fbpixel

Search icon
Search
Cal-Earth Institute: Το Ινστιτούτο όπου η οικολογική συνείδηση & η ανθρωπιστική δράση συναντούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική
ECO GLOW

Cal-Earth Institute: Το Ινστιτούτο όπου η οικολογική συνείδηση & η ανθρωπιστική δράση συναντούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

To γήινο design θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο


Το Cal – Earth Institute, California Institute of Earth Artand Architecture, ιδρύθηκε το 1991 από τον Ιρανό αρχιτέκτονα Nader Khalili. Αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως στόχο την παροχή λύσεων σε ανθρώπους σε ανάγκη για καταφύγιο μέσω της κατασκευής, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης της γήινης αρχιτεκτονικής. Το όραμά του ινστιτούτου είναι να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να φτιάξει ένα βιώσιμο και ασφαλές σπίτι με τα ίδια του τα χέρια. Είναι ανοιχτό σε επισκέψεις, προσφέρει εκπαίδευση δια ζώσης, αλλά και online workshops.

Ο ιδρυτής του Cal – Earth Institute, Nader Khalili

nader-khalili.png
Nader Khalili

Ο Nader Khalili έλαβε την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του εκπαίδευση στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε γνωστός για την καινοτομία του, το σύστημα Geltaftan Earth-and-Fire γνωστό ως Κεραμικά σπίτια και του κατασκευαστικού συστήματος, Earthbag Construction, γνωστό ως SuperAdobe. Το 1984 ανέπτυξε το συγκεκριμένο σύστημα με στόχο την σχεδίαση ανθρώπινων οικισμών στον Άρη και στη Σελήνη, ανταποκρινόμενο στο πρόγραμμα της NASA, για διαστημική κατοίκηση. Στο συμπόσιο της NASA, «Lunar Bases and Space Activities of the 21st Century», παρουσίασε το σχεδιασμό του «Magma Structures», βασισμένο στο σύστημα Geltaftan και το σύστημα «Velcro-Adobe», που μεταγενέστερα θα γίνει SuperAdobe.

Το έργο του ήταν καθαρά θεωρητικό μέχρι τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου, όταν οι πρόσφυγες στάλθηκαν στο Ιράν. Τότε, ο Khalili συνεργάστηκε με το United Nations Development Programme (UNDP) και το United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) εφαρμόζοντας την έρευνά του σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

mars-one-cal-earth.jpg

Μέσω του Ινστιτούτου δίδαξε την φιλοσοφία και τις τεχνικές του σχετικά με την γήινη αρχιτεκτονική. Το όραμά του ήταν να βοηθήσει τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και ανθρώπους σε ανάγκη να χτίσουν σπίτια χρησιμοποιώντας την γη κάτω από τα πόδια τους.

Οι βιώσιμες λύσεις για ανθρώπινα καταφύγια και η ηθικά βασισμένη αρχιτεκτονική του έχουν διακριθεί και βραβευτεί. Το 1984 έλαβε το βραβείο «Excellence in Technology» από το Συμβούλιο Καλιφόρνιας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (CCAIA) για το καινοτόμο σύστημα κεραμικών σπιτιών του ενώ το 1987 έλαβε Πιστοποιητικό Ειδικής Αναγνώρισης από το Διεθνές Έτος Στέγης των Ηνωμένων Εθνών για τους Άστεγους και το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (HUD) για το έργο του «Στέγαση για τους άστεγους: Έρευνα και εκπαίδευση». Το 2004 ο Khalili κέρδισε το Aga Khan Award for Architecture για την κατασκευή καταφυγίων με το σύστημα SuperAdobe.

Τι είναι το σύστημα SuperAdobe;

superadobe-california.jpg

Το SuperAdobe είναι ένα σύστημα γήινης αρχιτεκτονικής όπου χρησιμοποιούνται σάκοι, οι SuperAdobe Bags, οι οποίοι γεμίζουν με βρεγμένο χώμα από το ίδιο το εργοτάξιο. Τοποθετούνται σε στρώματα και σταθεροποιούνται με την βοήθεια συρματοπλέγματος και μπορούν να προστεθούν σταθεροποιητές όπως τσιμέντο, ασβέστη και ασφαλτικό γαλάκτωμα. Πρόκειται για ένα πολύ απλό σύστημα καθώς δεν απαιτείται τεχνολογία, μηχανήματα και εξειδικευμένοι τεχνίτες για την κατασκευή των δομών. Η γη, μερικά εργαλεία και τα ανθρώπινα χέρια είναι αρκετά για χτιστεί ένα σπίτι με το σύστημα SuperAdobe. Το σύστημα συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές της γήινης αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας.

superadobe-venezuela.jpg

Το Cal – Earth υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να χτίσει το σπίτι του. Έτσι ανέπτυξε αυτή την τεχνικής δόμησης όπου δεν απαιτούνται ακριβά υλικά και εξοπλισμός, η τεχνική είναι γρήγορη, ευέλικτη και απλή ώστε να μπορεί να την εκτελέσει ο καθένας.

Δομές SuperAdobe συναντώνται τόσο στο ίδιο το Ινστιτούτο, όσο και σε άλλα διάφορα μέρη στον κόσμο!

Αρχιτεκτονική, design & βιωσιμότητα

interior2.jpg

Η απλότητα, ο minimal σχεδιασμός, οι απλές πρώτες ύλες και δομές καθιστούν το αποτέλεσμα τόσο αισθητικά όσο και ιδεολογικά εντυπωσιακό. Οι θολωτές δομές, το rustic και γήινο interior design, η χρήση βιώσιμων υλικών και η συνολική κατασκευή off-the-grid και eco-friendly σπιτιών αναγάγουν το όλο εγχείρημα σε μία σύγχρονη sustainable πραγματικότητα που έχει ως επίκεντρο και εναρμονίζεται πλήρως με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μία ηθικά κατευθυνόμενη πρωτοβουλία που εξυπηρετεί ανθρώπους σε ανάγκη και σέβεται το περιβάλλον θα μπορούσε να είναι το επόμενο must trend.

Περιηγηθείτε σε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!