fbpixel

Search icon
Search
Diane von Fürstenberg: Οι εκλεπτυσμένες συλλογές της εκτίθενται στις Βρυξέλλες
ARTS & CULTURE

Diane von Fürstenberg: Οι εκλεπτυσμένες συλλογές της εκτίθενται στις Βρυξέλλες

Με αφορμή την 50ή επέτειο του fashion brand της, γιορτάζει την ιστορία του θρυλικού wrap dress


"Feel like a woman, wear a dress", είναι το διαχρονικό της motto, παροτρύνοντας κάθε γυναίκα εκεί έξω να αγαπήσει τη θηλυκή της πλευρά. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γοητευτικής και δημιουργικής ψυχής, η οποία συνεχίζει σταθερά να υμνεί τον υγιή φεμινισμό. Μέσα από τα eclectic σχέδιά της, τα ενδιαφέροντα projects της, αλλά και τα υποστηρικτικά λόγια, που μοιράζεται, προσπαθεί πάντα να αναδεικνύει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τη γυναικεία δύναμη, στοιχείο που την κάνει πάντα επίκαιρη. Η Diane von Fürstenberg αγαπά να τολμά και να απολαμβάνει με την καρδιά της κάθε στιγμή. Όπως τονίζει στο βιβλίο της με τίτλο "Own It", το μυστικό της ζωής είναι κάποιος «απλά να το έχει». Να είναι δυνατός και να ξέρει πως να μετατρέπει τις ατέλειές του σε πλεονεκτήματα, ώστε να γίνουν η προσωπική του δύναμη. 

Με αφορμή την 50ή επέτειο του fashion brand DvF της Βελγίδας designer, η "always classy & free" φιλοσοφία ζωής της θα συστηθεί στο παγκόσμιο κοινό, μέσα από την πρώτη μουσειακή της έκθεση στην Ευρώπη. Η "Woman Before Fashion" θα ανοίξει τις πόρτες της στις 21 Απριλίου 2023 στο Fashion & Lace Museum των Βρυξελλών και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2024. Πρωταγωνιστής της elegant αυτής αφήγησης είναι το θρυλικό wrap dress, ένα διαχρονικό must-have, το οποίο έχει ταυτιστεί άρρηκτα με τη βαριά υπογραφή της. 

The epic chapter of fashion

otqwc5tfe387nhystuhymu-768-80jpg.webp
Η Cybill Shepherd φόρεσε το φόρεμα Diane von Furstenberg στην ταινία του Scorsese Taxi Driver το 1975. Με χαμηλό ντεκολτέ και κόκκινο και με γεωμετρικό μοτίβο και μέση με γραβάτα, βελτιστοποίησε όλα όσα σέξι και αβίαστα είχαν τα σχέδια της DVF και σύντομα έγινε ένα cult 70s happening, photography: REX)

Αποτελεί ένα βασικό piece της γυναικείας ένδυσης, "χτίζοντας" τη δική του timeless αυτοκρατορία στην ιστορία της μόδας. Έχει πουληθεί σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα στη διάρκεια σαράντα χρόνων και ήταν διαθέσιμο σε πολλά χρώματα και κοψίματα, το wrap dress σαγήνευε πάντα, χάρη στην ελαφρότητα, την ευελιξία και την κομψότητα του. Το 1974, η 26χρονη Diane von Furstenberg δημιούργησε το εμβληματικό φόρεμα wrap dress, το οποίο ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο χάρισμά του να τονίζει τις γυναικείες καμπύλες, χωρίς να αποκαλύπτει πολλά και σήμερα έχει πολλούς οπαδούς, όπως η Kate Middleton, η Madonna και η Oprah Winfrey. Η ίδια είχε αποκαλύψει για την επιτυχία του item: «Όταν έμαθα ότι μελετήθηκε σε μαθήματα κοινωνιολογίας, κατάλαβα ότι αυτό το φόρεμα άξιζε να τιμηθεί. Δεν την είχα τιμήσει ποτέ. Ήμουν ευγνώμων για την επιτυχία της, αλλά το θεωρούσα δεδομένο».

Συνδυάζοντας vintage μοντέλα και σύγχρονες ερμηνείες αυτού του χαρακτηριστικού item, το Fashion & Lace Museum θα παρουσιάσει μια σειρά από σιλουέτες που προέρχονται απευθείας από τα αρχεία του Maison Diane von Fürstenberg. Ενώνοντας την τέχνη με τη ραπτική, ο θεσμός τονίζει: «Δεν είναι μια αναδρομική αλλά ένας τρόπος προσέγγισης του έργου του σχεδιαστή με τρόπο ελεύθερο, με κοινό νήμα το wrap dress».

"Be yourself"

3-ojqeh.jpg

Δυναμική, τολμηρή και με διαχρονική προσήλωση σε κάθε στόχο, που έθετε. Η Diane von Fürstenberg είχε τονίσει: «Σκεφτείτε, το μόνο πράγμα που έχετε υπό έλεγχο είναι ο χαρακτήρας σας! Μπορείτε να χάσετε την υγεία, τον πλούτο, την οικογένειά σας, ακόμη και την ελευθερία σας -αλλά ποτέ μα ποτέ, δε θα χάσετε τον εαυτό σας και αυτό που πραγματικά είστε. Επενδύστε στον δεσμό που έχετε με εσάς. Πρέπει να είστε και να παραμείνετε αληθινοί.» 

Κάθε της επιλογή στη ζωή έχει αποδείξει τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητά της. Πρώην πρόεδρος της CFDA, μούσα του Warhol … Η Diane von Fürstenberg είναι μια από τις πιο χαρισματικές φιγούρες στο διεθνή στίβο της μόδας. έχει ξεχωρίσει για την ενεργή συμβολή της στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενδυνάμωση. Σημαντική πρόσφατη διάκρισή της αποτελεί το Chevalier de la Légion D’Honneur στο Παρίσι, έχοντας βραβευτεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde. Η πρωτοβουλία της με το όνομα «In Charge», η οποία ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ως μια ιδιαίτερη Σύνοδος Κορυφής για γυναίκες ηγέτες, όπως η Gloria Steinem και η Ariana Huffington, έχει σκοπό να προβληματίσει και να συμβάλει στην καλύτερη προώθηση των επιχειρήσεων με επικεφαλής τις γυναίκες.

Info: Brussels Fashion & Lace Museum, Rue de la Violette 12, 1000 Brussels. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου 2023 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024.