ξεκαθαρίζουν σε αυτή τη φάση πως η καταδίκη του δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη, ακόμη κι αν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία, σημειώνοντας πως οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν έχουν συνδυάσει ποτέ στο κατηγορητήριό τους δίωξη για πλαστογραφία ισολογισμού, με παράβαση της πολιτειακής νομοθεσίας για προεδρικές εκστρατείες. Ακόμη κι αν το κατηγορητήριο διατηρηθεί όπως είναι, ο Trump δεν πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές, με την προσοχή όλων να στρέφεται επάνω του και το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.