fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια; 7 boundary rules που θα αλλάξουν αμέσως τη ζωή σας
PSYCHOLOGY

Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια; 7 boundary rules που θα αλλάξουν αμέσως τη ζωή σας

Αναγνωρίστε τα λάθη σας και διορθώστε τα άμεσα


Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται πραγματικά να θέσουν σημαντικά όρια σε διάφορους -ή και σε όλους- τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Η προσωπική οριοθέτηση είναι βασικό συστατικό, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά μια σχέση και να έχει διάρκεια, ωστόσο, για μερικούς αποτελεί πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, η λέξη-κλειδί είναι η ισορροπία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας, όμως θα πρέπει να εισπράττετε και κάτι ανάλογο.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε και να αλλάξετε στάση; Αν αισθάνεστε πως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία αυτών που δυσκολεύονται να θέσουν όρια, συνεχίστε να διαβάζετε για τις μικρές αλλαγές που οφείλετε να κάνετε, για να μεταμορφώσετε την καθημερινότητά σας άμεσα!

Η αλλαγή δε θα έρθει μόνη της!

Απενοχοποιήστε τα «όχι»

Υπάρχουν φορές στη ζωή μας, που τα «όχι» είναι πιο σημαντικά από τα «ναι». Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει με τη νοοτροπία του «people pleasing», με αποτέλεσμα να χάνουμε την αυθενικότητά μας και σε βάθος χρόνου, ακόμη και να ξεχνάμε ή να αγνοούμε τις πραγματικές ανάγκες μας. Μαθαίνουμε και σταδιακά συνηθίζουμε να βάζουμε μονίμως σε προτεραιότητα τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας, οποιαδήποτε κι αν είναι η σχέση μας μαζί τους και ικανοποιούμε τα δικά τους «θέλω», αφήνοντας στην άκρη όλα όσα θέλουμε πραγματικά εμείς. Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα οι δικές μας ανάγκες να μένουν ανικανοποίητες. Αυτός ο φαύλος κύκλος, μπορεί να τερματιστεί μόνο με κάποια «όχι». Η αρχή θα είναι δύσκολη κι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένα πρόσωπα θα δυσαρεστηθούν με τη νέα σας στάση, ωστόσο, είναι μία αλλαγή που οφείλετε να κάνετε για τον εαυτό σας. 

shutterstock-1037426473.jpg

Απομακρύνετε τους φόβους σας

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους, που πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα όρια είναι η εσωτερική τους ανάγκη για αποδοχή. Αισθάνονται πως έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση των άλλων για να αυτοπροσδιοριστούν και κάπως έτσι, διστάζουν ή δυσκολεύονται να θέσουν τα δικά τους, αληθινά όρια. Ο φόβος της απόρριψης σταματά κάθε προσπάθεια αντίστασης, ωστόσο, ακριβώς εκείνη είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει ένα step μπροστά. Τότε είναι που πρέπει να γίνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσετε, είναι πως το να θέσετε τα δικά μας όρια, δε σημαίνει ότι δε σέβεστε και δεν κατανοείτε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον σας. Η θέσπιση ορίων σημαίνει απλά πως δείχνετε τον ίδιο σεβασμό στον εαυτό σας και δεν είστε διατεθειμμένοι να τον βάλετε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, για χάρη της αποδοχής.

«Κλειδί» η σταθερότητα

Φυσικά, όσο σημαντικό είναι να θέσετε μερικά όρια σε κάθε διαπροσωπική σας σχέση, άλλο τόσο είναι και το να παραμείνετε σταθεροί σε αυτά. Ένας άνθρωπος που δείχνει συνεχώς ένα διαφορετικό πρόσωπο κι αλλάζει τρόπο συμπεριφοράς και διαθέσεις, δε θα μπορέσει να κερδίσει ποτέ τον σεβασμό αυτών που βρίσκονται απέναντί του. Επομένως, χρειάζεται να μείνετε σταθεροί στα όρια που έχετε θέσει, προκειμένου να σταλεί το ανάλογο μήνυμα στους απέναντί σας. Αν παραβιάζετε εσείς οι ίδιοι τα δικά σας όρια, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως το ίδιο θα κάνουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον σας, συνειδητά ή και μη.

shutterstock-2142033689.jpg

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Be prepared! Να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχομένα, αλλά να μάθετε -πρώτα και πάνω από όλα- να πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας. Εκφράστε με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση τα συναισθήματα και τα όριά σας στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας κι αποφύγετε όσο μπορείτε τις δεύτερες σκέψεις. Επικοινωνήστε το πώς αισθάνεστε για πράγματα ή καταστάσεις κι εκφραστείτε ελεύθερα για κάθε θέμα που θεωρείτε εσείς σημαντικό. Η διεκδικητική επικοινωνία είναι πολύ-πολύ σημαντική για ένα πρόσωπο που επιχειρεί να θέσει τα δικά του όρια, ειδικά αν μέχρι πρότινος αδυνατούσε να το κάνει.

Να είστε ξεκάθαροι

Φυσικά, δε φτάνει απλά το να μιλάτε και να εκφράζεστε. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικοινωνείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους -σε οποιαδήποτε συνθήκη- με ειλικρίνεια και κυρίως με σαφήνεια. Μην αφήνετε περιθώρια για σκιές ή δεύτερες σκέψεις και κυρίως, μην τους δίνετε τη δυνατότητα να σχηματίσουν μία εικόνα που διαφέρει από την πραγματικότητα. Η σαφήνεια είναι ένα στοιχείο που λείπει από πολλές σχέσεις στη σύγχρονη εποχή κι ίσως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως τα όρια πλέον δεν υφίστανται. Εντοπίστε τα δικά σας «θέλω» και τις ανάγκες σας και σε δεύτερη φάση, φροντίστε να γίνετε απόλυτα κατανοητοί και να περάσετε τα κατάλληλα μηνύματα στους ανθρώπους που βρίσκονται απέναντί σας. 

shutterstock-1097905001.jpg

Μη δικαιολογείστε

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί την ανάγκη να πείτε κάποιο «όχι» ή νιώθετε πως μία συγκεκριμένη κατάσταση/συμπεριφορά σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, αλλά πιάνετε τον εαυτό σας να προσπαθεί με αγωνία να δικαιολογηθεί σε άλλους ανθρώπους; Αυτομάτως, η κίνηση αυτή δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς είστε το άτομο που δημιουργεί το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να ενεργείτε χωρίς εξηγήσεις και δικαιολογίες και χωρίς να δίνετε πολλές -αχρείαστες στην ουσία- πληροφορίες στην απέναντι πλευρά. Εννοείται, πως θα υπάρξουν στιγμές που θα μοιάζει απαραίτητο να μιλήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη στάση σας, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή, ωστόσο, γενικότερα προτιμήστε να μείνετε μακριά από τα πολλά λόγια και τις εξηγήσεις.

Εντοπίστε τους χειριστικούς ανθρώπους

Last but not least, εννοείται πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Επομένως, εννοείται πως δεν μπορείτε να τους αντιμετωπίζετε όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Υπάρχουν αυτοί που έχουν κατανόηση και έχουν μάθει να αποδέχονται τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, αλλά κι αυτοί που προσπαθούν πάντα να χειραγωγήσουν τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω τους. Ξεκινήστε -αρχικά- εντοπίζοντας αυτά τα πρόσωπα. Μπορεί να υπάρχουν στο στενό σας περιβάλλον, μπορεί να πρόκειται για φίλους ή και συνεργάτες σας. Προχωρήστε, κάνοντας ξεκάθαρο στην άλλη πλευρά το τι θέλετε πραγματικά και δηλώστε τη θέση σας με σιγουριά και αποφασιστικότητα, χωρίς να δώσετε παραπάνω πληροφορίες. Μάθετε να είσαι διεκδικητικοί, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για όσους βρίσκονται απέναντί σας κι αν αισθάνεστε ότι ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό, τότε απλά ήρθε η ώρα να αποδεχθείτε ότι τα πρόσωπα αυτά δε θα πρέπει να έχουν πλέον θέση στην καθημερινότητά σας.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνετε συνεχώς υποχωρήσεις. Ήρθε η ώρα να θέσετε τα δικά σας όρια και να παλέψετε για τα δικά σας «θέλω» γιατί πολύ απλά, το αξίζετε!