fbpixel

Search icon
Search
Diet Tricks: 5 λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να καταναλώνετε υδατάνθρακες
WELLNESS

Diet Tricks: 5 λόγοι για να μη σταματήσετε ποτέ να καταναλώνετε υδατάνθρακες

Πολλά γράφονται, όμως τι ισχύει τελικά;


Ο υγιεινός τρόπος ζωής εμπεριέχει εκτός της άσκησης και την ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, πολλοί διαιτώμενοι επιλέγουν, χωρίς την επιτήρηση ενός Διατροφολόγου, να αποκλείσουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως είναι για παράδειγμα οι υδατάνθρακες, θεωρώντας πως κατ΄αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τόσο το σωματικό τους βάρος, όσο και το περιττό τους λίπος με ταχύτερο τρόπο. Παρόλα αυτά, εμείς σας έχουμε τους 5 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

shutterstock-1647912589.jpg

Επρόκειτο για ενώσεις που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας, με συχνότερο από αυτούς τη γλυκόζη, ενώ διακρίνονται σε απλούς και σύνθετους. Αναλυτικότερα, οι πρώτοι είναι σάκχαρα που εμπεριέχονται σε τροφές, όπως το γάλα, ενώ οι δεύτεροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για τον οργανισμό και είναι πλήρεις σε φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά πιο χορταστικούς, ενώ μπορούμε να τους βρούμε σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ποιους υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγετε;

Υπάρχουν ορισμένοι υδατάνθρακες που δεν πρέπει να τους καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, προτιμώντας εναλλακτικές και πιο υγιεινές επιλογές. Ειδικότερα, αντί για αναψυκτικά και συσκευασμένα μπισκότα, επιλέξτε ένα απλό ρόφημα που μπορείτε να το φτιάξετε στην κουζίνα σας, λόγου χάρη το τσάι, και αντί για έτοιμα γλυκά, δημιουργήστε γλυκές και αλμυρές συνταγές στην άνεση της οικίας σας. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να προσέχετε τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, αλλά και τα δημητριακά του εμπορίου, αφού συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες.

Για ποιους λόγους δεν πρέπει ποτέ να κόψετε τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας;

Η έλλειψη τους έχει οδυνηρές συνέπειες στην ψυχική σας υγεία

shutterstock-729160666.jpg

Σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη αποκαλύφθηκε πως η έλλειψη υδατανθράκων έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία, αφού οδηγεί σε επεισόδια έντονου άγχους, στρες, αλλά και σε κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν ρυθμίζουν τις ορμόνες της διάθεσης, προκαλώντας ηρεμία, αρμονία και ευφορία.

Συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους

Αν το σκεφτείτε οι υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχει το λίπος. Έτσι, αν τα λιπαρά τρόφιμα αντικατασταθούν με εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στους πρώτους, τότε η πρόσληψη των συνολικών θερμίδων θα μειωθεί σημαντικά. Ακόμη, ο οργανισμός τους μεταβολίζει αποτελεσματικότερα για την παραγωγή ενέργειας, ενώ είναι ασύμφορο να τους αποθηκεύει μετατρέποντας τους σε λίπος.

shutterstock-569547463.jpg

Είναι απαραίτητοι μετά την άσκηση

Κι όμως οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι αναγκαίο να καταναλώνονται μετά την προπόνηση. Αυτό συμβαίνει, διότι οι μυς χρειάζονται τις θρεπτικές ουσίες τους για να αναπληρώσουν τα αποθέματα γλυκογόνου που έχασαν και να επουλώσουν τυχόν τραυματισμούς. Ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να προτιμήσετε είναι η μπανάνα, η γλυκοπατάτα, τα μήλα, το καστανό ρύζι και τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά.

Γιατί να αποτύχετε στην δίαιτα;

Οι περισσότερες δίαιτες, ως γνωστόν, αποτυγχάνουν, λόγω της συνεχόμενης στέρησης που υφίσταται ο διαιτώμενος. Αξίζει να γνωρίζετε πως σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο να καταναλώνονται, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να παραμείνουν πιστοί στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

Θα δείτε εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα σας

shutterstock-797842228.jpg

Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ειδικότερα, έχουν την ιδιότητα να σας κρατούν χορτάτους, αφού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ενώ ενδυναμώνουν και τους μυς του σώματος σας. Παράλληλα, σας εφοδιάζουν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε και να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και συμβάλλουν στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς, εξαιτίας των θρεπτικών τους ουσιών.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο να λάβουν δεσπόζουσα θέση στο διαιτολόγιο σας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αποκλείσετε από την διατροφή σας. Παρόλα αυτά, εάν επιθυμείτε να διαμορφώσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα δίαιτας, τότε απευθυνθείτε σε έναν Διατροφολόγο, ώστε να εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες συμβουλές και να κατακτήσετε τους στόχους σας πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας σας.