fbpixel

Search icon
Search
Dog Walk Meditation: Πώς μπορούμε να εντάξουμε το minfulness στη βόλτα με τον σκύλο μας
WELLNESS

Dog Walk Meditation: Πώς μπορούμε να εντάξουμε το minfulness στη βόλτα με τον σκύλο μας

Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες απόλυτης αρμονίας και πνευματικής σύνδεσης


Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από έντονη πληροφόρηση, αυστηρές προθεσμίες στη δουλειά, ισχυρές δόσεις στρες και απρόσωπη επικοινωνία. Είναι αλήθεια ότι ελάχιστες φορές, ειδικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άκρως δύσκολη κατάσταση, επιλέγουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να πάρουμε μια ανάσα και να διαχειριστούμε με ψυχραιμία και υπομονή τη συγκεκριμένη δύσκολη συνθήκη. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε σε καθημερινή βάση να θέσουμε σε προτεραιότητα την εσωτερική μας αρμονία και ισορροπία, στοιχεία που θα ενισχύσουν τη σχέση μας με τον εαυτό μας, αλλά και με τους γύρω μας.

Ακόμη μια κι αν φαντάζει δύσκολο στα μάτια μας να κατακτήσουμε την πνευματική αυτή επιτυχία μόνοι, μπορούμε να αντλήσουμε τη συγκεκριμένη πηγή εσωτερικής λάμψης από διαφορετική πηγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σκυλάκια μας. Ένα από τα πιο εξαιρετικά γνωρίσματά τους είναι η έντονη προσοχή τους στο εδώ και τώρα. Το κουτάβι μας δεν ανησυχεί ποτέ για τα λάθη του παρελθόντος ή τα μελλοντικά σχέδια, αλλά με τον τρόπο τους, ασκούν ένα είδος ενσυνειδητότητας. Ενώ εμείς την ορίζουμε ως το να έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντός μας και επίσης να συντονιζόμαστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς καμία κριτική, τα πλάσματα αυτά την ασκούν με φυσικό τρόπο, γι' αυτό και συχνά δεν έχουν καμία έγνοια στον κόσμο.

Ας παραδειγματιστούμε από τον mindful τρόπο εστίασης των σκυλιών μας και ας αξιοποιήσουμε τη βόλτα μαζί τους ως μια άκρως πνευματική διαδρομή. Ας δούμε μαζί τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε...

Απέχουμε από τα κινητά μας 

shutterstock-515380996.jpg

Εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς τη συγκεκριμένη mental κατεύθυνση, πρώτη μας κίνηση πριν προετοιμάσουμε το σκυλάκι μας για βόλτα είναι να αφήσουμε τα κινητά μας πίσω στο σπίτι μας. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνουμε από την αρχή την διαδικασία, κάνοντάς την να μοιάζει με αυτό που αναζητάμε, μια απόλυτα πνευματική τελετουργία δίπλα στη φύση. Μένοντας μακρυά από τις οθόνες μας, θα εστιάσουμε πιο εύκολα στον ποιοτικό χρόνο μαζί τους, όπως και στις αγκαλιές και στα βλέμματα τρυφερότητας, τα οποία θα ανταλλάξουμε. Όπως έχουν αποδείξει πλήθος επιστημονικών ερευνών, όλες αυτές οι εκφράσεις αγάπης συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, στη βελτίωση της μνήμης και στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. 

Βρίσκουμε ένα ήσυχο περιβάλλον 

shutterstock-729708538.jpg

Καθοριστικό ρόλο παίζει στη βόλτα μας παίζει το ήσυχο περιβάλλον, το οποίο επιλέγουμε κάθε φορά για την πρωινή ή απογευματινή μας εξόρμηση. Η κατάλληλη λύση είναι να βρούμε μια απομονωμένη περιοχή, στην οποία δεν θα κυριαρχούν η φασαρία της κυκλοφορίας, τα γαβγίσματα άλλων σκύλων, καθώς και άλλοι θόρυβοι. Δεν ξεχνάμε να αναζητήσουμε εκείνα τα μέρη, στα οποία οι μυρωδιές των δένδρων και των λουλουδιών θα διεγείρουν τις αισθήσεις ειδικά του σκύλου μας, κάνοντάς τον να αισθάνεται ήρεμος και έτοιμος να πάρει τον χρόνο του και να εξερευνήσει μαζί μας φυσικά υλικά και διαδρομές. 

Δεν βιαζόμαστε σε κάθε διαδρομή

shutterstock-640981375.jpg

Είναι απαραίτητο να είμαστε εστιασμένοι στον χρόνο που περνάμε μαζί με το κατοικίδιό μας. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε το ρολόι μας στην άκρη και δεν βιαζόμαστε. Προσπαθώντας να στριμώξουμε μια σύντομη, γρήγορη βόλτα με το σκύλο μας θα προκαλέσουμε περισσότερο άγχος παρά χαλάρωση. Ειδικά σε περιπτώσεις, στις οποίες ο σκύλος μας αισθάνεται εκνευρισμό και ανασφάλεια, είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα στη βόλτα μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε κάποιες στάσεις σε παγκάκια και να του δίνουμε τον χώρο να ξεσπάσει και να ηρεμήσει μετέπειτα. Η συγκεκριμένη μέθοδος βοηθά το σκύλο μας να μάθει ότι μπορεί να είναι ήρεμος σε μέρη εκτός σπιτιού.

Έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και ρουχισμό 

shutterstock-168090473.jpg

Δεν ξεχνάμε ποτέ το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας που είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε να αισθάνεστε άνετα κι εσείς και ο σκύλος σας. Διαλέξτε κατάλληλα παπούτσια και ενδυμασία μαζί με μια βολική θήκη για τις σακούλες για τα απορρίμματα. Ειδικά για το κατοικίδιό σας, φροντίστε να έχετε ελέγξει από πριν τις καιρικές συνθήκες, ώστε να το ντύσετε με τα απαραίτητα και να είναι ασφαλής. Μην ξεχνάτε ποτέ να αφήνετε ελαφρώς μακρύτερο λουρί, ώστε να του δώσετε, έτσι, την ευκαιρία να απολαύσει τη βόλτα. 

Enjoy your relaxing walks! 

Source: This Dog's Life