fbpixel

Search icon
Search
Δείτε το πιο εντυπωσιακό public bathroom του κόσμου
INTERIORS

Δείτε το πιο εντυπωσιακό public bathroom του κόσμου

Ανήκουν σε ένα κινέζικο mall και το design τους αποτελεί έναν συνδυασμό των Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας που συναντούν τον Baz Luhrmann


Η φύση καλεί στον 6ο όροφο τους επισκέπτες του πολυτελούς εμπορικού κέντρου Deji Plaza της περιοχής Xuanwu στην Κίνα. Εκεί, τα νέα public bathrooms οδηγούν όσους έχουν επιδοθεί σε ατελείωτο shopping therapy σε ένα ανακτορικό «καταφύγιο» γεμάτο φυτά, με 7 ειδικούς χώρους ανάπαυσης, σχεδιασμένους από την εταιρεία X+Living με έδρα τη Σαγκάη. «Σχεδιάσαμε αυτό το έργο ελπίζοντας να αποτίσουμε φόρο τιμής στην όλο και πιο μακρινή άνοιξη υπό την τρέχουσα περιβαλλοντική κρίση», λέει η επικεφαλής σχεδιάστρια και ιδρύτρια της X+Living, Li Xiang.

Μορφές που προέρχονται από έναν ανοιξιάτικο κήπο - λουλούδια, φυτά, έντομα - προστέθηκαν στον σχεδιασμό του γυαλιστερού δαπέδου που βλέπουμε για πρώτη φορά κατά την είσοδο στον μπροστινό διάδρομο της τουαλέτας, που ονομάστηκε Experience Hall. Τα ασπρόμαυρα σχήματα μοιάζουν με φτερά πεταλούδας, η οροφή είναι επιχρυσωμένη με λεπτομέρειες design, που θυμίζουν μέλισσες και λευκά λουλούδια αναδύονται από ένα σιντριβάνι στο κέντρο της αίθουσας. 

titlo-tSWN7.jpg

Και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, η Xiang χρησιμοποίησε μια εντυπωσιακή πράσινη ταπετσαρία, η οποία καλύπτεται από μια χρυσή δεύτερη στρώση. «Πλούσιοι» φοίνικες και τροπικά φυτά ξεπροβάλλουν παιχνιδιάρικα, ενώ φωτιστικά εμπνευσμένα από λουλούδια, παρατάσσονται στους τοίχους σαν αναρριχώμενα φυτά.

Λίγο πιο μέσα, οι επισκέπτες θα φτάσουν ως το σαλόνι, το οποίο διαθέτει ένα βελούδινο σετ καναπέδων που σχεδιάστηκε από την X+Living κατά παραγγελία, για να μοιάζει με ένα σύμπλεγμα ανθισμένων λουλουδιών προσκαλούν τον καθένα να ξεκουραστεί ή ακόμα και να περιμένει κάποιον φίλο ή συγγενή. Αυτόματες πόρτες και πράσινοι μαρμάρινοι νιπτήρες εμπνευσμένοι από σιντριβάνια κήπων τοποθετήθηκαν στα αριστερά, ως μέρος μιας πτέρυγας που περιλαμβάνει ένα παιδικό κι ένα ιατρικό δωμάτιο.

titlo-JOcXC.jpg

Στην αίθουσα νοσηλείας, η Xiang έκρυψε led ταινίες γύρω από την οροφή για να απαλύνει τον φωτισμό, με στόχο να δημιουργήσει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Χρησιμοποίησε επίσης δέρμα και ξύλο, στρογγυλεύοντας όλες τις άκρες και τις γωνίες για να κρατήσει τους επισκέπτες ασφαλείς.

Το σαλόνι είναι επίσης το σημείο διαχωρισμού για τις τουαλέτες ανδρών και γυναικών, οι οποίες επισημαίνονται έξυπνα με το τριαντάφυλλο και το φύλλο φοίνικα στην πινακίδα και περιλαμβάνουν 9 και 16 καμπίνες, αντίστοιχα. Και στους δύο χώρους, υπάρχουν επίσης dressing rooms. Μικροί καναπέδες και βάσεις ασύρματης φόρτισης υπάρχουν στα γυναικεία αποδυτήρια που προσφέρουν επιπλέον άνεση! 

titlo-KaJ3Q.jpg

Η Xiang επιθυμεί να φροντίζει τις ανάγκες των ανθρώπων. Ανθρωπιστικές φροντίδες όπως αυτές, πολλές φορές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά από την αισθητική που δημιουργεί ο σχεδιασμός και μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο όταν χρησιμοποιούνται. Η γενναιόδωρη χρήση των φυτών, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον στόχο της να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αναζωογόνησης.

titlo-tMH7L.jpg

Η designer ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα εκπλαγούν όταν εισέλθουν στον χώρο, καθώς δεν θα φαντάζονταν ποτέ ότι θα έπεφταν πάνω σε δωμάτιο, που μοιάζει με κήπο, όταν θα πήγαιναν στην τουαλέτα ενός εμπορικού κέντρου. «Τελικά, η μόνη μου ελπίδα είναι ότι αφού αφαιρέσω αυτό το "στρώμα" μυστηρίου, το έργο θα υπάρχει για πολύ καιρό και θα γίνει ένας κήπος-"καταφύγιο", που θα είναι προσιτός σε κάθε αστικό ταξιδιώτη», υποστηρίζει στο AD ο ίδιος. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!