fbpixel

Search icon
Search
Η νέα καλοκαιρινή «επέμβαση» των designers CTRLZAK στη Χαλκιδική στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα
DESIGN NEWS

Η νέα καλοκαιρινή «επέμβαση» των designers CTRLZAK στη Χαλκιδική στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα

Μια εξαιρετικά δημιουργική λύση που βρίσκεται στο Ekies All Senses Resort


Όλα αυτά τα χρόνια το στούντιο CTRLZAK ανέπτυξε μια σειρά δημιουργικών λύσεων στη Χαλκιδική, που υπογραμμίζουν την παρουσία της φύσης και καλούν τους επισκέπτες να αναλογιστούν τη σχέση τους μαζί της.

Το τελευταίο τους έργο τους σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση του εδάφους και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις παράκτιες περιοχές και -κατά συνέπεια- τις ανθρώπινες δομές. Αυτή η νέα προσθήκη προσωρινών artistic περιπτέρων στο Ekies All Senses Resort θέλει να επιστήσει την προσοχή στο θέμα χρησιμοποιώντας μια παιχνιδιάρικη και ειρωνική προσέγγιση που οδηγεί σε μια σειρά από εγκαταστάσεις που φαίνονται μερικώς βυθισμένες στην άμμο. 

ctrlzak-beach-houses.jpg
Η «αρχιτεκτονική γλώσσα» που χρησιμοποιείται παραπέμπει στην παραδοσιακή δυτική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με το παιχνιδιάρικο στιλ της παραλιακής κουλτούρας.

Υπό τη δημιουργική διεύθυνση του επιτυχημένου αρχιτεκτονικού γραφείου, το resort τόνισε τη βιώσιμη ταυτότητά του, φέρνοντας την προσοχή στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του υπόλοιπου φυσικού κόσμου. Οι δημιουργικές λύσεις είναι εμπνευσμένες από το ιδιαίτερο οικοσύστημα της Χαλκιδικής, όπου στρογγυλεμένοι όγκοι πέτρας και πεύκα έρχονται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Το ίδιο το μεσογειακό πεύκο (Pinus Pinea) έγινε το παράδειγμα για τη φυσική ανάπτυξη του θέρετρου όλα αυτά τα χρόνια.

Από την κεντρική ζώνη όπου βρίσκεται το εκλεκτό εστιατόριο Tree House - το οποίο έχουν επιμεληθεί οι ίδιοι - μέχρι τους στεγασμένους χώρους και τα διάφορα μονοπάτια που σαν ρίζες οδηγούν τους επισκέπτες προς την ακτή της θάλασσας, όλα πηγάζουν φυσικά και συνδυάζονται με το περιβάλλον. Μια αληθινή βιώσιμη εμπειρία χωρίς να ξεχνάμε το παιδί που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

ctrlzak-ekies-beach-houses-4.jpg
ctrlzak-ekies-beach-houses-2.jpg

Who is who

Μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας αλλά με έντονο το ελληνικό και μεσογειακό στοιχείο να διαφαίνεται σε κάθε project τους, οι εικαστικοί και designers Θάνος Ζακόπουλος και Katia Meneghini είναι οι δηµιουργοί του Ctrlzak Art & Design Studio. Ανάμεσα στις συλλογές τους συναντά κανείς τα πιο κομψά και ιδιαίτερα κομμάτια, ενώ αναλαμβάνουν συχνά να δημιουργούν υπέροχους χώρους, οι οποίοι ξεχωρίζουν χάρη στην προσωπικότητα που τους χαρακτηρίζει. Κάθε δουλειά τους είναι αποτέλεσμα έρευνας, συνεχούς μελέτης, brainstorming και άψογης συνεργασίας, χωρίς ποτέ να ξεχνούν να αφήνουν τη «σφραγίδα» τους.

ctrlzak-founders-portrait.jpg
Θάνος Ζακόπουλος και Katia Meneghini

Οι δυο τους χαρακτηρίζουν το CTRLZAK ως ένα υβριδικό στούντιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαφορετικές απόψεις και κουλτούρες. Εμπνέονται κυρίως από τις εμπειρίες τους ανά τον κόσμο, το δικό τους πολιτισμικό background και τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει. Δημιουργούν έργα, αντικείμενα και χώρους, αλλά πάνω από όλα, θέλουν αυτό που φτιάχνουν να περνάει το νόημα που οι ίδιοι θέλουν να περάσουν. Κάθε project αποτελεί μια ιστορία που περιμένει να ειπωθεί, με πολλά και εναλλακτικά “the end”, την οποία διηγούνται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Η αισθητική ξεπερνά κλισέ και νόμους περί λειτουργικότητας, ώστε να μπορούν να «αγγίξουν» κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανάλογα με όσα κρύβει εκείνος μέσα του, λειτουργώντας ως ένα πραγματικό έργο τέχνης. Άλλωστε, το μότο τους είναι το “Form follows meaning”, δηλαδή το σχήμα ακολουθεί το νόημα, το οποίο φυσικά έρχεται πρώτο.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!