fbpixel

Search icon
Search
Diane von Furstenberg: Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για την απόλυτη γυναίκα-πρότυπο
PEOPLE & MOMENTS

Diane von Furstenberg: Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για την απόλυτη γυναίκα-πρότυπο

Η ζωή της γίνεται ταινία κι εμείς, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία της


Μία γυναίκα που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες άλλες. Μία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, με όραμα και σπουδαίες ιδέες. Η Diane von Furstenberg, χρειάστηκε να περάσει από πολλά, διαφορετικά στάδια, για να φτάσει εδώ όπου βρίσκεται σήμερα. Χρειάστηκε να μοχθήσει, να δουλέψει, να παλέψει και να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική της ζωή. Ακόμη και πριν από τη γέννησή της, οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος της, αλλά ήταν μία πραγματική μαχήτρια.

Τώρα, η πλατφόρμα Hulu ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για την πιο επιδραστική σχεδιάστρια μόδας των τελευταίων ετών κι ο κόσμος, περιμένει με τεράστιο ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα. 

Γυναίκα-σύμβολο!

Early life

shutterstock-268561679.jpg

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν ήταν καθόλου εύκολα, δεν ήταν παραμυθένια, δεν ήταν ιδανικά. Η μητέρα της, ελληνικής και εβραϊκής καταγωγής, ζύγιζε μόλις 49 κιλά όταν επέστρεψε στο σπίτι της στο Βέλγιο από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς κι οι γιατροί, έδωσαν μεγάλη μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Αφού τα κατάφερε, κλήθηκε -ωστόσο- να αντιμετωπίσει έναν ακόμη εφιάλτη. Όλοι θεωρούσαν σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να αποκτήσει το δικό της παιδί ή τουλάχιστον ένα υγιές παιδί, όμως η ίδια πήρε την πιο δύσκολη απόφαση. Έφερε στον κόσμο την Diane και διέψευσε τους πάντες! Οι δυο τους ήταν απίστευτα ενωμένες από την πρώτη στιγμή. Ήταν ένα! Η μητέρα της επέζησε από το ολοκαύτωμα κι η Diane, ξεπέρασε όλα τα προβλήματα. Μέχρι που ακολούθησε το next step, καθώς μετακόμισαν στις Βρυξέλλες. Η Diane μπήκε εσωτερική σε οικοτροφείο στην Ελβετία σε ηλικία 12 ετών και στη συνέχεια στο Oxfordshire στα 15 της, ενώ το 1965 εξασφάλισε την είσοδό της στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, όπου -μεταξύ άλλων- έμαθε να μιλάει άπταιστα τα ισπανικά. Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε η «μετακόμιση» στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης για να σπουδάσει Οικονομικά και κάπου εκεί, η ζωή της απέκτησε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς γνώρισε τον πρίγκιπα Eduard Egon von und zu Furstenberg, τον οποίο και παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1969.

Και πάλι -ωστόσο- τα δύσκολα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους για την γνωστή σχεδιάστρια. Ο Αυστρογερμανός πρίγκιπας, της χάρισε την πολυτέλεια και τη λαμπερή ζωή που της ταίριαζε απόλυτα, όμως, ο γάμος αυτός μόνο ονειρικός δεν ήταν. Ή -τουλάχιστον- δεν εξελίχθηκε έτσι... «Ο Egon ήταν αχαλίνωτος και ήθελε να πειραματίζεται. Προσπάθησα να τον ακολουθήσω και να αποδεχτώ έναν "ανοκτό" γάμο», είχε πει σε συνέντευξή της και στα 28 της, είδε ξανά τη ζωή της να αλλάζει, μετά το διαζύγιό της. Σχεδίασε το iconic wrap dress που έγραψε ιστορία στη βιομηχανία της μόδας και την ίδια στιγμή, βρέθηκε στο δρόμο της ο Barry Diller, ο άνθρωπος που σημάδεψε την πορεία της, σε προσωπικό, αλλά ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο...

The big step

shutterstock-268563062.jpg

«Από μικρή όλοι με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω μεγαλώνοντας. Τους έλεγα ότι δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω, ήξερα όμως ποια ήθελα να είμαι. Μια γυναίκα υπεύθυνη, που ηγείται, χωρίς όμως καμία δόση επιθετικότητας. Το να ηγείσαι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια συμφωνία που κάνεις με τον εαυτό σου, να μπορείς να μετατρέπεις σε προτέρημα τις ατέλειές σου και τις πληγές σου σε δύναμη. Με δύο λόγια, να γίνεις κύριος του εαυτού σου. Αυτό είναι για μένα το μυστικό της ζωής. Και με αυτή τη σκέψη έγραψα το βιβλίο Own It», έχει πει και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε. Ο μεγάλος στόχος της ζωής της επετεύχθη, καθώς δεκάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντλούν δύναμη, ενέργεια, έμπνευση και πολλά άλλα από αυτήν! Είναι ένα σύγχρονο πρότυπο, μία φιγούρα με μία απίστευτη αύρα, με ένα μοναδικό mentality.

Η μόδα ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της κι όλος ο κόσμος, όπου κι αν βρισκόταν, τη γνώρισε μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες της. Το iconic -πια- wrap dress απέκτησε τρομερή φήμη το 1974 και κάπως έτσι, το όνομά της ταξίδεψε παντού. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια κι η κάθε γυναίκα, ήθελε να φορέσει τα δικά της pieces. Η Diane von Furstenberg δεν ήταν ποτέ -κι εξακολουθεί να μην είναι- απλά μία σχεδιάστρια. Σταδιακά και step by step, επέκτεινε την επιχείρησή της προσθέτοντας στις collections της κοσμήματα, γούνες, γυαλιά ηλίου, παπούτσια, αλλά και καλλυντικά, ενώ το 1975 λάνσαρε το πρώτο της άρωμα, στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης της. Δε φοβήθηκε ποτέ να δοκιμάσει και να τεστάρει τις δυνάμεις της σε πολλούς, διαφορετικούς τομείς και πάντα, έμοιαζε έτοιμη για το επόμενο βήμα. Τώρα, έρχεται και το next step...

Τhe documentary

shutterstock-128461415.jpg

Όντας το απόλυτο είδωλο για κάθε γυναίκα, η Diane von Furstenberg έχει μάθει να ζει με τα φώτα να είναι στραμμένα επάνω της. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι λίγοι γνωρίζουν όλες τις πλευρές της. Τώρα, η πλατφόρμα Hulu ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της και σύμφωνα με το Variety, η Sharmeen Obaid-Chinoy, βραβευμένη με Oscar για τις ταινίες μικρού μήκους «Saving Face» και «A Girl in the River», είναι αυτή που ανέλαβε τη σκηνοθεσία μαζί με την Trish Dalton, με την ημερομηνία κυκλοφορίας και τον τίτλο του, να ανακοινώνονται μέσα στο επόμενο διάστημα. Τι θα μας δείξει το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ; Η ταινία θα ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας της σχεδιάστριας, η οποία κατάφερε όχι απλά να σταθεί, αλλά να γράψει και τη δική της ιστορία σε μία ανδροκρατούμενη βιομηχανία, χτίζοντας τη δική της αυτοκρατορία μόδας.

«Μέσα από την απόλυτη αποφασιστικότητά της, ξεπέρασε κάθε πρόκληση που βρέθηκε στον δρόμο της, συμπεριλαμβανομένων του σεξισμού, των κινδύνων της μετανάστευσης στην Αμερική, των πάνω και κάτω της βιομηχανίας, ενός δημόσιου διαζυγίου και μιας μάχης με τον καρκίνο. Τα τελευταία 50 χρόνια, θριάμβευσε, έσπασε γυάλινες οροφές και άνοιξε πόρτες για τις γυναίκες παντού… όλα αυτά ενώ ζει τη ζωή με τους δικούς της όρους. Ελπίζουμε αυτή η ιστορία να εμπνεύσει την επόμενη γενιά», ανέφεραν οι δύο δημιουργοί του ντοκιμαντέρ και πλέον, όλος ο κόσμος περιμένει να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα, γύρω από τη ζωή και τα έργα της Diane von Furstenberg. Της γυναίκας που κατάφερε να εξελιχθεί στο απόλυτο πρότυπο, που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και που πριν ακόμη να γεννηθεί, είχε μάθει να επιβιώνει...