O χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του για τα καλά και φυσικά μαζί του έχει φέρει κρύες ημέρες, αλλά και πολλές άσπρες νιφάδες, που μας έκαναν να ταξιδέψουμε για λίγο σε ονειρικά τοπία και «λευκά» ντυμένα σκηνικά που αγαπάμε. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να απολαύσετε τις πιο κρύες στιγμές του χρόνου, παραμένοντας σπίτι κι επιλέγοντας να μπείτε στην κουζίνα, να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί με αγαπημένα πρόσωπα ή και μόνοι και φυσικά να φτιάξετε μια άκρως γευστική και ζεστή σούπα, με μόλις λίγα υλικά.
Εμείς σας προτείνουμε παρακάτω τις 3 αγαπημένες μας για να δημιουργήσετε asap!
Σούπα κάστανο βελουτέ
Υλικά
- 2 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο
- 6 φλ. ζωμό κότας
- 600 γραμ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι σχοινόπρασο
- λάδι τρούφας
Εκτέλεση
Για την σούπα κάστανο βελουτέ, βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Σούπα βελουτέ με σπαράγγια
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 300 γρ. σπαράγγια
- 200 γρ. αρακά, κτψ.
- 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- μπούκοβο
- παρμεζάνα, τριμμένη
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε και τον αρακά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά σκεπασμένη με καπάκι. Αφαιρούμε από την φωτιά και με την βοήθεια ενός μπίμερ ή στο μπλέντερ (πολύ προσεκτικά όμως για να μην καούμε) περνάμε την σούπα μας να γίνει βελουτέ. Σερβίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σούπα λαχανικών
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μεσαία καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 3 στικ σέλερι κομμένα σε ροδέλες
- 2 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, διαλυμένο μέσα σε νερό
- 150 γρ. καλαμπόκι
- 150 γρ. φασόλια κόκκινα
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 φύλλα δάφνης
- ¼ κ.σ. θυμάρι
- 2 lt νερό
- 40 γρ. τζίντζερ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, την πατάτα και τα αφήνουμε να καραμελώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τζίντερ και το σκόρδο, ανακατεύουμε και ύστερα ρίχνουμε το θυμάρι. Έπειτα προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα φύλλα δάφνης, τα φασόλια, την ντομάτα κονσκασέ, το ζωμό, και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σούπα για περίπου 30 λεπτά. Όταν η σούπα είναι έτοιμη, την πολτοποιούμε με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ ή στο multi σε δόσεις. Τέλος, μεταφέρουμε τη σούπα σε μπολ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Σερβίρουμε ζεστή μαζί με χαρουπόψωμο (εάν επιθυμούμε).
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης