fbpixel

Search icon
Search
Δίαιτα: Γιατί δε χάνω βάρος ενώ προσπαθώ;
MAGAZINE

Δίαιτα: Γιατί δε χάνω βάρος ενώ προσπαθώ;

Οι λόγοι και οι συνήθειες που καθυστερούν την επίτευξη των στόχων που θέσατε στο ξεκίνημα της εφαρμογής μιας δίαιτας


Ξεκινώντας διατροφή για απώλεια βάρους, είναι πολύ πιθανό στην αρχή να τα καταφέρνετε περίφημα. Ωστόσο, στην πορεία ο ρυθμός αδυνατίσματος μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει εντελώς. Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, ανακαλύψτε ποιες μπορεί να είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες και τι λύσεις υπάρχουν:

1. Η ζυγαριά δε λέει πάντα την αλήθεια

Το ότι δεν κατεβαίνει κάθε μέρα η ζυγαριά, δε σημαίνει ότι δε χάνετε λίπος. Αν ξεκινήσατε και κάποιο είδος άσκησης, είναι πιθανό ν’ αυξάνεται η μυϊκή μάζα σας ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για αδυνάτισμα. Επομένως, δεν είναι απαραίτητα κακό να μη μειώνονται γρήγορα τα κιλά, καθώς αυτό που θέλετε είναι να περιορίσετε το σωματικό λίπος κι όχι μόνο βάρος. Ένας καλύτερος τρόπος να δείτε την πρόοδό σας είναι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης σας με μεζούρα. Το ποσοστό σωματικού λίπους θα πρέπει ιδανικά να το ελέγχετε μία φορά τον μήνα. Επίσης, παρακολουθήστε πώς εφαρμόζουν τα ρούχα πάνω σας και πώς φαίνεστε στον καθρέφτη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το νούμερο της ζυγαριάς!

Συμβουλή: Μη ζυγίζεστε κάθε μέρα! Ακολουθήστε το πλάνο διατροφής σας, κάντε τη γυμναστική σας και παρακολουθήστε τις αλλαγές στο σώμα σας. Έτσι, θα καταλάβετε αν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η προσπάθειά σας.

shutterstock-2048404685.jpg

2. Φταίνε οι ορμόνες σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλές γυναίκες αδυνατούν να χάσουν βάρος εξαιτίας μίας ορμονικής διαταραχής. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω αρκετά σ’ έναν ορμονικό έλεγχο. Στον χώρο μου, φροντίζω, πριν από κάθε διατροφική σύσταση, να γίνεται η απαραίτητη εξέταση, ώστε ν’ αποφύγουμε τυχόν προβλήματα στη διαχείριση του βάρους.

3. «Πίνετε» αρκετή ζάχαρη και αγαπάτε τα cocktails

Υπάρχουν ροφήματα που περιέχουν αρκετά σάκχαρα ή πρόσθετη ζάχαρη και συνηθίζετε να τα καταναλώνετε, θεωρώντας τα υγιεινά και light. Χυμοί φρούτων, βιταμινούχα νερά κι ενεργειακά ποτά που πιθανόν απολαμβάνετε σας γεμίζουν περιττές θερμίδες. Ακόμη, κάποια αλκοολούχα, όπως η μπίρα και τα cocktails, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να επιλέξετε βότκα ή τζιν, πάντα αναμεμειγμένα με μη ζαχαρούχα αναψυκτικά, ή -ακόμη καλύτερα- ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί.

Συμβουλή: Αποφύγετε όλα τα ζαχαρούχα ποτά, τους συσκευασμένους χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για να εντοπίσετε «κρυμμένα» σάκχαρα. Αποφύγετε τελείως τα cocktails.

shutterstock-1140835802.jpg

4. Δεν κοιμάστε καλά

Ο ποιοτικός ύπνος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωματική και ψυχική σας υγεία, όπως και το βάρος σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος είναι ένας από τους κυριότερους συντελεστές κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας. Οι ενήλικες και τα παιδιά με λιγοστό ύπνο έχουν 55% και 89% περισσότερες πιθανότητες, αντίστοιχα, για ανάπτυξή της.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο της απώλειας βάρους.

5. Δεν πίνετε νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για το αδυνάτισμα, καθώς είναι βασικό για κάθε αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα μας, πόσο μάλλον για την καύση αποθηκευμένου λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι, πίνοντας αρκετή ποσότητα από αυτό, αυξάνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά 24%-30% σε διάστημα 1,5 ώρας.

Συμβουλή: Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, για να νιώσετε πιο γρήγορα κορεσμό, κι έτσι να φάτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

birhnh-pasxalerh.jpg

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022