fbpixel

Search icon
Search
Cheating: 9 πιθανοί λόγοι που οι άντρες το κάνουν και τι λένε οι επιστήμονες
PSYCHOLOGY

Cheating: 9 πιθανοί λόγοι που οι άντρες το κάνουν και τι λένε οι επιστήμονες

Το κεφάλαιο απιστία και όλα όσα δε γνωρίζετε


Άνδρας ή γυναίκα, gay ή straight. Όλοι είναι πιθανό να απατήσουν αλλά το αιώνιο ερώτημα παραμένει το για ποιό λόγο το κάνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχολογίας οι αιτίες για τα δύο φύλλα διαφέρουν, και αυτό οφείλεται πιθανότατα στον τρόπο κοινωνικοποίησης ανδρών και γυναικών, παρά στις οποιεσδήποτε έμφυτες διαφορές μεταξύ τους. Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσο ως κοινωνία απομακρυνόμαστε από την πατριαρχία, τόσο λιγότερο παρατηρούνται αυτές τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη συμπεριφορά του cheating. 

sxesi-apati.jpg

Έτσι, παρακάτω συγκεντρώσαμε πληροφορίες από ειδικούς οι οποίες "μιλούν" για συμπεριφορές που μπορεί να ισχύουν για άτομα όλων των φύλων, αλλά κυρίως σχετίζονται με τους άνδρες.

1. Ψάχνουν μια διέξοδο 

Μερικές φορές, όταν οι άντρες απατούν, είναι επειδή προσπαθούν να βγουν από μια σχέση, και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που τους έρχεται στο μυαλό. Σύμφωνα με το θεραπευτή Ken Page, αν και οι άνθρωποι όλων των φύλων μπορεί να το κάνουν για αυτόν τον λόγο, οι άντρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να μπουν στη διαδικασία της δύσκολης συζήτησης -για τις δικές τους ανάγκες και τη σχέση τους- με τη σύντροφο τους και έτσι οδηγούνται μοιραία εκεί. 

2. Αναζητούν για σύνδεση

Παρά τα πρότυπα φύλου που λένε για τους άνδρες, η εξαπάτηση δεν συμβαίνει πάντα για καθαρά σεξουαλικούς λόγους. Εάν κάποιος αισθάνεται «αόρατος» ή αποσυνδεδεμένος από τη σύντροφο του μπορεί να οδηγηθεί εκεί. Ειδικότερα για τους άντρες που δε διαθέτουν καλό υποστηρικτικό δίκτυο είναι πολύ πιθανόν να μπουν στην αναζήτηση μιας ουσιαστικότερης επικοινωνίας που μπορεί να χάθηκε μέσα στο γάμο. Έτσι, η συμπόνια και η υποστήριξη από μια άλλη γυναίκα στη ζωή τους μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση.

3. Έχουν κοινωνιοπαθητικά ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Εάν ένας σύντροφος έχει απατήσει, μπορεί να υπάρχουν κοινωνιοπαθητικές τάσεις ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν άτομα που δε νοιάζονται για τα ουσιαστικά συναισθήματα του συντρόφου τους και απλώς επιζητούν την επιβεβαίωση. Σε αυτό προστίθεται φυσικά και το γεγονός πως τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καλή ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων ή το αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους σε οποιονδήποτε. 

sxesi-apati-1.jpg

4. Διαθέτουν εκδικητική συμπεριφορά

Μερικοί άνθρωποι απατούν από θυμό, ζήλια ή επιθυμία εκδίκησης. Ακόμα κι αν ο σύντροφος τους δεν τους έχει απατήσει, και έχει κάνει κάτι που τους αναστατώνει αυτοί μπορεί να οδηγηθούν εκεί, ελπίζοντας στη λύτρωση. Και έτσι μακροπρόθεσμα μπορούν με αυτό τον τρόπο να καλύπτουν κάθε δικό τους θυμό ή κάθε τάση για εκδίκηση. 

5. Κάνουν κατάχρηση ουσιών

Εάν ένας σύντροφος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, οι πιθανότητες cheating μπορεί να είναι πολύ αυξημένες. Όταν οι άνθρωποι εθίζονται, δημιουργούν αυτόματα μια πιο ανώριμη εκδοχή του εαυτού τους που είναι πιο επιρρεπής σε οτιδήποτε παράνομο. Άλλωστε, κάθε τι παράνομο παραπέμπει σε εθισμό και εξάρτηση και οδηγεί σε συμπεριφορές μοτίβο που επαναλαμβάνονται.

6. Δε διαχειρίζονται την ψυχική τους υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να αυξήσουν την παρόρμηση συμπεριφοράς. Αυτό κυρίως συμβαίνει καθώς μπορεί να επιδεινωθεί η ανάγκη για ανακούφιση. Μην ξεχνάτε, πως η ανακούφιση για τον καθένα παίρνει διαφορετικές μορφές και σχέδια, στο μυαλό, του και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αφορά κάτι ελκυστικό εκτός σχέσης. Το ανθρώπινο μυαλό έχει μάθει να πηγαίνει προς όλα όσα το ηρεμούν συνειδητά ή μη. 

apistia-sxesi-3.jpg

7. Ζητούν επιβεβαίωση

Τα αισθήματα ανασφάλειας και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν επίσης να οδηγήσουν κάποιον στο να απατήσει. Ειδικά εάν δεν λαμβάνει αυτήν την άτυπη «επικύρωση» μέσα στη δική του σχέση. Έτσι, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να μην αισθάνονται αρκετά ελκυστικοί για τον σύντροφο τους, μπορεί να οδηγηθούν σε αυτή την κατάσταση για να αναζητήσουν εξωτερική την επιβεβαίωση. Ακόμη, τα σεξουαλικά ζητήματα -όπως η στυτική δυσλειτουργία- μπορούν επίσης να ωθήσουν κάποιον στο να αναζητήσει κάποιον νεότερο και πιο ενθουσιώδη για να αποδείξει στον εαυτό του ότι εξακολουθεί να είναι σεξουαλικά ισχυρός και ικανός.

8. Αρνούνται μέρος της ταυτότητας τους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απάτη μπορεί να οφείλεται σε έναν σύντροφο που αρνείται τη δική του σεξουαλική ταυτότητα ή την ταυτότητα του φύλου του. Κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να δεχθεί ότι είναι αμφιφυλόφιλος, γκέι ή ότι απλώς μπορεί να θέλει να πειραματιστεί και να εξερευνήσει. Κρατώντας αυτό το μέρος του εαυτού του στη σκιά μπορεί συνεχίζει κανονικά τη ζωή του και να παραμένει στο κοινωνικό πλαίσιο που έχει χτίσει. 

9. Είναι συναισθηματικά ανώριμοι

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εμπίπτουν στην κατηγορία της συναισθηματικής ανωριμότητας. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος πίσω από τον όγκο των ανθρώπων που απιστούν. Και παραδόξως είναι τόσο απλός όσο ακούγεται, όπως άλλωστε, είναι και οι άντρες. Απλοί όσο και τα λόγια τους.