fbpixel

Search icon
Search
Διατροφή «Ικιγκάι» : Πολύτιμα μυστικά της Ιαπωνίας που  συμβάλλουν ριζικά στη μακροζωία
WELLNESS

Διατροφή «Ικιγκάι» : Πολύτιμα μυστικά της Ιαπωνίας που συμβάλλουν ριζικά στη μακροζωία

Οι αιωνόβιοι του κόσμου παραδίδουν μαθήματα clean eating


Νοητική ισορροπία, πνευματική ολοκλήρωση και θετικό mindset διακρίνουν την προσωπικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι ακολουθούν πιστά την ιαπωνική φιλοσοφία «Ικιγκάι» στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μια διαχρονική στάση ζωής, που στηρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες, οι οποίοι καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ταυτότητά μας. Αποτελεί έναν ισχυρό συνδυασμό μεταξύ του υψηλού πάθους για κάτι που μάς συναρπάζει, της φυσικής μας κλίσης σε αυτό, της αποστολής μας να συμβάλλουμε στην ανθρωπότητα μέσω αυτού και της επαγγελματικής μας πορείας πετυχαίνοντάς το. 

Αυτές είναι και οι κύριες στάσεις της διαδρομής μας στο συγκεκριμένο πνευματικό ταξίδι. Ικιγκάι είναι ο βασικός λόγος που ξυπνάμε το πρωί! Όσο πιο μεγάλη είναι η σαφήνεια, με την οποία ορίζουμε την έννοια αυτή, τόσο πιο βέβαιο είναι το γεγονός ότι έχουμε ανακαλύψει το μαγικό εκείνο στοιχείο που καταφέρνει να χαρίσει ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας.

Η εξερεύνηση του εσωτερικού μας κόσμου δεν διαχωρίζεται από τη συστηματική φροντίδα του σώματός μας, όπως και από την ορθή θρέψη του. Σύμφωνα με την «Ικιγκάι» κουλτούρα, μια μακρόχρονη υγεία του νου, της ψυχής και του σώματος συντελούν με επιτυχία σε μια ευτυχισμένη κατεύθυνση ζωής. Η Οκινάουα, πόλη της νότιας Ιαπωνίας, αποτελεί μία από τις «γαλάζιες ζώνες», δηλαδή τις περιοχές που ζουν οι μακροβιότεροι κάτοικοι του κόσμου, μεταδίδοντάς μας την προγονική αυτή σοφία με κέντρο το φαγητό. Η προσέγγιση της τροφής από τους ίδιους, μας εισάγει σε μια εναλλακτική οπτική που μάς διδάσκει πώς να σκεφτούμε πριν από την επιλογή του επόμενού μας γεύματος.

Ας δούμε τα κεντρικά διατροφικά σημεία του αιωνόβιου αυτού λαού!

Ο νόμος του 80%

anosopoiitiko-enisixisi-tvbuq.jpg

Σύμφωνα με το βιβλίο «Ικιγκάι : Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», μια δημοφιλής παροιμία, την οποία συνηθίζουν να επικαλούνται οι ντόπιοι πριν ή μετά το γεύμα τους λέγεται «χάρα χάτσι μπου» με ορισμό της να μοιάζει η φράση: «η κοιλιά στο ογδόντα τοις εκατό». Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ προσεκτικοί για την ποσότητα της τροφής τους επιλέγοντας συνειδητά να φτάσουν σε 80% κορεσμό. Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνουν τις πεπτικές τους λειτουργίες διατηρώντας τις σε σταθερούς ρυθμούς. Μια σημαντική λύση για να εφαρμόσουμε «τον νόμο του 80%», όπως αναφέρεται στο βιβλίο, είναι να σταματήσουμε να τρώμε επιδόρπιο ή να το γευόμαστε σε μικρότερη ποσότητα. Το μυστικό είναι, ενώ νιώθουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε ακόμη και άλλη τροφή, να σταματάμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ένας ενδιαφέρον τρόπος σερβιρίσματος του φαγητού, που μοιάζει με την Μεσογειακή μαγειρική φιλοσοφία, διευκολύνει εξίσου την κατάσταση. Μικρές μερίδες σε πολλά μικρά πιάτα εξυπηρετούν και την «τόσο-όσο» κατάλληλη ποσότητα τροφής αλλά και μια ιδανική ποικιλία φαγητών.

Ποικιλία στο τραπέζι

shutterstock-567839374.jpg

Mελετώντας τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στο βιβλίο «Ικιγκάι : Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός της κατανάλωσης τουλάχιστον επτά ειδών χορταρικών και φρούτων την ημέρα από τους ντόπιους! Σημαντικό δείκτη για ένα υγιεινό γεύμα αποτελεί η χρωματική ποικιλία πάνω στην τραπεζαρία. Πολλά διαφορετικά χρώματα λαχανικών επιβεβαιώνουν την υψηλή θρεπτική τους αξίας. Συνήθως βάση της τροφής τους είναι τα δημητριακά, με το ρύζι να πρωταγωνιστεί. Ακολουθούν τα ψάρια, τα οποία καταναλώνουν τρεις φορές την εβδομάδα, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας, οι πατάτες και το χοιρινό κρέας που επιλέγουν να φάνε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Detox αποφάσεις

hydration.jpg

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μόρια αποτελεί κύριο παράγοντα καθυστέρησης της γήρανσης. Οι βασικές πρώτες ύλες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες αξιοποιούνται για τη δημιουργία του πράσινου τσαγιού και του σανπίντσα τσαγιού, ενός ενδιαφέροντος και υγιεινούς συνδυασμού του κλασικού green tea με γιασεμί που αποκαλείται και ως «το αφέψημα βασιλιάς της Οκινάουα». Ένα εσπεριδοειδές φρούτο με αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β1 και C είναι το σικουγουάσα προσδίδοντας έκρηξη γεύσεων στο φαγητό, αλλά ως κρύο στυμμένο ρόφημα. Το κεφάλαιο «Η διατροφή Ικιγκάι» μάς δίνει μια χρήσιμη λίστα με τις δεκαεπτά τροφές που είναι πλούσιες από αντιοξειδωτικά και είναι: το τόφου, το μίσο, ο τόνος, τα καρότα, τα γκόγια, ένα είδος πικράγγουρου, κόμπου, ένα είδος φυκιού, το λάχανο, το νόρι, φύκι, το κρεμμύδι, η φύτρα σόγιας, το χετσίμα, ένα είδος αγγουριού, τα φρέσκα φασολάκια σόγιας, οι γλυκοπατάτες, οι πιπεριές και το τσάι σανπίντσα.