fbpixel

Search icon
Search
Flexitarian: Η τάση του 2022 στο mindset και στη διατροφή
MAGAZINE

Flexitarian: Η τάση του 2022 στο mindset και στη διατροφή

Αντί για detox υιοθετήστε ένα flexitarian πρόγραμμα, που προτείνει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα, και το 2022 θα είναι η χρονιά σας


Την περίοδο μετά τις γιορτές, και εν όψει του καλοκαιριού που ολοένα και πλησιάζει, οι υπερφιλόδοξοι στόχοι γύρω από τη διατροφή και το βάρος πρωταγωνιστούν στις λίστες των περισσοτέρων. Φέτος, αντί να καταφύγετε σε μια ακόμα «μαγική λύση», που υπόσχεται γρήγορη και ανώδυνη απώλεια βάρους, ή σε μια ολιγοήμερη αποτοξίνωση, υιοθετήστε ένα flexitarian mindset στη διατροφή και στην άσκηση. Είναι ο τρόπος που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε όλες τις θετικές συνήθειες, που στοχεύετε να αποκτήσετε, κάνοντας παράλληλα καλό στην υγεία σας και στο περιβάλλον!

Ποιο είναι το μυστικό αυτής της διατροφής; 

Η ευελιξία αποτελεί τη βάση της flexitarian diet, μακριά από τη λογική του «όλα ή τίποτα». Τα καλά νέα είναι πως ως plant-based σχήμα (ημι-χορτοφαγία), προσφέρει πολλά από τα οφέλη της χορτοφαγίας και εφαρμόζεται εύκολα, αφού επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι μπορείτε, σε συνεργασία με τον διατροφολόγο σας, να την προσαρμόσετε στις δικές σας συνήθειες και να την εξελίσσετε διαρκώς, ώστε να γίνει ένα πραγματικά εφαρμόσιμο σχήμα για όλη τη χρονιά! Ο καθοριστικός παράγοντας στην ευεξία και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι η υιοθέτηση των νέων συνηθειών, που θα σας οδηγήσουν μέχρι εκεί.

flexi.jpg

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Τα φυτικά τρόφιμα χαμηλής επεξεργασίας και η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης βρίσκονται στο προσκήνιο. Παράλληλα, επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος και ψαριού σε συχνότητα, που θα σας ικανοποιεί, χωρίς να σας επιβαρύνει. Για να πετύχετε την κάλυψη των αναγκών σας σε πρωτεΐνη τις υπόλοιπες μέρες, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τους κλασικούς υδατάνθρακες με κινόα ή φαγόπυρο, και τα αβγά και τα γαλακτοκομικά με προϊόντα tofu. Επίσης, καταναλώστε συχνότερα μανιτάρια, super seeds και ακατέργαστους ξηρούς καρπούς.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τις θετικές αλλαγές; 

Σίγουρα μπορεί κάποια στιγμή να χάσατε το κίνητρο και τη θέληση να επιμείνετε σε αυστηρούς ή περιοριστικούς κανόνες. Οι ευέλικτες πρακτικές στην καθημερινότητα είναι ουσιαστικός σύμμαχος, για να διατηρήσετε τις θετικές αλλαγές. Γι’ αυτό εντοπίστε θρεπτικά και εύκολα στην προετοιμασία γεύματα - δε χρειάζεται να γίνετε chef για να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή! Κάντε ήπια σωματική δραστηριότητα έξω από το σπίτι - το περπάτημα αρκεί. Τέλος, αφήστε χώρο μέσα στην εβδομάδα για διατροφικές απολαύσεις, που σας ικανοποιούν.

Όπως με όλους τους στόχους, έτσι και στο wellness, το σημαντικότερο είναι τα πλάνα σας να είναι εφικτά και να έχετε σχέδιο και χρόνο για την υλοποίησή τους. Οργανωθείτε σύμφωνα με αυτά, που σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς, και σε συνεργασία με τον ειδικό που σας παρακολουθεί, το 2022 θα είναι η χρονιά σας!

elena-patra-0038-aylo.jpg

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα, MSc, Υποψήφια διδάκτορα και επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Info: Αδριανουπόλεως 12, τηλ. 2310420335, www.elenapatra.gr, Instagram: @patra.elena

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022