fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πως η εικαστικός Στεφανία Βελδεμίρη μετατρέπει την τέχνη σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μέσω μοναδικών δώρων
MAGAZINE

Δείτε πως η εικαστικός Στεφανία Βελδεμίρη μετατρέπει την τέχνη σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μέσω μοναδικών δώρων

Ανακαλύψτε το φανταστικό εργαστήρι s.theta


Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, η Στεφανία Βελδεμίρη είναι εικαστικός και συντηρήτρια αρχαιολογικών ευρημάτων κι έργων τέχνης. Αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις καλλιτεχνικές και τεχνικές της δεξιότητες δημιούργησε το εργαστήριο s.theta, μέσω του οποίου τοποθετεί την τέχνη στις ζωές των ανθρώπων, ξυπνώντας συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Σε μια απολαυστική συζήτηση μαζί της, μας ανοίγει τα χαρτιά της καλλιτεχνικής της έμπνευσης κι εξηγεί τα πάντα για το μοναδικό αυτό εγχείρημα.

Πότε δημιουργήσατε το εργαστήρι s.theta και πώς το εμπνευστήκατε; 

Το 2016, ξεκίνησε επίσημα τη δραστηριότητά του. Αρνούμενη ν’ αποδεχτώ ότι η οικονομική κρίση γεννά μόνο αδιέξοδα, πήρα βαθιά ανάσα κι αποφάσισα να επικεντρωθώ σε αυτά που αγαπώ και ξέρω να κάνω καλά. Το «εργαστήρι κατά της τυποποίησης», όπως μ’ αρέσει να το λέω, έχει κάθε φορά κέντρο κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δημιουργεί έργα τέχνης ή χρηστικά αντικείμενα αποκλειστικά για την προσωπικότητα και τις ανάγκες του, με κύριο υλικό τα όνειρα, τις αγάπες ή τις αναμνήσεις του. Μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η δημιουργία προσωποποιημένων δώρων. Συνθέτουμε καθένα από αυτά ανάλογα με τις προτιμήσεις ή τα χαρακτηριστικά του παραλήπτη ή μπορεί να εμπνευστούμε από κάποια περίσταση. Ακόμη και με στοιχείο ένα όνομα μπορεί να δημιουργηθεί κάτι ιδιαίτερο.

2-1.jpg

Τι είναι αυτό που κάνει ένα δώρο s.theta τόσο ξεχωριστό;

Το γεγονός ότι απευθυνόμαστε κυρίως σε ανθρώπους που θέλουν να χαρίσουν κάτι παραπάνω από ένα αντικείμενο, σ’ εταιρίες που αναζητούν ιδιαίτερα δώρα για τους συνεργάτες τους και σε όποιους θα ήθελαν να δημιουργήσουν ενθύμια με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ένα δώρο s.theta δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά μια διαδικασία στην οποία συμμετέχει ο δωρητής. Είναι ευπρόσδεκτη η «παρακολούθηση» των σταδίων δημιουργίας του για όποιον το επιθυμεί. Αν πάλι κάποιος θέλει, μπορεί, δίνοντάς μας τον απαραίτητο χρόνο, να μας αφήσει να τον εκπλήξουμε!

Πώς μπορεί κάποιος να πραγματο-ποιήσει την παραγγελία ενός τέτοιου δώρου;

Δεν έχει παρά να συμπληρώσει τη φόρμα παραγγελίας στο site www.stheta.com ή να επικοινωνήσει μαζί μου τηλεφωνικά. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα που χρειάζεται είναι 15 ημέρες από την ημέρα που θα ολοκληρωθεί η παραγγελία, να καταλήξουμε, δηλαδή, στο ακριβές αντικείμενο και στο πόσο θα κοστίσει. Ο χρόνος ωρίμανσης μιας ιδέας και η υλοποίησή της χωρίς χρονική πίεση είναι σημαντικά για μένα.

Πείτε μας κάτι που ανακαλύψατε μέσα από την ενασχόλησή σας με τη δημιουργία προσωποποιημένων δώρων

Βλέπω πως οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα κοινότοπα οπτικά ερεθίσματα και διψούν ν’ ανακαλύψουν νέους τρόπους να εκφράσουν την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, τον έρωτα, τη φιλία.

Πού θα θέλατε εσείς να δωρίσετε κάτι; 

Θα ήθελα να δωρίζω ασταμάτητα σε όσους αγαπώ, ακόμη και σε αγνώστους στον δρόμο, που το βλέμμα τους μου λέει κάτι.

4-1.jpg

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Για φέτος, ετοιμάζονται μερικές σειρές αριθμημένων τεμαχίων σε προσιτές τιμές, που θα διατίθενται και σ’ επιλεγμένα σημεία πώλησης. Οι «βιβλιοδείκτες», για παράδειγμα, είναι ένα θεματικό σετ οργάνωσης βιβλιοθήκης αποτελούμενο από φιγούρες που γαργαλούν τη φαντασία. Επίσης, είναι σε διαδικασία σχεδιασμού κάποια έργα για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, όπως τα «Κ-αγγελάκια», μικροί άγγελοι για τα μπαλκόνια. Πιο μακρινό σχέδιο αποτελεί ένα λεύκωμα για τη Θεσσαλονίκη και μια θεματική έκθεση γύρω από μια δική μου αγάπη, που μας αφορά όλους.

Info: Site: stheta.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020