fbpixel

Search icon
Search
Χάος στην Αμερική: Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημοκρατία
LIFE & CAREER

Χάος στην Αμερική: Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημοκρατία

Η πρωτοφανής εισβολή οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο


Η ώρα Ελλάδος περίπου 22.30 και τα έκτακτα δελτία επικαιρότητας ξεκινούν να προβάλλουν εικόνες χάους από την κατά τ' άλλα ειρηνική και always by the law Αμερική, η οποία φαίνεται πως εχθές έζησε μερικές από τις πιο «σκοτεινές» της ώρες. Εισβολείς-υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, συγκεντρώθηκαν από διάφορες πολιτείες και δε δίστασαν να αψηφήσουν τις υγειονομικές συστάσεις, προκαλώντας πρωτοφανή επεισόδια με την εισβολή τους στο Καπιτώλιο.

trump.jpg

Φυσικά, κύριο μέλημά τους ήταν διακοπή της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, που ανέδειξε νικητή και νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Joe Biden. Μετά τις έντονες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την ασφάλεια, όπως ήταν φυσικό, οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν ανάμεσά τους ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Michael Pence και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τα media παγκοσμίως, μέλη της Εθνοφρουράς της Washington, αλλά και των γειτονικών πολιτειών της Virgina και Meryland κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Biden, ο οποίος σε διάγγελμά του λίγο μετά την εισβολή, δήλωσε, «Ή θα σωθούμε ή θα χαθούμε. Ο Θεός να προστατέψει όσους προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη.»

titlo-WYzNr.jpg

To απίθανο σε όλο αυτό, είναι η «εμμονή» ουσιαστικά ενός και μόνου ανθρώπου, του Trump, να αρνηθεί την ήττα του, επιδεικνύοντας συνεχώς πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι νοθευμένο και να προτρέπει με λαϊκιστικά σχόλια τους οπαδούς του «να κάνουν κάτι γι' αυτό». Το χειρότερο: ενώ οι ώρες περνούσαν και η κατάσταση ξέφευγε εκτός ελέγχου με οργισμένους φανατικούς να λεηλατούν τους χώρους και τα γραφεία του Καπιτωλίου, αλλά και μια γυναίκα νεκρή από πυρά, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν πήρε το λόγο δημόσια, με σκοπό να κατευνάσει τα πλήθη, παρά τις επανειλημμένες προτροπές των συμβούλων του.

Ήταν μετά από ώρες πάλης μεταξύ του όχλου και της αστυνομίας, που ο Trump αποφάσισε να βγει στο Twitter και να παρακινήσει το πλήθος σε ειρήνη. 

trump1.jpg

Οι σοκαριστικές εικόνες και η «βεβήλωση» ενός χώρου που θεσπίζει τη Δημοκρατία και φροντίζει για τη διατήρησή της, δείχνουν πόσο λεπτή είναι η γραμμή κινδύνου και απειλής ενός πολιτεύματος που προασπίζει τη δικαιοσύνη και φυσικά την ελεύθερη βούληση. Άνθρωποι αλλόφρονοι προκάλεσαν πανικό, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια άποψη μη τεκμηριωμένη, και μάλιστα εν μέσω συνθηκών που επιβάλλουν ολόκληρο τον πλανήτη να έρθει σε πλήρη ένωση και αρμονία. Και όλα αυτά μέσα από τα άστοχα λόγια ενός κακομαθημένου κληρονόμου. Άραγε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ένας και μόνο άνθρωπος για τη Δημοκρατία;