fbpixel

Search icon
Search
Detox after Easter: Απομακρύνουμε τις τοξίνες μετά το Πασχαλινό τραπέζι
WELLNESS

Detox after Easter: Απομακρύνουμε τις τοξίνες μετά το Πασχαλινό τραπέζι

Τα εύκολα διατροφικά tips για να επιστρέψουμε με τον πιο ομαλό τρόπο στην καθημερινότητά μας


Το ελληνικό Πάσχα είναι ταυτισμένο με τις κοινές οικογενειακές στιγμές γύρω από μια μεγάλη τραπεζαρία, γεμάτη από λαχταριστές παραδοσιακές λιχουδιές. Είναι δύσκολο να αντισταθούμε στις γευστικές παρασπονδίες, με το ένα πιάτο να διαδέχεται το άλλο και η απόλαυσή τους να πρωταγωνιστεί. Αφού λοιπόν ενδώσουμε στον καθιερωμένο αυτόν διατροφικό πειρασμό, η ανάγκη για αποτοξίνωση και αποβολή των τοξινών, οι οποίες τον συνοδεύουν, αποδεικνύεται επιτακτική. Ενώ κυκλοφορούν πολλά προγράμματα, αλλά και detox προϊόντα στην αγορά, η ενσωμάτωση ορισμένων τροφίμων στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των φυσικών διαδικασιών καθαρισμού του οργανισμού μας. 

Ας δούμε μαζί αυτά τα έξυπνα και εύκολα βήματα διατροφικής αποτοξίνωσης, ώστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με τον πιο ομαλό τρόπο.

Οι κατάλληλες πηγές πρωτεϊνών

Αγκινάρες - Η νόστιμη και θρεπτική επιλογή

shutterstock-1922642540.jpg
Οι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό, το οποίο διακρίνεται για την ισχυρή ιδιότητά του να υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος. Περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται κυναρίνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών και να προωθήσουν την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων. Οι αγκινάρες μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να ψηθούν ή να μαγειρευτούν στον ατμό για μια γευστική και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή  μας.

Γαϊδουράγκαθο - Ο ισχυρός detox σύμμαχος

shutterstock-678280252.jpg


Το γαϊδουράγκαθο αποτελεί ένα σωτήριο βότανο, το οποίο αξιοποιείται εδώ και αιώνες για την υποστήριξη της υγείας του ήπατος. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται σιλυμαρίνη, η οποία υποστηρίζεται ότι συμβάλλει στην προστασία του ήπατος και προάγει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος ή να παρασκευαστεί σε τσάι. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τη δράση του αυτήν την περίοδο και να το εντάξουμε στις clean eating επιλογές της καθημερινότητάς μας.

Χλωρέλλα - Η άμεση απομάκρυνση των τοξινών

shutterstock-1841636761.jpg


Η χλωρέλλα είναι ένα είδος άλγης που είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας καλής πηγής πρωτεΐνης και περιέχει άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο ήπαρ. Μπορούμε να την καταναλώσουμε σε μορφή συμπληρώματος ή μια θρεπτική και super fresh επιλογή είναι να την προσθέσουμε σε smoothies. 

Οι απαραίτητες κινήσεις 

Φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα 

shutterstock-2224802041.jpg

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε μια πηγή φυτικών ινών σε κάθε μας γεύμα. Η καλή υγεία του εντέρου μας κρίνεται ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση των τοξινών. Μπορούμε να εντάξουμε βρώμη στο πρωινό μας, γλυκοπατάτα στο μεσημεριανό μας και ρύζι στο βραδινό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας snacks με φρέσκα φρούτα, σπόρους κάνναβης και λαχανικά με ντιπ χούμους θα κατευνάσουν το αίσθημα της πείνας ή της λιγούρας και ταυτόχρονα θα κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις του οργανισμού μας. Μια έξυπνη κίνηση είναι ακόμη να προσθέσουμε ρεβίθια, φακές, φασόλια σε σαλάτες ή μέσα σε λαχανικά, μαγειρεμένα στον ατμό.

Διάλειμμα από το αλκοόλ

shutterstock-701695606.jpg

Στη συγκεκριμένη φάση, θα αποδειχθεί ωφέλιμο να κάνουμε ένα mini break από το αλκοόλ και να απολαύσουμε fresh και υγιεινά κρύα ροφήματα, όπως ανθρακούχο νερό, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τα φρούτα της επιλογής μας. Είναι καλό να εστιάσουμε στην ημερήσια ενυδάτωση του οργανισμού μας, ειδικά μετά από το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι. Το ανθρακούχο νερό βελτιώνει την πέψη, μας βοηθά να χάσουμε βάρος και συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. 

Καταναλώνουμε τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία του ήπατος

shutterstock-1183568908.jpg
Ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι προτεραιότητά μας να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε φυσικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Μια ακόμη κατηγορία αποτελούν τα πικρά χόρτα, όπως πικραλίδα, ραδίκι, νεροκάρδαμο, ρόκα, αλλά και λαχανικά χλωρού γένους, με πρωταγωνιστές το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και παντζάρια. Σε χρόνο dt μπορούμε να ετοιμάσουμε υγιεινές σαλάτες, αλλά και συνοδευτικά για ψάρι και κοτόπουλο.

Stay healthy!